Pensionsmiljoner misstänks försvunna

Pensionsmyndigheten skickade under onsdagen ut en kryptisk kallelse till en presskonferens på torsdagsförmiddagen.
Foto: Nike Isaksson/Ibl / /IBL
Ekobrottsmyndigheten, EBM, har underrättats. Men det är oklart om det är där anmälan slutligen kommer att handläggas.
Foto: Nils Petter Nilsson

Miljontals kronor misstänks ha försvunnit ur skandalutpekade Falcon Funds fonder.

Det är pensionsspararnas pengar som är borta hävdar Pensionsmyndigheten.

– Misstanken gäller grov ekonomisk brottslighet, säger en källa med insyn.

Pensionsmyndigheten har nu polisanmält företaget.

– Vi väntar på fler uppgifter från Pensionsmyndigheten, ärendet är komplicerat och stort, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

I dag kallar pensionsmyndigheten till presskonferens.

Pensionsmyndigheten ligger i något av ett krigsliknande tillstånd med Falcon Funds vilket lett till att företaget nu polisanmälts av Pensionsmyndigheten. Anmälan från Pensionsmyndigheten gäller dels företaget, dels vissa namngivna personer kopplade till företaget.

– Vi väntar nu på den formella anmälan, ärendet är komplext och stort. När vi har hela anmälan kommer vi att ta ställning till om förundersökning ska inledas, säger Katinka Wall som är pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

Falcon Funds, som är registrerat på Malta, har bland annat varit i blåsväder, anklagade för att ha lura folk att byta till deras fonder. Säljare skulle också ha påstått att de samarbetade med den svenska Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten skickade under onsdagen ut en kryptisk kallelse till en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Rubriken lyder:

''Information om händelseutvecklingen i ärendet Falcon Funds''.

Vidare från det gåtfulla pressmeddelandet:

''För att ge en samlad information om den senaste tidens utveckling i ärendet Falcon Funds bjuder Pensionsmyndigheten in representanter för media till en presskonferens''.

Advokaten: "Vet inget om budskapet"

Både generaldirektören Katrin Westling Palm och chefsjuristen Mikael Westberg ska vid presskonferensen informera om vad man upptäckt om den misstänkta brottsligheten kopplad till Falcon Funds.

– Jag känner till presskonferensen. Men vet inget om budskapet, säger advokat Alf-Peter Svensson, som företräder Falcon Funds.


LÄS OCKSÅ: Ungdomar utnyttjade i stor pensionsbluff


Enligt Expressens källor anser Pensionsmyndigheten att man funnit graverande uppgifter som visar på grov brottslighet bakom Falcon Funds.

– Det har hänt en del saker. Vi har fått fram nya uppgifter och bekräftelser på gamla uppgifter, uppger en källa.

Vad skulle brottsligheten bestå i?

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har underrättats. Men det är oklart om det är där anmälan slutligen kommer att handläggas.
Foto: Nils Petter Nilsson

– Ja, att stjäla pensionsspararnas pengar.

Larm om tveksamma metoder

Bråket mellan Pensionsmyndigheten och Falcon Funds har pågått längre.

Den 22 februari stoppade Pensionsmyndigheten möjligheten att placera pensionspengar i Falcon Funds tre fonder: Falcon Aggresive, Falcon Balancerad och Falcon Cautions.

Bakgrunden till stoppet var larm om att säljare från säljföretaget Konsumentkraft med tveksamma metoder lyckats lura av uppringda personer deras koder till bank-id och flytta deras PPM–pengar till Falcons Funds tre fonder.

I bakgrunden misstänktes att det fanns tveksamma kapplingar mellan Falcon Funds och ett annat bolag, Konsumentkraft.

Pensionsmyndighetens anmälan om bank–idkapningar för att genomföra fondbytena avskrevs dock senare av åklagare.

Trots det slog Pensionsmyndigheten till igen mot Falcon Funds i juni.

Pensionsmyndigheten sa då upp avtalet med fondbolaget Falcon Funds. Beslutet fick till följd att bolagets tre fonder avregistreras från premiepensionssystemets fondtorg.

21 000 berörda

Avregistreringen av Falcon Funds fonder, berör närmare 21 000 fondsparare med ett sammanlagt innehav på i storleksordningen 2,4 miljarder kronor.

Åtgärden var både drastisk och unik. Aldrig tidigare hade Pensionsmyndigheten sagt upp ett avtal med ett fondbolag.

– Alla fondförvaltare ska, som det står skrivet i avtalet med oss, med tillbörlig omsorg och på ett fackmannamässigt sätt förvalta det kapital som Pensionsmyndigheten har fört över till de fonder som sköts av förvaltaren. Falcon Funds har inte levt upp till detta, sa Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Myndigheten angav flera skäl till det dramatiska beslutet. Dels att det handlade om olagliga byten av fonder som skett via säljbolaget Konsumentkraft, dels starka misstankar om intressekonflikter i samband med gjorda värdepappersinvesteringar.

– Det är vår uppgift att alltid se till pensionsspararnas bästa, och i fallet Falcon Funds är det alldeles för många allvarliga frågetecken som inte har fått tillfredsställande svar. Inför risken att pensionsspararnas pengar inte hanteras på rätt sätt har vi valt att säga upp avtalet, försvarade Mikael Westberg beslutet.

Stämmer pensionsmyndighet

Falcon Funds har svarat med att stämma Pensionsmyndigheten inför Stockholms tingsrätt. Företaget hävdar att beskyllningarna är grundlösa.

Pensionsmyndigheten har i sin tur svarat med en så kallad genstämning mot Falcon Funds.

– Pensionsmyndigheten bröt kontraktet med oss och vi har därför stämt dem i både förvaltningsrätten och i tingsrätten, har Falcon Funds styrelseordförande Tonio Fenech, som också var Maltas finansminister fram till och med 2013, tidigare sagt till nyhetsbrevet Pensioner & förmåner.

Advokat Alf-Peter Svensson är en av två advokater som hjälper Falcon Funds i processen mot Pensionsmyndigheten.

– De har sagt upp Falcon Funds avtal utan att egentligen ha någon grund för det. Falcon vill bli rentvådd. Det är en riktigt skrämmande historia hur Pensionsmyndigheten har agerat, säger han.

Alf-Peter Svensson anser att myndigheten har brist på kompetens i de här frågorna och säger att han har svårt att förstå att det skulle ha försvunnit pensionspengar.

– Att ta pengarna och försvinna. Det kan inte hända i Sverige eller i Europa.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!