Det blir lite mer över i plånboken för pensionärerna från och med nästa år – men det mesta äts upp av höjda hyror och högre livsmedelspriser. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅNDet blir lite mer över i plånboken för pensionärerna från och med nästa år – men det mesta äts upp av höjda hyror och högre livsmedelspriser. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Det blir lite mer över i plånboken för pensionärerna från och med nästa år – men det mesta äts upp av höjda hyror och högre livsmedelspriser. Foto: Fredrik Sandberg / TT NYHETSBYRÅN
Livsmedelspriserna kommer att öka med drygt nio procent till 2021, enligt SPF seniorernas prognoser. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅNLivsmedelspriserna kommer att öka med drygt nio procent till 2021, enligt SPF seniorernas prognoser. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
Livsmedelspriserna kommer att öka med drygt nio procent till 2021, enligt SPF seniorernas prognoser. Foto: Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomin blir knappast bättre för pensionärer efter regeringens skattesänkning, visar prognoser från SPF seniorerna. Foto: ColourboxEkonomin blir knappast bättre för pensionärer efter regeringens skattesänkning, visar prognoser från SPF seniorerna. Foto: Colourbox
Ekonomin blir knappast bättre för pensionärer efter regeringens skattesänkning, visar prognoser från SPF seniorerna. Foto: Colourbox

Pensionärer ligger efter – trots skattesänkningar

Publicerad

Sänkt skatt hjälper inte pensionärerna.

Livsmedelspriser och hyror ökar snabbare än pensionen – och äter upp det extra i plånboken, enligt SPF seniorerna.

Deras nya prognos är dyster läsning.

– Skattesänkningen täcker inte de problem vi ser, säger ordföranden Eva Eriksson.

Organisationen SPF seniorerna har tagit fram nya prognoser för hur bland annat hyror, löner och pensioner utvecklas under 2017-2021.

Och det är inga vackra siffror för dagens – eller morgondagens – pensionärer.

Prognoserna visar att de halkar efter i samhällsutvecklingen. Pensioner tappar i förhållande till livsmedelspriser, hyror och löner. Det har de gjort de senaste tio åren – och kommer att fortsätta göra.

I klartext: Det blir dyrare att vara pensionär.

 

LÄS MER: Det händer med din pension – om du dör 

 

SPF seniorerna om sänkt skatt för pensionärer

– En skattesänkning ger endast marginellt tillskott i plånboken. Övriga kostnader kommer att öka mer än tillskottet, säger Eva Eriksson på SPF seniorerna.

 

Eva Eriksson på SPF seniorerna säger att hon tycker att det skamligt att inte pensionärer i dag har det bättre – och uppmanar regeringen att först höja bostadstillägget och sedan se över hela pensionssystemet.Foto: Pressbild

 

Regeringen har flaggat för en skattesänkning för pensionärer till årsskiftet. När Expressen skrev om den i våras väckte förslaget rasande reaktioner – eftersom några hundralappar extra i månaden äts upp av ökade kostnader på annat håll.

– Målet är att man ska ha en pension man kan leva på. Så är det inte i dag, säger Eva Eriksson.

 

Så utvecklas snittpensionen 2017-2021

2017: 166 262 kronor.

2018: 169 532 kronor (167 688).

2019: 171 343 kronor (169 467).

2020: 173 966 kronor (172 025).

2021: 177 391 kronor (175 320).

Disponibel inkomst per år efter regeringens aviserade skattesänkning (respektive innan skattesänkning inom parentes), inklusive bostadstillägg.

Källa: SPF seniorerna

 

I dag lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för fattigdom. "Helt orimligt", enligt Eriksson.

– Och en skattesänkning gör inte att pensionssystemet förändras, det är en justering som ger väldigt lite. Man behöver se över hela pensionssystemet, säger hon.

SPF:s prognoser för framtiden

Ser man till SPF:s färska prognos kommer snittpensionen de kommande fyra åren tappa 2,4 procentenheter i förhållande till livsmedelspriser och 1,2 procentenheter i förhållande till hyror. Och maxbeloppet för bostadstillägget, som är en del av pensionssystemet, har ännu inte hängt med i hyresökningarna. Det ligger kvar på samma nivå: 5 090 kronor.

Det är det första SPF seniorerna förespråkar:

En höjning av maxbeloppet för bostadstillägget.

 

Hur snittpensionen utvecklas i förhållande till livsmedelspriser, hyror och löner 2017-2021 – innan och efter regeringens aviserade skattesänkning.Staplarna visar att pensionärerna halkar efter, om än inte lika mycket efter regeringens aviserade skattesänkning.Foto: SPF seniorerna

 

LÄS MER: Experten varnar för nya pensionstabben 

 

Siffrorna ser betydligt bättre ut än innan skattesänkningen – men innebär ändå inte mycket för pensionärerna i reda pengar.

SPF seniorerna har tagit fram index för utvecklingen. Där framgår det tydligt hur mycket snabbare livsmedelspriserna, lönerna och hyrorna ökar i förhållande till snittpensionen de kommande åren.

 

Så här mycket ökar pensioner, löner, livsmedelskostnader och hyror mellan 2017 och 2021, enligt SPF s.eniorernas prognoser (presenteras i index).En manlig snittpensionär klarar sig relativt bra i utvecklingen, i relation till framför allt hyror. Det ser dock värre ut för kvinnorna – och på det stora hela halkar pensionärerna efter i utvecklingen.Foto: SPF seniorerna

 

Exempel: Så mycket höjs pension, hyra och livsmedel

Här är ett förenklat exempel:

Säg att en pensionär har en disponibel snittinkomst på 14 000 kronor 2017, livsmedelskostnader på 2 000 kronor i månaden och en hyra på 5 000 kronor i månaden. Det ger 7 000 kronor över till annat.

Enligt SPF:s prognoser skulle snittinkomsten i detta exempel stiga till 14 937 kronor till 2021. Livsmedelskostnaderna skulle uppgå till 2 182 kronor inom fyra år och hyran skulle stiga till 5 393 kronor.

 

LÄS MER: 15 råd för dig som vill gå i pension i förtid

 

Det ger 7 362 kronor över i plånboken i månaden. En ökning med 362 kronor på fyra år – i snitt 90,5 kronor om året, medan det mesta i samhället blir dyrare.

– Livsmedelspriserna och hyrorna har ökat de senaste tio åren men det har inte pensionärerna fått kompensation för, säger Eva Eriksson.

Större klyftor mellan pensioner och löner

Samtidigt fortsätter klyftan att öka mellan pensionärer och lönearbetare. Lönerna drar ifrån i utvecklingen.

 

Så utvecklas snittlönen 2017-2021

2017: 282 699 kronor.

2018: 291 170 kronor.

2019: 300 630 kronor.

2020: 310 639 kronor.

2021: 320 689 kronor.

Årslön efter skatt.

Källa: SPF seniorerna

 

För att fortsätta på samma förenklade exempel som ovan:

Skulle en lönearbetare ha 14 000 kronor i månaden 2017 kommer lönen – enligt SPF seniorernas beräkningar – ha stigit till 15 882 kronor 2021. Det är en dubbelt så stor ökning jämfört med pensionärens.

Med hjälp av indexen nedan kan du göra egna räkneexempel utifrån din egen inkomst.

 

Här är SPF seniorernas index över hur utvecklingen kommer att se ut när det kommer till livsmedelspriser, hyror, pensioner och löner fram till 2021. Foto: SPF seniorerna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen