Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärerna: "Släng dig i väggen, Löfven!"

Presskonferensen med Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) hölls i PRO:s lokaler i Järfälla utanför Stockholm.
Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
<p>Annelie Tebler i Vällingby vet inte om hon får något extra i plånboken. "Det känns väldigt hånfullt", säger hon.<br></p>
Foto: Privat

"En glad nyhet", "för att de förtjänar respekten" sa statsminister Stefan Löfven när han presenterade förslaget om sänkt pensionärsskatt - och PRO jublade efter regeringens besked.

Men bland pensionärerna sjuder det efter nyheten om 195 kronor i månaden extra för en genomsnittlig kvinnlig pensionär (131 kronor för män).

– Släng dig i väggen, Löfven! lyder en kommentar.

– Jag räknar på hur länge jag klarar mig innan jag måste flytta, säger Annelie Tebler i Vällingby.

Presskonferensen där förutom statsministern, också finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) deltog, hölls i PRO:s lokaler i Järfälla utanför Stockholm och förgylldes av körsång från en samling glada pensionärer.

– De som har varit med och byggt upp vårt land och sett till att vi har den välfärd vi har ska ha en bra ålderdom och en trygg sådan, sa Stefan Löfven om beskedet som innebär att skatten sänks för 1,4 miljoner pensionärer och ska börja gälla från 1 januari valåret 2018.

Pensionärsorganisationen PRO:s ordförande Christina Tallberg beskrev skattesänkningen som en "stor seger".

– Framför allt gynnar detta kvinnor med låga pensioner.


LÄS MER: Skatten sänks för 1,4 miljoner pensionärer

PRO överöstes av kommentarer

Men inte alla sjunger och ler efter regeringens nya giv.

PRO som direktsände presskonferensen med Löfven och co på sin Facebook-sida överöstes av indignation i kommentarsfälten.

"Varför tre ministrar för att tala om att dom sänker skatten med 195 kr för pensionärerna. Nästan som julafton. Löjligt", skriver Rozitha.

"Hur tänker han? En fattig pensionär, vart kommer man med 200 i månaden, tror Stefan att vi är så lättlurade. Vi blir totalt nedtrampade", konstaterar Lars-Olof.

"Han glömmer att vi fick lära oss både RÄKNA och läsa på bara 6 års skolgång", skriver Siw.

Birgitta reagerar över var man drar gränsen:

"Tycker att PRO ska tänka över om det nu inte börjar likna diskriminering av den grupp pensionärer som råkar ha över 14 000 kr i månaden. Varför ska just dom betala mer än alla andra!!??"

Enligt nya regeringsförlaget sänks skatten för ca 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2 500 kronor per år och innebär att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare sluts för alla med en inkomst upp till 14 000 kronor.

De med en pension under 10 000 kronor omfattas inte av den nya reformen.


LÄS MER: Så mycket tjänar du på nya pensionärsskatten

"Det känns väldigt hånfullt"

Annelie Tebler i Vällingby vet inte om hon får något extra i plånboken.

– Det känns väldigt hånfullt. Att pensionärer som har jobbat ett helt liv ska behöva ansöka om bostadstillägg och försörjningsstöd, säger den 67-åriga stockholmskan som hade jobbat som mentalskötare i hela sitt liv när hon gick i pension förra sommaren.

Annelie Tebler i Vällingby vet inte om hon får något extra i plånboken. "Det känns väldigt hånfullt", säger hon.
Foto: Privat

– Jag valde att jobba på övertid eftersom min man hade gått bort och jag behövde en sorgefri zon. Men det var också värdefulla månader ekonomiskt, säger Annelie Tebler som har en pension på 13 800 i månaden men "räddas av" att hon har en efterlevandepension på mannens privata pensionssparande och en bolåneförsäkring som löste makens bolån.

– Det första halvåret innan försäkringen löste hans räntor och amorteringar var det så illa, jag vågade inte ens säga något till barnen, det fanns veckor där jag inte hade råd att köpa hårt bröd. Jag levde på det jag hade i frysen.

– Nu har jag kunnat bo kvar i radhuset än så länge. Men sedan? Det finns ingen hyresvärd som tar en med en så låg inkomst, allmännyttan kräver att man ska ha tre gånger hyran i inkomst.

"Det är tragiskt"

Hon säger att det finns hål där hon kan stoppa de 200 extra kronorna. Kläder köper hon på second hand eller syr om men skor vill hon kunna köpa nya. Dessutom fick hon just förhöjd elkostnad på 125 kronor i månaden.

– Men jag kan köpa många begagnade böcker, de kostar bara fem kronor eller en tia i second hand-affären.

En 65-årig kvinna i Västsverige säger att hon ska köpa wc-papper för den sänkta skatten.

– Här sitter man och är tärande för att man har pensionerat sig, utan ett värde och så får man plötsligt ett värde. 200 spänn.

– Det är tragiskt. Jag kan inte se det annat än som valfläsk, säger kvinnan som har jobbat i livsmedelsbutik och inom barnomsorgen och i dag som pensionär med sin tjänstepension får ut ungefär 10 000 i månaden.

Hon tycker att regeringen och Stefan Löfven borde se på pensionssystemet i Norge och sedan skämmas.

– Det är tragiskt att sossarna behandlar sina gräsrötter så här. Stå där och säga att 200 kronor är mycket. Släng dig i väggen, Löfven.

"Alldeles för lång tid"

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam skriver i en kommentar till regeringens skattesänkningsbesked att det är positivt med en andra skattesänkning men inte tillräckligt.

– Det är inte tillräckligt då över hälften av landets pensionärer även framöver kommer att betala högre skatt än löntagare, konstaterar Rogestam och hänvisar till en färsk analys av pensionärers ekonomi som SPF Seniorerna som visar att regeringens skattesänkning i stora delar kommer att ätas upp av hyror och livsmedelspriser eftersom de ökar snabbare än pensionerna.

– Dessutom är bostadstilläggen inlåsta i en utredning så att dessa förändras tidigast år 2019. Det är alldeles för lång tid när man har låg pension, skriver SPF Seniorernas ordförande.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!