Pensionsjättarna AMF och Alecta, minst en AP-fond och Wallenbergsfären är intresserade av att gå in med stora belopp i Spotify. Foto: Janerik Henriksson / TtPensionsjättarna AMF och Alecta, minst en AP-fond och Wallenbergsfären är intresserade av att gå in med stora belopp i Spotify. Foto: Janerik Henriksson / Tt
Pensionsjättarna AMF och Alecta, minst en AP-fond och Wallenbergsfären är intresserade av att gå in med stora belopp i Spotify.  Foto: Janerik Henriksson / Tt
Totalt söker Spotify om 500 miljoner dollar, motsvarande knappt 4,3 miljarder kronor. Foto: Lars Pehrson / Svd / TtTotalt söker Spotify om 500 miljoner dollar, motsvarande knappt 4,3 miljarder kronor. Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt
Totalt söker Spotify om 500 miljoner dollar, motsvarande knappt 4,3 miljarder kronor.  Foto: Lars Pehrson / Svd / Tt

Pensionsjättar vill gå in i Spotify

Publicerad

Pensionsjättarna AMF och Alecta, minst en AP-fond och Wallenbergsfären är intresserade av att gå in med stora belopp i Spotify.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Spotify är på gång med en ny finansieringsrunda och i år är även svenska instutitionella ägare inbjudna att delta, skriver SvD Näringsliv.

Totalt söker Spotify om 500 miljoner dollar, motsvarande knappt 4,3 miljarder kronor. Nytt för i år är att köparna blir erbjudna rabatterade aktier om bolaget börsnoteras, vilket inte ska vara långt borta.

– Investererare som kommer in så här sent behöver något extra. Enbart kapitalandelar räcker inte långt i det här läget, därför erbjuds även en aktierabatt, säger den brittiska musikindustrianalytikern Mark Mulligan till Svenska Dagbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Spotifys hemliga börsplaner.

 

Och enligt tidningen är en handfull svenska institutioner intresserade. AMF, Alecta och en eller flera AP-fonder samt Wallenbergfamlijen sägs vara intresserade och det pratas om summor mellan 250 och 500 miljoner kronor.

I den nya finansieringsrundan får varje investerare 17 procent rabatt på Spotifyaktien om företaget börsnoteras inom ett år. Dröjer noteringen höjs rabatten med 2,5 procent var sjätte månad.

Utöver de svenska ägargrupperingarna kan investeringsförfrågan även riktas till utländska institutionella ägare. Spotify har i dagsläget endast tre svenska investerare i riskkapitalbolagen Northzone och Creandum samt Telia Sonera.

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen