Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgörelsen: Här är de nya löftena till pensionärerna

Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Stefan Löfven (S).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

2019 innebar efterlängtade skattesänkningar för äldre, höjda pensioner och ökad garantipension.

I den aktuella mittenöverenskommelsen läggs ett fortsatt stort fokus på landets 2,2 miljoner pensionärer.

Här är de viktigaste äldrefrågorna.

2018 blev året då partierna tävlade om att vem som kunde lova och även ge mest till landets pensionärer.

När övergångsregeringen och Magdalena Andersson (S) fick igenom sin budgetproposition 15 november var det skattesänkningarna för pensionärer som stack ut i en defensiv budget.

När M:s och KD:s budget antogs kort efter skruvades Satsningarna upp och landade i efterlängtade förbättringar från 2019:

1. Inkomst- och tilläggspensionen höjdes med 1,4 procent, i snitt 100–260 kronor före skatt.

2. Garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjdes med 2,2 procent.

3. Den totala ökningen av den genomsnittliga totala pensionen (allmän pension plus tjänstepension) ökade med mellan 170 kronor och 740 kronor per månad efter skatt, enligt siffror från Pensionsmyndigheten.

 

Frågorna som påverkar äldre

Nu ser ”budgivningen” ut att fortsätta.

Bland de 73 punkterna i den nya överenskommelsen mellan C, L, MP och S finns mängder av frågor som kommer att påverka ekonomin och livssituationen för många äldre:

S vallöfte tillbaka

Punkt sju i mittenpartiernas sakpolitiska överenskommelse är den mest uppenbara förbättringen för pensionärers plånböcker. Under rubriken ”Bättre villkor för Sveriges pensionärer” skriver L, C, MP och S: ”Den högre skatt pensionärer betalar tas bort år 2020 och pensionen höjs för vanliga löntagare år 2021.” Beskedet ligger i nivå med S-löften tidigt i valrörelsen.

Taket i rut tredubblas.

Enligt SPF Seniorernas undersökningar är nyttjandet av rut populärt bland äldre. Åtta av tio är för ett utökat rut där fler tjänster ingår och så fler har råd att betala för hjälp med tunga tjänster. Även seniorjobbare kan komma att få ett lyft av utökat rut när möjligheterna blir fler.

Valfrihet i omsorgen.

Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna har länge drivit frågan om ökat inflytande i omsorgen. Här lyfts den för många äldre så viktiga kvalitetstanken fram. Förändringar här utlovas redan i vårbudgeten 2019.

Bostäder och flytt.

Här nämns problemen med flyttkedjor som står still och att flyttskatten därför ska bort. Men åtgärden, att räntorna på uppskovsbeloppet avskaffas, kommer inte att innebära sänkta flyttskatter så länge reavinstskatten är den samma. Och om nybyggda bostäder, där många äldre vill bo av bekvämlighetsorsaker, får fri hyressättning kan det gå ut över äldre. Här saknas detaljer och diskussioner kring innehållet i överenskommelsen för att exempelvis underlätta för äldre som vill lämna sina för stora villor.

Vård och hälsa.

Primärvårdsreformen som lyfts fram som egen punkt kommer att tas emot bra av pensionärsorganisationerna, liksom punkten om patientkontakt. Bland annat har SPF Seniorerna länge förordat en primärvårdsreform.

Satsning på landsbygden.

Generellt bra för äldre. Målet med att 90 procent ska ha tillgång till bredband har skruvats upp till 95 procent. Och satsningar på servicekontor och tillgänglighet i glesbygd uppfattas som positivt av pensionärsorganisationer.

 

Annons: