Härvan med antalet offer som i smyg fått sina pensionspengar flyttade växer. Foto: Coloutbox/Magnus GlansHärvan med antalet offer som i smyg fått sina pensionspengar flyttade växer. Foto: Coloutbox/Magnus Glans
Härvan med antalet offer som i smyg fått sina pensionspengar flyttade växer. Foto: Coloutbox/Magnus Glans
Bank-id kan ge bedragarna full kontroll över PPM-kontot.Bank-id kan ge bedragarna full kontroll över PPM-kontot.
Bank-id kan ge bedragarna full kontroll över PPM-kontot.

Pensionsbluffare spåras till Dubai

Publicerad

Turistparadiset Dubai pekas ut som centrum för de misstänkta PPM-skojarna.

Härvan med antalet offer som i smyg fått sina pensionspengar flyttade växer nu också.

– Vi är uppe i över 6.000 misstänkta fall, säger Rasmus Bjälkeson på Pensionsmyndigheten.

Det är Pensionsmyndighetens IT-avdelning som lyckats kartlägga ett antal affärer där säljarna opererat med mobilt bank-id och lurat av spararna deras koder.

Dina Pengar berättade för några dagar sedan att det då fanns 3.000 fall. Två företag var polisanmälda.

Antalet har fördubblats.

– Vi är nu uppe i totalt över 6.000 misstänkta fall där säljare loggat in som sparare med deras bank-id och lagt in fondbyte, säger Rasmus Bjälkeson, processansvarig för Fond och finansadministrationen på Pensionsmyndigheten.

Företagen förnekar

Det är oklart hur stor skada pensionsspararna lidit. Polisen måste gå in och titta på fall för fall.

De två polisanmälda företagen är Lundstedt Fond & Finans och Svensk fond & försäkringsanalys. Båda förnekar att de gjort något brottsligt och företrädande för Svensk fond & försäkringsanalys har också hotat att anmäla myndigheten för förtal.

De misstänkta skojarnas arbetsmetod är genomgående densamma. Mobilt bank-id är redskapet och nyckeln koden till bank-id som kunderna är oförsiktiga nog att lämna ut.

''Säljarna'' ringer upp pensionssparare, ibland lockar de dem till att byta fond så att de kan kassera in provisionspengar på bytet. Men ibland blir spararna direkt lurade utan att förstå att deras PPM-konto blir öppet för säljarna/skojarna när de lämnar ifrån sig koden över telefon.

Säljföretaget Lundstedt Fond & Finans tycks operera uteslutande från Skåne. Men det andra polisanmälda företaget Svensk fond & försäkringsanalys använder sig av olika adresser. Och den mest iögonfallande adressen är Dubai.

Transaktioner från Dubai

Pensionsspararna har trott att samtalen kommit från Sverige eftersom de synliga telefonnumren varit svenska.

Men Pensionsmyndigheten har sett åtskilliga transaktioner skett från Dubai.

Flera call center-företag som sökt personal har lockat med anställning i just Dubai.

Pensionsmyndigheten är förtegen om ''Dubai-spåret''.

– Vi vill inte säga något om det, säger Rasmus Bjälkeson.

Men om de misstänkta brotten skett där kan de bli svåra att utreda.

– Det blir jättekomplicerat, det är knappt att jag orkar tänka tanken på det, säger en poliskälla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen