Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pfizer lägger högre bud på Astra Zeneca

Foto: Lasse Svensson

Astra Zeneca avvisar Pfizers slutbud 765 miljarder kronor.

Anledningen var att man befarade att forskningen och utvecklingen inom Astra Zeneca var hotad när Pfizer ville spara.

Eva Cederwall Finn, Unionens fackordförande på Astra Zeneca i Södertälje, är glad att företaget tackar nej.

– Det kändes inte som att Sverige var ett land man skulle satsa i, säger hon.

Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer höjde sitt bud på svensk-brittiska Astra Zeneca till 765 miljarder kronor. Det nya slutgiltiga budet låg på 606 kronor per aktie – 55 kronor högre än det tidigare budet.  Men Astra Zenecas styrelse avvisar även det budet, enligt ett pressmeddelande från Astra Zeneca.

Styrelsen anser inte att det speglar bolagets värde som ett självständigt forskningslett företag, och att förslaget skulle innebära risker och osäkerhet för aktieägarna.

Leif Johansson, ordförande i Astra Zenecas styrelse, skriver i en kommentar att för att budet skulle vara acceptabelt hade det behövt vara tio procent högre än fredagens bud på 53:50 pund, något han och bolagets vd framfört till Pfizers ledning under diskussioner i helgen.

Johansson säger vidare i pressmeddelandet att Pfizers agerande i första hand tycks ha drivits av de finansiella vinster i form av minskad skatt och lägre kostnader som en affär skulle innebära för det amerikanska bolaget.

"Från vårt första möte i januari till vår senaste diskussion i går, och flera telefonsamtal där emellan, har Pfizer misslyckats med att komma med en övertygande strategi", skriver han.

Om styrelsen hade accepterat budet skulle det ha fått stora konsekvenser för såväl företaget, dess anställda och för life science-sektorn i Storbritannien, Sverige och USA, enligt Johansson.

Styrelsen tvivlade på huruvida Pfizer skulle skydda och bevara kulturen av forskning och utveckling inom Astra Zeneca med tanke på Pfizers planer på kostnadsbesparingar. Företaget pekar också på risker förknippade med Pfizers flytt av skattebasen till Storbritannien samt möjligheten att få tillstånd från olika myndigheter. Den planerade flytten av skattebasen vid ett köp har redan blivit omdiskuterad framför allt i USA, konstaterar Astra Zeneca i pressmeddelandet.

Facket är nöjt

Eva Cederwall Finn, Unionens fackordförande på Astra Zeneca i Södertälje, är glad att företaget tackar nej.

– Jag är jätteglad att företaget vidhåller att man tror på en egen framtid och tackar nej till budet.

– Astra Zeneca är i dag ett starkt företag och vi har stor tilltro till det som kommer i vår pipeline. Vi har slimmat kostymen lite grann, men nu känns det som att det är mer medvind i seglen och det vore förödande att rucka på den goda utvecklingen.

Fackförbundens farhågor rörde framför allt att Pfizer inte ville lova att jobben i Sverige blev kvar.

– Det bottnade i vetskapen om Pfizers historia, där de lagt ner väldigt mycket verksamhet vid tidigare uppköp. Det kändes inte som att Sverige var ett land man skulle satsa i, säger Cederwall Finn.

Analytiker: Pfizer behöver Astra mer

Pfizer behöver Astra mer än vad Astra behöver Pfizer. Därför är Astras avvisande inte överraskande, säger Johan Unnérus, hälsovårdsanalytiker vid Swedbank.

- Den industriella logiken och de sista affärerna talar för Astras del. De har ju en klart uttalad strategi där de går bort från "Big Pharma" och mot en mer nischad del, vilket de också har gjort.

TT: Hur ser Astras framtid ut, utan Pfizer?

– Astra behöver inte Pfizer. Däremot behöver Pfizer Astra, inte minst för att exportera sina skatter.

– Bolagsskatten i USA är mycket högre än i Storbritannien där det nya företaget skulle ha sitt huvudkontor. Att Pfizers bud bara skulle betalas med 45 procent kontanter och resten av egna aktier, visar också att det här främst är drivet av skattefrågor för Pfizers del.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!