Peter Eriksson i Expressens studio på måndagsmorgonen.
Peter Eriksson i Expressens studio på måndagsmorgonen.

Peter Eriksson: FI kan revidera egna förslaget

Publicerad

Timmarna före det omstridda amorteringskravet öppnade bostadsminister Peter Eriksson (MP) för överraskningar från Finansinspektionen (FI) i dag.

– Det kan hända att de reviderar sitt eget förslag, säger han.

Samtidigt förnekar han att det skulle finnas en spricka mellan honom och MP-kollegan i regeringen, Per Bolund.

I dag väntas presenter Finansinspektionen (FI) presentera sitt förslag om nya skärpta regler för amortering på bostadsmarknaden.

Peter Eriksson (MP), frågades ut i Expressens tv-studio på morgonen, bara minuter före FI:s styrelsemöte.

– Den oro som FI, Riksbanken och flera andra pratar om, att skuldsättningen är för hög, är befogad. Därför är det bra att det första amorteringskravet infördes och detta tror jag påverkat prisutvecklingen. Mitt arbete har varit att medverka till att vi bygger mer och på så sätt dämpa prisutvecklingen, säger Peter Eriksson.

Han tror inte att det alls är säkert att det som presenteras efter styrelsemötet kommer att vara samma som det förslag som senaste veckorna varit så omdiskuterat.

– Vi måste vänta in det här nya förslaget och höra vad FI säger. Det kan komma skärpta krav, men det kanske håller på att ske en förändring i hur dessa ser ut.

Kan regeringen säga nej till FI:s förslag?

– Teoretiskt måsta man kunna det. Annars är det ingen mening att regeringen har den här beslutsmöjligheten, säger Peter Eriksson.

LÄS MER: Stor dramatik inför amorteringsbeslut

Peter Eriksson: Brist på kompetens

Peter Erikssons del i bostadsfrågan är att se till att det byggs nya bostäder i ett land som fått 1,1 miljoner fler invånare sedan millennieskiftet och befinner sig i en bostadskris. Inte bara i Stockholm, utan även på många mindre orter runtom i landet.

– Jag är väldigt nöjd med att vi bygger för fullt i dag, säger Peter Eriksson som menar att byråkratin kring nybygge blivit mindre komplicerad.

– Nu är problemen att det är brist på arbetskraft och kompetens.

Peter Eriksson har varit bostadsminister i 1,5 år och säger att han ”visste det var ett getingbo han kastades in i”.

– Grundlösningen i bostadskrisen är att bygga bostäder. Vi måste bygga mer men också efter behov, säger Peter Eriksson som ser det som hälsosamt att vissa privata storsatsningar på lyxiga bostadsrätter i och kring Stockholm har problem med försäljningarna.

LÄS MER: Besked i dag om amorteringskravet

Per Bolund vs Peter Eriksson

Kort före sändningen lyfte Dina Pengar frågan om regeringsmedlemmarnas olika hållning i amorteringsfrågan.

Peter Eriksson tonade i förra veckan ner behoven av ytterligare skärpta krav, medan hans partikamrat, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) stenhårt gick ut och markerade sitt stöd för FI:s bedömningar.

Bolund och Eriksson på var sin sida om amorteringskravet.

– Jag tycker inte vi står på olika sidor. Vi har lite olika roller men har båda sagt att vi måste avvakta FI:s beslut innan vi tar ställning. Det är möjligt att Bolund gick ut och markerade mot ett utspel från oppositionen och att det därför framstår som att vi står på olika sidor, säger Peter Eriksson.

Det var i torsdags som Peter Eriksson överraskande uttryckte tvivel mot FI:s förslag.

– Jag tycker det amorteringskrav som infördes härom året har haft en till stor del positiv effekt. I det här laget som vi har nu är det mer osäkert. Jag tycker att man bör titta på olika möjliga åtgärder som finns, sa bostadsministern till Dagens industri.

LÄS MER: Detta innebär de nya hårda amorteringskravet

FI kan revidera sitt förslag

Att det verkligen blir så håller han inte för omöjligt, snarare troligt.

– Det kan hända att FI reviderar sitt eget förslag. Och om beslut kommer kan det se helt annorlunda ut än det man diskuterat, säger Peter Eriksson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen