Varningen – så lite får 90-talisterna i pension

Publicerad

Dagens unga kommer att få sämre pension.

Enbart 40 procent av lönen, enligt en ny pensionsrapport från Swedbank.

Banken varnar för en utmanande ekonomisk framtid – och uppmanar alla att försöka påverka den egna pensionen.

Är du 65 år och kan gå i pension i år? Då kommer du i snitt få 50 procent av din lön i allmän pension, 61 procent om man räknar med tjänstepensionen.

Är du 27 år? Om du går i pension som 65-åring år 2055 kommer du att få 41 procent av din lön i allmän pension, 13 procent extra i tjänstepension.

Det visar en rapport från Swedbank och sparbankerna.

 

LÄS MER: Kolla tabellen för din verkliga pensionsålder 

 

Swedbank: Stora skillnader i pension

Banken skriver att pensionsjämförelsen visar på "stora skillnader mellan den som går i pension i år och framtidens pensionärer".

Banken varnar nu för en utmanande ekonomisk framtid för dagens unga, skriver TT. Och vissa yrkeskategorier kan få det svårare.

– Är man exempelvis undersköterska, barnskötare eller bussförare blir det väldigt, väldigt svårt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, till nyhetsbyrån.

 

Så mycket av din slutlön får du ut i pension

OM DU GÅR I PENSION VID 65 (68 INOM PARENTES)

Födelseår 1952

Allmän pension: 50 procent (61)

Tjänstepension: 11 procent (13)

Födelseår 1960

Allmän pension: 48 procent (58)

Tjänstepension: 12 procent (14)

Födelseår 1970

Allmän pension: 46 procent (56)

Tjänstepension: 14 procent (16)

Födelseår 1980

Allmän pension: 44 procent (53)

Tjänstepension: 16 procent (18)

Födelseår 1990

Allmän pension: 41 procent (50)

Tjänstepension: 13 procent (16)

 

Källa: Swedbank

 

En av förklaringarna till den framtida lägre pensionen kan vara, enligt Swedbank, att det gamla pensionssystemet var "mer förlåtande" mot perioder av arbetslöshet, föräldraledighet och deltidsarbete. Då baserades på pensionen på de 15 bästa inkomståren.

Nu påverkar hela livsinkomsten pensionen.

 

LÄS MER: 100 000-tals svenskar har för låga pensioner 

 

Experten ser fyra lösningar

Samtidigt ökar vår livslängd – och då ska de pensionspengar vi betalar in räcka längre.

Arturo Arques säger till TT att han ser fyra lösningar:

Höjd pensionsålder

Att politikerna beslutar om mer pengar till den allmänna pensionen

 

LÄS MER: DO: Skrota regeln som stoppar 67-åringarna 

 

Mer av den kontanta lönen till tjänstepensionen

Hushållen får tydliga direktiv om att sköta pensionen själva med privat sparande.

– Men det är viktigt att ge besked. Vi adresserar frågan att utfallet är magert, och då är frågan vad politiker och arbetsmarknadens parter tänker göra åt saken, säger Arturo Arques till TT.

 

Tips: Så påverkar du din pension

Storleken på din lön påverkar pensionen mest. Börja jobba så snart du kan, arbeta heltid och skjut upp pensionsåldern ett eller några år. Då kan du få tusenlappar extra.

Om du har möjlighet: välj en arbetsgivare som betalar in tjänstepension. Egna företagare behöver själva avsätta pengar till tjänstepensionen.

Komplettera med eget pensionssparande. Börja tidigt och spara regelbundet.

Har du en partner med högre inkomst? Den som tjänar mer kan sätta över extra pensionssparande till den med lägre inkomst.

Källa: Swedbank

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen