Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var fjärde pensionär kan byta parti vid ett extraval

Eva Eriksson, SPF Seniorerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Var fjärde svensk pensionär kan komma att rösta annorlunda vid ett extraval.

Det visar en ny undersökning från SPF Seniorerna.

– Jag tolkar det som om man inte är nöjd med hur regeringsbildningen har hanterats, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.

1 101 pensionärer har svarat på frågan: Om det blir extraval till riksdagen, kommer du i så fall att rösta på samma parti som i valet i september 2018?

Av de tillfrågade är det ca 72 procent som vid ett extraval tänker rösta på samma parti som i september.

14 procent tänker vid ett extraval rösta på annat parti.

12 procent är osäkra.

Var fjärde kan byta parti

Det innebär att ungefär var fjärde pensionär kan rösta annorlunda vid ett extraval.

– Det är positivt att medlemmarna ger uttryck för att de inte går och röstar slentrianmässigt utan är både pålästa och intresserade av politik, och funderar på hur de ska rösta. Det är inte självklart att vi seniorer längre röstar på samma parti, eller partier, som vi gjort tidigare. Vilket vi också påpekat tidigare – seniorernas röster får man kämpa för att få och inte bara förvänta sig, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.

Det finns också ett missnöje med hur regeringsbildningen löpt under hösten.

– En av fyra seniorer kan ändra sin röst i jämförelse med riksdagsvalet i september. Jag tolkar det som dels att det finns ett politiskt intresse generellt, dels att man inte är nöjda med hur regeringsbildningen har hanterats. Ytterligare en reflektion är att många pensionärer kommer att rösta vid ett eventuellt extraval, det hoppas vi kan elda på för ett större fokus för äldrepolitiska frågor, säger Eva Eriksson.

Viktigaste frågorna för äldre

I undersökningen ställdes även frågan: Vilka stora samhällsfrågor tycker du är viktigast att riksdagspartierna löser blocköverskridande (med tre alternativ per svarande).

Sakfrågorna toppas av sjukvård, pensionssystemet och äldreomsorg.

– Det är tydligt att vardagsfrågor som berör många seniorer ligger högt på önskelistan över vilka frågor som bör lösas blocköverskridande under mandatperioden. Framförallt är det sjukvården, pensionssystemet och äldreomsorgen som är avgörande för äldre. Här bör de politiska partierna ta krafttag och komma överens som leder till långsiktiga och trygga lösningar, säger Eva Eriksson.

Annons: