Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter Stordalens jakt på svenska stjärnförfattare

Petter Stordalen.
Camilla Läckberg.Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Norske entreprenören Petter Stordalen ger sig ut på svenska bokmarknaden.

Han har bland annat värvat några av Camilla Läckbergs närmaste medarbetare från Bonniers, och nu väntar branschen på att kända svenska författare ska köpas över.

– Det är högsta prio för förlaget att hitta författare, med författarövergångar och liknande, säger Kenneth Hultgren, presskommunikatör på Strawberry.

Det var i vintras det började ryktas om att hotellkungen och entreprenören Petter Stordalen skulle starta förläggarverksamhet i Sverige. 

Sedan tidigare ger han ut böcker i Norge på förlaget Strawberry Publishing ihop med delägarna Magnus Rønningen och Jonas Forsang.

Värvade tre tunga namn 

I februari presenterades första stjärnvärvningen – två mycket rutinerade förläggare och en kommunikationsstrateg som hämtades från Bonniers.

Det var Karin Linge Nordh, Anders Sjökvist och Sara Lindegren. Linge Nordh har på Bonnierförlagen och Forum varit förläggare åt författare som Camilla Läckberg, Mons Kallentoft och Viveca Stens. 

Även Sara Lindegren har varit nära medarbetare till Läckberg. Lindegren blir nu försäljnings- och marknadschef på Strawberry i Sverige. Anders Sjökvist blir chef för facklitteratur.

I mars meddelades att förlaget värvar ytterligare en Bonnierperson – Rebecka Leffler, tidigare chef på Bonnier Books Nova. Hon blir vd för Strawberry Publishing AB och tillträder i juni.

I Norge har förlaget väckt uppmärksamhet för en rad högprofilerade värvningar av författare och uppköp av förlag. Man har även gett ut skidåkaren Petter Northugs och Gunhild Stordalens, förläggarens hustrus, biografier.

– Vi bygger ett förlag som är anpassat till verkligheten 2020, vi ska bidra till positiva förändringar i bokbranschen och möta nya generationer på nya plattformar. Skapa riktigt bra läsupplevelser. För att göra det behöver vi de allra bästa i teamet, säger förläggaren och delägaren Jonas Forsang i ett pressmeddelande.

Köper över författare som säljer

Förlaget har fått kritik för att man ”plockat russinen ur kakan” och konsekvent köpt över storsäljande författare från andra förlag.

Enligt branschtidningen Svensk bokhandel tolkar flera branschpersoner Strawberrys svenska etablering som en ”krigsförklaring” mot Bonniers.

Man förväntar sig en del författaruppköp från den norska uppstickaren.

– Man får gissa att det blir ett förlag som satsar på författarskap som man kan sälja mycket av. Sådana som vi också jobbar med, säger Lena Stjernström, vd för litteratur- och filmagenturen Grand Agency till Svensk bokhandel.

Hittills är det locket på från Strawberry om planerna. Den första utgivningen på svenska förlaget kommer att ske ”under hösten”. I övrigt inga kommentarer.

”Det är högsta prio för förlaget”

”Vi vill inte uttala oss förrän den svenska organisationen satt sig ordentligt”, skriver förläggaren och delägaren Magnus Rønningen i ett mejl till Expressen.

Presskontakten Kenneth Hultgren vid Strawberry, moderbolaget, uppger:

– Det är väldigt känsligt vilka författare det är. Det är också högsta prio för förlaget att hitta författare, med författarövergångar och liknande. Men det är inget som vi kan kommunicera nu.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!