Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionsjätte backar – nu kastas Solidar ut

Pensionsbolaget Danica slänger ut Solidars fonder från sitt utbud.

Beskedet kommer sedan Solidar varnats av Finansinspektionen.

Expressen kunde på tisdagen berätta att bolagets fonder finns kvar och är valbara för sparare inom LO, via Danica.

Solidars fonder har varit köpstoppade i premiepensionen sedan december. Trots det har fonderna funnits kvar och varit valbara för 2,6 miljoner sparare inom den kollektivavtalde tjänstepensionen SAF-LO, något Expressen kunder berätta på tisdagen med hjälp av Småspararguiden. Solidar-fonderna erbjuds via pensionsbolaget Danica.

– I dagsläget ser vi inte någon risk för spararna men vi följer självklart utvecklingen av utredningen noga, sa Danicas vd Claes Carlson till Expressen på tisdagen. 

 

LÄS MER: FI bötfäller Solidar 

Danica Pension backar

Men nu backar Danica. 

I ett mejl till Expressen skriver bolagets vd Claes Carlson:

– Danica har i dag beslutat att ta bort Solidar från sitt fondutbud och flytta andelsägarnas innehav till matchande egna och externa fonder som har samma eller lägre pris. 

Spararna kommer att informeras via Danicas webbplats och andra kundkanaler. 

 

LÄS MER: Klart för storstädning av hela PPM-systemet 

Solidar bötfälls av FI

Beskedet kommer efter att Finansinspektionen på onsdagsmorgonen varnat och bötfällt Solidar. FI:s granskning visar att Solidar haft "allvarliga brister i sin hantering av intressekonflikter och i sitt agerande i fondandelsägarnas intresse".

Fondbolaget har också haft bristfälliga rutiner och kontroller för riskbedömning och riskhantering.

Solidar Fonders vd Krister Sjöblom skriver i ett mejl till Expressen: 

– Det är klart att jag tycker det är tråkigt när kunder lämnar oss. Vi ger och har gett kunderna bra avkastning och alla kunder är viktiga för oss. Men det är de som väljer. 

Han påpekar också att Finansinspektionens kritik rör verksamhet bakåt i tiden. 

– Nu ska vi noga gå igenom Finansinspektionens beslut och se om ytterligare åtgärder behövs. Den intressekonflikt de kritiserar har vi informerat om och den har inte medfört skada eller riskerat att medföra skada för våra andelsägare. Vi har naturligtvis hela tiden kundernas bästa för ögonen och våra fonder har också under den granskade tiden haft en generellt bra avkastning, skriver Krister Sjöblom. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!