Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter Stordalens utspel om de svenska skatterna

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: WIKTOR NUMMELIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petter Stordalen.
Foto: SVEN LINDWALL

Petter Stordalen, 57, brinner för Sverige men säger att han skulle varit en usel politiker här.

Samtidigt har han starka åsikter om det svenska skattetrycket.

– Om någon i Sverige tycker att den har för hög skatt i dag så är det bara bullshit, säger den norska hotellmagnaten i en intervju med Arbetsmarknadsnytt. 

Petter Stordalen lägger mer och mer kraft på att expandera sin hotellverksamhet med Nordic Choice Hotels i svenska städer som Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg.

Om tio år vill ha kunna se tillbaka på en unik hotellverksamhet på svensk mark, har han tidigare berättat. 

Samtidigt gör han inbrytningar i den svenska bokvärlden via sitt nystartade förlag Strawberry parallellt med att han gått in som ägare i Stureplansgruppen.

Hyllar skattesystemet

Kärleken till Sverige är stark, och i en intervju med Arbetsmarknadsnytt beskriver han sitt andra hemland som ”98 procent bra”, samtidigt som han hyllar det svenska skattesystemet.

– Skattenivån är förnuftig för den ska finansiera välfärdsstaten och allt det som gör detta till världens bästa samhälle. Utan detta systemet, vem skulle bygga vägarna till mina hotell? Fixa sjukvården? Vi tar våra samhällen för givna, vi ser inte hur fantastiskt det är, säger Stordalen till Arbetsmarknadsnytt.

I intervjun framhåller han att vi i Sverige och Norden lever i den främsta civilisation som funnits.

– Tilliten är nordbornas guld för vi litar på att politikerna förvaltar vår skatt på ett bra sätt. När jag var liten tittade alla på USA, men nej, nej, titta på Norden. Jag tror på det här systemet. Skatt är civilisationens kostnad och vi befinner oss i den yttersta civilisationen, säger han.

”Hade varit usel politiker”

Att själv ge sig in i politiken tycker han däremot är en dålig idé. På frågan om hur hans önskelista för företagare till svenska regeringen skulle se ut svarar han:

– Jag har bestämt att jag aldrig ska komma med önskelistor till politiker. Jag hade varit en usel politiker för jag vill shoppa lite från Moderaterna, lite från Socialdemokraterna. Jag bryr mig om vad vi med våra 17 000 anställda kan göra när det gäller klimatavtryck, säger Stordalen till Arbetsmarknadsnytt.


Petter Stordalen till attack mot män som motarbetar kvinnor:

Petter Stordalen har byggt ett imperium med 17 000 anställda, och hans tillgångar uppskattades i fjol till drygt 25 miljarder kronor.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!