I dag kan den anställde ha kvar sitt jobb till 67 års ålder. Enligt Avanza Banks undersökning kan var tredje svensk tänka sig att arbeta till 69 års ålder. Foto: THINKSTOCKI dag kan den anställde ha kvar sitt jobb till 67 års ålder. Enligt Avanza Banks undersökning kan var tredje svensk tänka sig att arbeta till 69 års ålder. Foto: THINKSTOCK
I dag kan den anställde ha kvar sitt jobb till 67 års ålder. Enligt Avanza Banks undersökning kan var tredje svensk tänka sig att arbeta till 69 års ålder. Foto: THINKSTOCK
"Befolkningen är uppdelad i två läger, de som hängt med i diskussionen och de som inte förstår varför" säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till TT."Befolkningen är uppdelad i två läger, de som hängt med i diskussionen och de som inte förstår varför" säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till TT.
"Befolkningen är uppdelad i två läger, de som hängt med i diskussionen och de som inte förstår varför" säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till TT.
I mitten av oktober berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, att riksdagen har som ambition att besluta om höjd pensionsålder före nästa val. Foto: Sven LindwallI mitten av oktober berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, att riksdagen har som ambition att besluta om höjd pensionsålder före nästa val. Foto: Sven Lindwall
I mitten av oktober berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, att riksdagen har som ambition att besluta om höjd pensionsålder före nästa val.  Foto: Sven Lindwall

Var tredje svensk vill arbeta till 69 år

Publicerad

Var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 års ålder, enligt en undersökning som Avanza Bank låtit Sifo göra.

- Pensionsåldern har diskuterats under många år och 2017 kommer politikerna antagligen att bestämma det här, säger Claes Hemberg, sparekonom vid Avanza Bank, till TT.

I mitten av oktober berättade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, att riksdagen har som ambition att besluta om höjd pensionsålder före nästa val. Två förslag var att höja åldern då det går att ta ut allmän pension från 61 år till 63 och att ge anställda rätt att ha kvar sitt jobb till 69 års ålder. Bakgrunden till förslagen om höjd pensionsålder är att pensionerna sjunker på grund av stigande medellivslängd.

– Vi har sedan sommaren en tidsplan för en högre pensionsålder. När den här dialogen är avslutad kommer vi se vilka delar vi går vidare med och min ambition är att det ska ske saker under den här mandatperioden, sa Strandhäll till SvD då.

 

LÄS OCKSÅ: Här är tipsen för att maximera din pension

Jobba kvar till 67

I dag kan den anställde ha kvar sitt jobb till 67 års ålder. Enligt Avanza Banks undersökning kan var tredje svensk tänka sig att arbeta till 69 års ålder. Unga och personer med högre utbildning är mer positivt inställda.

- Men många med lägre utbildning och lägre lön är skeptiska, säger Claes Hemberg.

Han fortsätter:

- Befolkningen är uppdelad i två läger, de som hängt med i diskussionen och de som inte förstår varför. Att det är så uppdelat överraskade mig.

 

LÄS OCKSÅ: Blondinbellas bästa aktietips: "Magkänsla"

 

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen