Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tv-profilens oro: Skulle jag klara mig på min pension?

Foto: Per Arvidsson / IBL / TT NYHETSBYRÅN
Helen Tronstad.
Foto: SVT
Foto: ANN JONASSON

När Helen Tronstad, 66, pensionerade sig från sitt jobb som tv-meteorolog kände hon sig orolig inför framtiden.

– Klarar jag mig på min pension? tänkte jag.

I somras valde SVT-profilen att gå tillbaka till arbetsplatsen.

– Jag tyckte det kunde vara kul att komma in och testa lite, och så är det lite extra pengar, säger Helen.

Många känner säkert igen henne från tv-rutan där hon levererat väderprognoser på bästa sändningstid under flera år.

Meteorologen Helen Tronstad, 66, har jobbat på SVT sedan 1998. Där har hon varit chef för väderredaktionen och dessförinnan har hon varit meteorolog på både Arlanda och Landvetter.

Men i april 2017 valde hon att gå i pension. Ett halvår innan hon skulle fylla 65 år.

– Jag har ett lantställe och de sista åren tyckte jag det var så jobbigt att bara ha fyra veckors sommarsemester. Jag kände inte för att jobba ytterligare en sommar och missa säsongen på torpet. Då valde jag att gå i slutet av april, säger hon.

”Klarar jag mig på min pension?”

Trots att Helen sparat en privatpension sedan 35-årsåldern och både skulle få allmän- och tjänstepension fanns en viss oro inför den ekonomiska biten.

– Jag hade ingen riktigt bild på hur mycket jag skulle få i pension och oroade mig för det en del. ”Hur mycket måste jag ändra mitt liv nu? Klarar jag mig på min pension?”. Det var en ovisshet.

Men oron var obefogad och att gå i pension kändes bra för henne.

– Att få mer fritid var välkommet. När man går frivilligt är det mycket lättare än att man jobbat så länge man får, då kan det naturligtvis kännas svårt.

Helen Tronstad trivs med livet som pensionär.
Foto: MARTINA HUBER

”Min almanacka är i princip full”

Livet som pensionär har inte krävt några avsevärda förändringar i vardagen.

– Jag uppskattar väldigt mycket att gå ut och äta, och det kan bli ganska dyrt. Så det har jag dragit ner på en del. Jag jobbade deltid i rätt många år, så det har naturligtvis avspeglat sig i pensionen. Men jag klarar mig bra med min.

Hon fortsätter:

– Jag har fullt upp. Min almanacka är i princip full. Men det är utan stress. Man brukar skoja om när man ska skriva brev. Man skriver på måndag, köper kuvert på tisdag, frimärke på onsdag och så postar man på torsdag. Jag har inte den där minutpassningen som man hade i yrkeslivet.

Att sysselsätta sig med saker är något Helen gärna gör. Hon både dansar, och leder lektioner i, squaredans. Förutom dansen är hon ordförande i sin bostadsrättsförening.

– Det är nästan som att ha ett vanligt jobb. Det är deadlines och så, men på en lagom nivå. Det tycker jag fungerar bra.

Extrajobbat under sommaren

Hon håller även i föredrag och föreläser om bland annat klimatet och dess förändringar. Förra året gjorde hon en resa till Thailand. Men bestämde sig för att skippa flygresan, som är en av de största bovarna i de rådande klimatförändringarna. I stället tog hon tåget hela vägen ner.

– Jag har sett så mycket och upplevt längs vägen. Jag var borta i fem månader. Helt fantastiskt. En sådan lång resa hade jag inte kunnat göra om jag inte var pensionär. Man är rik på tid.

Om man är ensam som pensionär, vad kan man hitta på?

– Det finns otroligt många saker man kan göra. Det finns många föreningar som behöver styrelser eller hjälp med annat som man kan hjälpa och bidra till föreningsliv på olika sätt. Även pensionärsföreningar som man kan vara med i. Det gäller nog att man tar sig för att komma ut och gå på de där första mötena. Det finns även saker som inte behöver kosta så mycket pengar, om man har en tajt budget. Man får hitta sådant som är billigt eller gratis att göra.

”Om några år får jag en lönesänkning”

SVT-meteorologen har inte helt hållit sig borta från sitt tidigare arbete. I somras hoppade hon på ett sommarvikariat under tre veckor.

– Jag tyckte det kunde vara kul att komma in och testa lite, och så är det lite extra pengar. Jag behöver inte tjäna extra pengar för att klara mig men det är klart att det är trevligt att få lite så man kan göra något kul.

HELEN TRONSTAD

ÅLDER: 66.

BOR: Stockholm.

YRKE: Pensionerad meteorolog som sommarvikarierade på SVT i somras.

HOBBYS: Dansar och leder squaredans, tränar på gym, föreläser om väder, klimat och klimatförändringar, ordförande i sin bostadsrättsförening, fix på lantstället.

SOMMARSTÄLLE: Torp i Sörmland.

I dag lever omkring 245 000 svenskar som så kallade fattigpensionärer i Sverige, enligt de senaste siffrorna från Pensionsmyndigheten.

Vad tänker du om de pensionärer som har det svårt ekonomiskt?

– Det är sorgligt att vi i dag har ett system som inte gör att alla får en pension som de kan leva på. Att man kanske måste jobba längre än vad man egentligen orkar. Många har det riktigt tungt. Har svårt att köpa en ny vinterkappa när det är dags, säger hon och fortsätter:

– Jag tror och hoppas att det blir bättre framöver. Det jag förstår på de som är unga nu så pratas det i många relationer om situationen. Om den ena är hemma mer än den andra, så betalar man ändå in en pension till den personen, att man försöker dela lite mer på det. Detta tänk skulle göra att det blir mer jämlikt när man kommer upp till pensionsåldern.

För Helen är inte ekonomin något problem men hon är medveten om att hon i framtiden kommer få, vad hon själv kallar det, en lönesänkning. 

Hon har nämligen valt olika längd för utbetalningstiden på hennes pension.

– Det är inte en så munter tanke. Även om jag själv har valt att göra så, det på grund av att man nu fortfarande är frisk och kry och vill göra aktiviteter som kostar pengar. När man blir äldre kommer man inte orka att till exempel vara ute och resa på samma sätt.

Även bekanta till Helen har gjort samma val, som några år in i pensionsåldern kommer få det tuffare.

– Du har inte någon löneförhöjning att vänta dig, du har ju lönesänkning att vänta. Det kan vara väldigt stressande för de som ligger på marginalen redan nu. Att veta att om 3-5 år försvinner ytterligare pengar.

Är du orolig över din pension?