Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Eriksson: FI kan revidera egna förslaget

Peter Eriksson i Expressens studio på måndagsmorgonen.

Timmarna före det omstridda amorteringskravet öppnade bostadsminister Peter Eriksson (MP) för överraskningar från Finansinspektionen (FI) i dag.

– Det kan hända att de reviderar sitt eget förslag, säger han.

Samtidigt förnekar han att det skulle finnas en spricka mellan honom och MP-kollegan i regeringen, Per Bolund.

I dag väntas presenter Finansinspektionen (FI) presentera sitt förslag om nya skärpta regler för amortering på bostadsmarknaden.

Peter Eriksson (MP), frågades ut i Expressens tv-studio på morgonen, bara minuter före FI:s styrelsemöte.

– Den oro som FI, Riksbanken och flera andra pratar om, att skuldsättningen är för hög, är befogad. Därför är det bra att det första amorteringskravet infördes och detta tror jag påverkat prisutvecklingen. Mitt arbete har varit att medverka till att vi bygger mer och på så sätt dämpa prisutvecklingen, säger Peter Eriksson.

Han tror inte att det alls är säkert att det som presenteras efter styrelsemötet kommer att vara samma som det förslag som senaste veckorna varit så omdiskuterat.

– Vi måste vänta in det här nya förslaget och höra vad FI säger. Det kan komma skärpta krav, men det kanske håller på att ske en förändring i hur dessa ser ut.

Kan regeringen säga nej till FI:s förslag?

– Teoretiskt måsta man kunna det. Annars är det ingen mening att regeringen har den här beslutsmöjligheten, säger Peter Eriksson.

LÄS MER: Stor dramatik inför amorteringsbeslut

Peter Eriksson: Brist på kompetens

Peter Erikssons del i bostadsfrågan är att se till att det byggs nya bostäder i ett land som fått 1,1 miljoner fler invånare sedan millennieskiftet och befinner sig i en bostadskris. Inte bara i Stockholm, utan även på många mindre orter runtom i landet.

– Jag är väldigt nöjd med att vi bygger för fullt i dag, säger Peter Eriksson som menar att byråkratin kring nybygge blivit mindre komplicerad.

– Nu är problemen att det är brist på arbetskraft och kompetens.

Peter Eriksson har varit bostadsminister i 1,5 år och säger att han ”visste det var ett getingbo han kastades in i”.

– Grundlösningen i bostadskrisen är att bygga bostäder. Vi måste bygga mer men också efter behov, säger Peter Eriksson som ser det som hälsosamt att vissa privata storsatsningar på lyxiga bostadsrätter i och kring Stockholm har problem med försäljningarna.

LÄS MER: Besked i dag om amorteringskravet

Per Bolund vs Peter Eriksson

Kort före sändningen lyfte Dina Pengar frågan om regeringsmedlemmarnas olika hållning i amorteringsfrågan.

Peter Eriksson tonade i förra veckan ner behoven av ytterligare skärpta krav, medan hans partikamrat, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) stenhårt gick ut och markerade sitt stöd för FI:s bedömningar.

Bolund och Eriksson på var sin sida om amorteringskravet.

– Jag tycker inte vi står på olika sidor. Vi har lite olika roller men har båda sagt att vi måste avvakta FI:s beslut innan vi tar ställning. Det är möjligt att Bolund gick ut och markerade mot ett utspel från oppositionen och att det därför framstår som att vi står på olika sidor, säger Peter Eriksson.

Det var i torsdags som Peter Eriksson överraskande uttryckte tvivel mot FI:s förslag.

– Jag tycker det amorteringskrav som infördes härom året har haft en till stor del positiv effekt. I det här laget som vi har nu är det mer osäkert. Jag tycker att man bör titta på olika möjliga åtgärder som finns, sa bostadsministern till Dagens industri.

LÄS MER: Detta innebär de nya hårda amorteringskravet

FI kan revidera sitt förslag

Att det verkligen blir så håller han inte för omöjligt, snarare troligt.

– Det kan hända att FI reviderar sitt eget förslag. Och om beslut kommer kan det se helt annorlunda ut än det man diskuterat, säger Peter Eriksson.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!