Pensionskoll: Allt du behöver veta om ISK

Monica Zettervall vid Pensionsmyndigheten menar att ISK är en billig sparform om du väljer fonder med låg avgift.
Foto: / DANIEL ROOS/PRESSBILD
ISK passar bättre om du vill spara i aktiefonder med högre risk, men ger mindre fördelar om du vill spara i räntefonder med lägre risk, slår Zettervall fast.
Foto: / MAGNUS GLANS, 2014
Smarta val i ditt privata pensionssparande kan få pengarna att växa.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

Innan det är dags att gå i pension kan det vara smart att börja spara. Ett alternativ är att pensionsspara privat och det kan du göra genom att sätta in pengarna på ett investeringssparkonto (ISK).

Ett investeringssparkonto (ISK) ger möjlighet att privatspara till pensionen i flera olika former, som aktier, fonder eller obligationer. Du äger själv de aktier eller fonder som finns på ditt konto och du kan sälja eller byta dem så ofta du vill.

Så skapar du ett investeringssparkonto (ISK)

Du skapar ett investeringssparkonto genom din bank, det räcker oftast med att logga in på din internetbank. Det tar bara några minuter och det är gratis att skapa ISK.

Här kan du välja mellan en rad fonder och aktier. Du betalar ingen vinstskatt vid försäljningarna, däremot betalar du en årlig schablonskatt på ditt sparande.

Det kostar pensionssparande i ISK

ISK-kontot i sig kostar inget, däremot betalar du varierande avgifter beroende på hur du väljer att spara. Förutom skatten betalar du courtage, en form av avgift, för de affärer du gör och förvaltningsavgifter till fondbolagen.

Vad eller vilka som är de bästa valen avgör du själv genom att jämföra aktiefonderna och räntefonderna. Aktiefonder brukar räknas som mer riskfyllt än räntefonder, men ökar samtidigt chanserna för att dina pensionspengar ska växa.

Hur skattar jag på ISK?

Du behöver inte deklarera dina vinster och förluster, du betalar skatt utifrån det totala kontovärdet. Banken har koll på ditt ISK och ser till att skatten som ska betalas är synlig på din deklaration.

Som lägst ska schablonintäkten beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget. På beloppet som räknas fram betalar du 30 procent i skatt. Du kan läsa mer om hur skatten räknas fram på Skatteverkets hemsida. 

Om du redan äger aktier eller andra finansiella tillgångar kan du föra över dem till ISK, men kom ihåg att du då får räkna skatt på 30 procent av vinsten eftersom den ses som en försäljning.

För- och nackdelar med ISK

Pensionsexperten Monica Zettervall har listat för- och nackdelar med ISK på sin blogg.

På plussidan listas ISK som en billig sparform om du väljer fonder med låg avgift. Väljer du att fondspara så kan de globala aktiefonderna med låg avgift vara ett alternativ för dig. Då betalar du runt 0,4 procent i avgift, vilket du kan använda som ett riktmärke om du ska handla andra fonder.


LÄS ÄVEN: Undvik dolda pensionsfällan


På minussidan listar Zettervall schablonskatten, som måste betalas även om ditt kontovärde minskat under året. Du kan inte heller göra skatteavdrag om du sålt fonder eller aktier med förlust.

ISK passar bättre om du vill spara i aktiefonder med högre risk, men ger mindre fördelar om du vill spara i räntefonder med lägre risk, slår Zettervall fast.


LÄS MER: Allt du behöver veta om tjänstepensionen

Vad är kapitalförsäkringar?

Kapitalförsäkringar är en sparform där pengarna placeras i en försäkring, där dina aktier eller fonder ägs av ett försäkringsbolag.

Det finns tre olika typer av kapitalförsäkringar:

Fondförsäkring där du väljer bland bolagets fonder.

Traditionell försäkring där bolaget placerar dina pengar, där du ofta (men inte alltid) lovas en viss garanti på dina pengar.

Depåförsäkring: Du hanterar själv ditt pensionssparande genom att handla i exempelvis aktier och fonder. Här tar du själv risken.

Du skattar inte för kapitalvinster och kan inte dra av förluster. Du betalar en avkastningsskatt som tar ut kvartalsvis. Om du har en svensk kapitalförsäkring, ska det försäkringsbolag du har avtal med betala avkastningsskatt för din försäkring, enlig Skatteverkets regler.

Var uppmärksam på avgifter eller regler som gör att dina pengar riskerar att bli inlåsta.

IPS kan ge dubbelbeskattning

Många har traditionellt sparat pengar i individuellt pensionssparande (IPS) som tidigare varit avdragsgillt.

Från januari 2016 upphörde det och nu betalar man skatt på IPS.


LÄS MER: Allt du behöver veta om premiepensionen 


Det betyder att de flesta inte längre kan göra avdrag för privata pensionsförsäkringar eller individuella pensionssparanden i sin deklaration.

Eftersom du betalar inkomstskatt riskerar du att dubbelbeskattning på pensionssparandet i IPS.

Monica Zettervall avråder starkt från den här sparformen som tidigare var avdragsgill i deklarationen.

LÄS ÄVEN: Här är pengarna som pensionärerna missar

– Det ska man absolut inte fortsätta med om du är vanlig anställd och har tjänstepension. Om du däremot är företagare eller saknar tjänstepension i din anställning får du fortfarande göra avdrag med 35 procent av din inkomst (dock max 448 000 kronor år 2017), säger Monica Zettervall till Dina Pengar.

Vad är ISK?

Investeringssparkonto (ISK) är en form av sparkonto där du själv kan äga, köpa och handla med exempelvis aktier, fonder och värdepapper. Du kan ha flera konton och du behöver inte deklarera dina vinster och förluster, i stället dras en årlig schablonskatt.

Så skattar du på ISK

Schablonbeskattning sker genom att en schablonintäkt beräknas. Beräkningen görs genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan vid utgången av november året före beskattningsåret ökad med 0,75 procentenheter. Som lägst ska schablonintäkten beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget. Kapitalunderlaget beräknas till en fjärdedel av dels värdet av sparandet vid ingången av varje kvartal, dels inbetalningar och överföringar av finansiella instrument som har gjorts till investeringssparkontot under respektive kvartal. Den på detta sätt framräknade schablonintäkten ska du redovisa i deklarationen i inkomstslaget kapital.

Det innebär att skatten på den uträknade schablonintäkten blir 30 procent. Statslåneräntan den 30 november 2015 var 0,65 procent. Detta innebär att 1,40 procent (0,65 % + 0,75 %) kommer att ligga till grund för beräkning av schablonintäkt i deklarationen 2017.

Källa: Skatteverket

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!