Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärerna som blir vinnare på nya tv-avgiften

Den 1 januari kommer med största sannolikhet den nya public service-avgiften att börja gälla. Foto: COLOURBOX
Redan på januarilönen kommer den nya avgiften i så fall att synas, menar Skatteverket. Foto: COLOURBOX
För ensamstående pensionärer med låg pension blir skillnaden stor jämfört med kostnaden för tv-licens.Foto: RUSLAN GUZOV
Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Den 1 januari kommer med största sannolikhet den nya public service-avgiften att börja gälla. Redan på januarilönen kommer den nya avgiften i så fall att synas, menar Skatteverket. 

– En ensamstående pensionär med lägre inkomst som betalat tv-avgiften tidigare kan få det betydligt mycket billigare, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. 

Vad tycker du om den nya tv-avgiften?

På onsdag kommer riksdagen med största sannolikhet att rösta fram en ny skatt som ersätter den befintliga radio- och tv-avgiften, som i dag bara betalas av de som har tv. Den nya skatten kommer att börja gälla redan från den 1 januari 2019 och innebär att alla som har en beskattningsbar förvärvsinkomst och är över 18 år kommer att få betala för public service. 

Det belopp man betalar varierar beroende på hur mycket man tjänar, men det kommer att finnas ett tak på cirka 1 300 kronor om året. Taket når alla som har en högre inkomst än cirka 13 600 kronor per månad.   

Alla med inkomst måste betala

I lagförslaget konstaterar man att alla har nytta av att public service finns – även om man själv inte utnyttjar utbudet. 

– Det blir precis som begravningsavgiften, det får man vackert betala, alla i Sverige. Den här avgiften kommer att beräknas preliminärt och tas ut varje månad. Det blir en hundring drygt i månaden som bakas in, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. 

”Det blir en hundring drygt i månaden som bakas in”, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Den nya public service-skatten innebär att ett hushåll med två vuxna med beskattningsbar förvärvsinkomst som mest kommer att få betala drygt 2 600 kronor per år, vilket är 200 kronor mer än nuvarande avgift. Hushåll där endast en vuxen har en beskattningsbar förvärvsinkomst kommer däremot som mest att få betala drygt 1 300 kronor per år.

– Men en sak som folk kanske inte tänker på om man har unga vuxna i ett hushåll så får alla betala skatten. Om du har ett hushåll på två unga vuxna så kan det bli så att alla fyra får betala avgift. Då blir det dyrt, säger Pia Blank Thörnroos. 

Ensamboende pensionärer vinnarna 

Men det finns några givna vinnare på den nya skatten också: 

– De som har enmanshushåll och tidigare har betalt tv-avgiften är helt klart vinnare. Säg att du ändå nått maxavgiften på 1 300, då blir det nästan halva priset. En ensamstående pensionär med lägre inkomst som betalat tv-avgiften tidigare kan dessutom få det betydligt mycket billigare. 

Skatten kommer att tas ut varje månad – och det kommer att märkas på lönen eller pensionen redan i januari, säger Pia Blank Thörnroos. 

– Tanken är att skattetabellerna ska vara klara i slutet på december, så avgiften kommer att dras redan på januarilönen eller januaripensionen, och för de allra flesta blir det ju då lite mer än en hundralapp i månaden. 

Exempel: Så mycket får du betala i public service-avgift

Pensionär med pension på 10 000 kronor/mån

Fastställd förvärvsinkomst: 120 000 kronor

Förhöjt grundavdrag: - 67 900 kronor

Beskattningsbar förvärvsinkomst: 52 100 kronor

Public service-skatt: 521 kronor/år

 

Pensionär med pension på 15 000 kronor/mån

Fastställd förvärvsinkomst: 180 000 kronor

Förhöjt grundavdrag: - 77 400 kronor

Beskattningsbar förvärvsinkomst: 102 600 kronor

Public service-skatt: 1 026 kronor/år

 

Löntagare (under 65) med lön på 30 000 kronor/mån

Fastställd förvärvsinkomst: 360 000 kronor

Grundavdrag: - 13 400 kronor

Beskattningsbar förvärvsinkomst: 346 600 kronor

Public service-skatt: 1 307 kronor/år

 

Skolungdom som vid årets ingång fyllt 18 år, lön 20 000 kronor per år

Fastställd förvärvsinkomst: 20 000 kronor

Grundavdrag: - 19 300 kronor

Beskattningsbar förvärvsinkomst: 700 kronor

Public service-skatt: 7 kronor/år

Avgift tas bara ut om personen har fyllt 18 vid årets ingång

 

Källa: Skatteverket.  

 

Den nya avgiften – så kan du räkna ut vad du ska betala

Public service-skatten är en procent av din beskattningsbara förvärvsinkomst.

 

Den beskattningsbara förvärvsinkomsten är taxerad förvärvsinkomst minskad med allmän pensionsavgift och grundavdrag.

 

Den preliminära skatten beräknas på förgående inkomstår. Om du vill räkna ut din public service-skatt och har liknande inkomst som tidigare år kan ta fram din senaste deklaration och se vad din beskattningsbara förvärvsinkomst slutade på.

 

Så många får reducerad avgift

Andel fullbetalande: 67 procent. 

Andel med reducerad avgift: 24 procent. 

Andel utan avgift: 9 procent. 

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!