Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petter Stordalens dubbla kamp för kärleken Gunhild

Petter och Gunhild Stordalen gifte sig för åtta år sedan.
Foto: OLLE SPORRONG
Petter och Gunhild Stordalen.
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN / /GEJO.SE/ALL OVER PRESS GÖRAN JOHANSSON

Nyligen utsågs Petter Stordalen till Årets superkommunikatör av branschtidningen Resumé. 

Han och hustrun Gunhilds förmåga att mingla med kändiselit såväl som världsledare och kungahus gör paret till ett unikum i näringslivet. 

Gunhilds sjukdomsbesked slog ned som en blixt från klar himmel. 

– Det är en stark historia som alla kan identifiera sig med och få känslomässiga sympatier för, säger Trond Stenåsen, redaktör vid norska Se & Hör.  

Petter Stordalen, 55, startade sin karriär med att sälja jordgubbar och samla pantflaskor i samhället Porsgrunn, i Telemarks län, på 1970-talet.  

I dag är han hotellmagnat och bor med hustrun Gunhild, 39, i ett palats med utsikt över Oslofjorden. 

Förvandlar hotellinvigningar till något extra

Förmågan att omsätta visioner till miljardaffärer, med en övergripande idé om att skapa en bättre värld, gav honom nyligen utnämningen till Årets superkommunikatör av tidningen Resumé. 

– Kommunikation för mig handlar om en sak: storytelling. Människor kanske tänker att jag är uppmärksamhetskåt och tycker det är roligt att springa nerför hotellfasader och åka jetski till invigningar – men jag gör det för att folk ska minnas. För att de ska ta historierna vidare, berättade han för tidningen. 

Petter Stordalen gjorde entré på en jetski när han invigde ett nytt hotell i Malmö 2015.
Foto: PETER BRINCH / STELLA PICTURES

Gick från jordgubbar till fastigheter och hotell

Petter Stordalens egen livshistoria är en framgångssaga utöver det vanliga. Förmögenheten har inte byggts på ärvda lax- eller rederipengar – utan med hjälp av ett närmast övermänskligt driv och en utstrålning som beskrivs som magnetisk. 

Att erövra marknader är Petter Stordalens signum. Som jordgubbsförsäljare, köpcentrumchef, fastighetsinvesterare och hotellmagnat har han plockat andelar och fått pengarna att växa sedan barnsben.  

Jordgubbsfilosofin

Barndomens jordgubbar har gett namn åt Petter Stordalen investeringsbolag, Strawberry Equities, men även åt affärsfilosofin som genomsyrat hela hans karriär från livsmedelshandlare och fastighetskung till ägare av imperiet Nordic Choice Hotels med 193 hotell i Skandinavien. 

I en intervju med norska Dagbladet Magasin 2009 berättade Stordalen att han beklagade sig inför sin pappa på att jordgubbarna han sålde var av dålig kvalitet. 

– Du får sälja de jordgubbar du har, för det är de enda jordgubbar du kan sälja, replikerade pappan och Stordalens "jordgubbsfilosofi", om att jobba med det man har, var född. 

Vid millennieskiftet hade den gjort honom till miljardär i norska kronor och hotellkedjan, som från början bestått av åtta hotell, hade vuxit till det tiodubbla. 


Petetr Stordalen äger 193 hotell.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I dag driver han 193 hotell genom kedjan Nordic Choice. 

– Petter är på ett sätt ett norskt äventyr. Han har byggt upp sin karriär till att bli en framgångsrik affärsman och kan i dag  beskrivas som "Nordens hotellkung", säger Trond Stenåsen, som i egenskap av redaktör för Norska Se & Hör har haft paret Stordalen i blickfånget under många år. 

– Gunhild och Petter Stordalen har ett stort intresse hos våra läsare. 

Petter Stordalen

NAMN: Petter Anker Stordalen. 

ÅLDER: 55.

YRKE: Ägare av Nordic Choice-kedjan som har nära 200 hotell i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen och Lettland. Miljöaktivist.

BOR: Slottsliknande villa med sjötomt på Bygdøy utanför Oslo, sommarhus i Kristiansand.

FAMILJ: Hustrun Gunhild Stordalen. Barnen Emilie, Henrik, och Jakob (med exhustrun Ingrid F. Stordalen). Hunden Öbbe.

FÖDD OCH UPPVUXEN:  I Porsgrunn i Norge med en bror och två systrar.

Petter Stordalen förmögenhet uppskattades till drygt 20 miljarder kronor och han rankades på niondeplats bland Norges rikaste – innan han tidigare i år skrev över hotellimperiet till sina barn.  

Äkta paret Stordalen under invigningen av Clarion Hotel Post i Göteborg 2012.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Petter Stordalens hårdaste förhandling – med Gunhild

En tuffare utmaning än vid förhandlingsborden i affärsvärlden mötte Petter Stordalen när han skulle erövra kärleken: läkaren, filantropen och miljöaktivisten Gunhild Stordalen. 

– Hon var stenhård. Inte bara det att det tog två år att få en dejt, men premisserna hon satte upp för hur ett förhållande skulle vara i hennes värld. Alltså, hon var lika tuff som de tuffaste fackföreningsledarna, berättade Petter Stordalen i en intervju med Expressens Karin Sörbring.


