Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pewdiepie startar eget – vill behålla miljonerna

"Revelmode är jag och ett gäng grymma Youtubers som går samman som en grupp för att göra grymma saker", säger Felix Kjellberg i ett klipp på sin egen kanal på Youtube.
Youtubes största stjärna, svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, bryter sig loss från sitt nuvarande nätverk för att starta eget.
Foto: Pelle T Nilsson

Youtubes största stjärna, svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, bryter sig loss från sitt nuvarande nätverk för att starta eget. Svensken är missnöjd med att behöva lämna ifrån sig en så stor del av reklamintäkterna.

För ett år sedan tjänade Pewdiepie 63 miljoner kronor på att agera ställföreträdande storebror.

Svensken Felix ”Pewdiepie” Kjellberg är en megastjärna för yngre tittare på Youtube. På sitt konto, som är det största i världen, lägger Felix Kjellberg upp klipp där han kommenterar sina upplevelser i olika dataspel. Intäkterna kommer från den reklam som visas i samband med klippen.


LÄS OCKSÅ: Pewdiepies rekordvinst: 192 miljoner kronor

75 procent försvinner längs vägen

Men 26-åringen har öppet vädrat sitt missnöje med hur mycket av intäkterna som fastnar på vägen till det egna bolaget, och klagat över att omkring hälften av pengarna går direkt till Youtubes ägare Google och ytterligare 25 procent till nätverket Maker studios.

Nu meddelar Felix Kjellberg att han startar ett eget nätverk, Revelmode, om än med Disney-ägda Maker studios i ryggen.


LÄS OCKSÅ: Pewdiepie är bäst betalda Youtube-stjärnan

"Grymma saker"

– Revelmode är jag och ett gäng grymma Youtubers som går samman som en grupp för att göra grymma saker, säger Felix Kjellberg i ett klipp på sin egen kanal på Youtube.

Fjolårets siffror är inte redovisade ännu, men 2014 tjänade Pewdiepies bolag 63 miljoner kronor på att vara ställföreträdande storebror, med försumbara omkostnader.


LÄS OCKSÅ: Pewdiepie lanserar mobilspel


Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!