Gunhild Stordalen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Det var två personer med enorma drivkrafter som föll för varandra och skapade en medial urkraft. 

Gunhild Stordalen.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

Genom sitt engagemang för kvinnors hälsa, djurs rättigheter och miljön genom stiftelsen EAT Foundation, för Gunhild Stordalen en ständig kamp för att förbättra världen. 

Gunhild Stordalen

NAMN: Gunhild Anker Stordalen.

ÅLDER: 39.

YRKE: Läkare, medicine doktor, miljöaktivist och grundare av och ordförande för EAT och Stordalen Foundation. 

BOR: I Oslo.

FAMILJ: Maken Petter Stordalen, Petters barn och hunden Öbbe.

FÖDD OCH UPPVUXEN: På ett småbruk med frigående höns, kaniner, hästar och hundar i Muggerud utanför Kongsberg med två yngre syskon, Marit och Dag.

– Gunhild – som i första hand är läkare – har engagerat sig mycket i miljöfrågor. Norrmän har ett nära förhållande till naturen och sådana utmaningar engagerar oss. Det är imponerande hur hon byggt upp EAT-organisationen som har ett starkt stöd både i de svenska och norska kungahusen, säger Trond Stenåsen.  

Gunhild Stordalen och prins Daniel vid Eat Forum i Annexet vid Globen
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bröllopet gick på 40 miljoner kronor

Under Gunhild Stordalens årliga evenemang, Stockholm EAT Food Forum, är svenska kungahuset närvarande och paret Stordalen har nära vänskapsband till hovet.   

Stiftelsen har även en viktig roll på den globala arenan och håller toppmöten i FN och samarbetar med World Economic Forum i Davos. 

– Jag träffar så himla många inspirerande människor och är otroligt privilegierad som kan lägga all min tid på min största passion. Hade jag haft ett tråkigt jobb hade jag aldrig orkat, har Gunhild berättat för Expressen. 

För åtta år sedan lovade paret Stordalen varandra evig trohet under ett 40-miljonerbröllop i Marocko. Tidningen Verdens Gang rapporterade om hur gästerna flögs dit i specialchartrade flygplan. 

Vigselförrättare var den irländska världsartisten Bob Geldof, som delar parets filantropiska engagemang. 

Pausvillaen på halvön Bygdøy i Oslofjorden.
Foto: Tor Inge Vormedal/Creative Commons

Bor i Pausvillaen med utsikt över Oslofjorden

Paret Stordalen bor i Pausvillaen på halvön Bygdøy i Oslofjorden som värderas till omkring 100 miljoner norska kronor. 

Villan, med yta på cirka 1200 kvadratmeter och fyra meters takhöjd, är döpt efter stålgrossisten Ole Paus som lätt uppföra det slottslika byggnadsverket 1907.  

På stranden nedanför kan paret avnjuta egenfångade blåmusslor. 

För vintersport äger de svenska fjällväldens mest exklusiva fjällstuga: trevåningshuset "The Villa" i Åre, på 700 kvadratmeter. 

Ett sovrum i "The Villa" i Åre.
Foto: Copperhill.se

Paret hade allt – då slog sjukdomen till

Paret Stordalen brukade hålla en storslagen temafest i Oslo den 16 maj, dagen innan Norges nationaldag. 

Bland de specialinbjudna gästerna fanns artister, idrottsstjärnor, tv-profiler och affärsmänniskor. 

2014 hölls den sista 16-majfesten i Oslo. 

Året då paret fick Gunhilds sjukdomsbesked. 

– Gunhild och Petter Stordalen har alla materialistiska fördelar. Trots det har sjukdomen slagit hårt mot Gunhild. Det är en stark historia som alla kan identifiera sig med och få känslomässiga sympatier för, säger Trond Stenåsen. 

Gunhild Stordalen medverkade 2015 i Skavlan efter den tuffa cellgiftsbehandlingen i Nederländerna, som fick henne att tappa håret.
Foto: ASTOR AND BARTH/REX / ASTOR AND BARTH/REX REX FEATURES

Läkarnas dystra prognos: Ett halvår

Den autoimmuna sjukdomen systemisk skleros förvandlar kroppen till dess egen fiende och angriper huden och de inre organen. 

Läkarna gav Gunhild ett halvår att leva i värsta scenario. Den oförtröttliga miljöaktivisten har dock fått den dystra prognosen på skam. 

Genom två experimentella behandlingar har Gunhilds Stordalen fått fira sin 39-årsdag och är på god väg mot att få uppleva 40. 

Gunhild och Petter Stordalen under en hotellinvigning i Stockholm förra året.
Foto: /IBL / /IBL

Hon väntar nu svar om hur väl behandlingen på specialkliniken i Nederländerna fallit ut. 

– Jag är en försökskanin. De förväntar sig inte att det ska ske något dramatiskt de senaste månaderna. Men som sagt, jag har lärt mig en sak: Hälsa är shaky (skakigt, reds. anm). Jag har en allvarlig sjukdom som jag tvingas leva med, och jag vet att jag inte kommer att vara här för alltid. Men det gäller oss alla, sa hon till norska Dagbladet. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!