Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tv-meteorologens lyft efter pensionsbeslutet

Helen Tronstad jobbar en del fortfarande. "Hålla föredrag vill jag fortsätta med för det är kul och viktigt", säger hon. Foto: MARTINA HUBER
Helen Tronstad var tidigare väderchef på SVT. När hon gick i pension förra våren tyckte hon att tajmingen blev väldigt bra, på grund av att SVT:s morgonprogram var på väg att göras om och hade nypremiär i slutet av sommaren. Då fick en ny chef ta över.

Från ett liv i rutan till en tillvaro fylld med morgonträning, squaredance och lugn.

Helen Tronstad, 65, trivs som pensionär.

Här berättar SVT-profilen om sitt nya liv, sin noja inför pensionsbeslutet – och ger sina bästa råd.

– Den här tiden är värdefull, säger meteorologen.

Hon är ett välbekant ansikte för de flesta, meteorologen Helen Tronstad. Sedan 1998 har hon jobbat på SVT, där hon har varit chef för väderredaktionen och levererat prognoser på bästa sändningstid.

Nu är hon pensionär.

Helen Tronstad fyllde 65 år i december, men beslutade sig för att gå i pension ett drygt halvår i förtid. I april i fjol gjorde hon sin sista sändning.

– Att gå i pension i december och att ha mörka januari framför sig, nej, då är det bättre att ha maj månad att se fram emot, sa SVT-profilen efter att ha tackats av i tv-rutan förra våren.

 

LÄS MER: SVT-profilen slutar – tackades av i sändning 

Helen Tronstad: ”Hade noja”

Nu har det gått tio månader.

Och Helen Tronstad trivs med sitt nya liv.

– Den stora förändringen är att stressen har försvunnit. Jag kan göra saker i lugnare takt utan att behöva hasta vidare, säger hon.

"När jag väl hade bestämt mig för att gå i pension i förtid gjorde jag en överslagsräkning och såg att jag skulle klara mig", säger Helen Tronstad – som nu lever ett mer strukturerat och organiserat liv. Foto: MARTINA HUBER

Är det som att byta liv?

– Ja, det tycker jag. Jag gick ner till 80 procent sista året, så det var en liten försmak av att ha mer tid och vara lite mindre stressad. Men visst är det ett helt annat liv och man kan fokusera på andra saker.

Hur gick tankarna inför ditt beslut?

– Jag hade lite noja. Jag visste inte vad den nya ekonomiska situationen skulle innebära, om jag skulle behöva ändra mitt liv.

 

LÄS MER: SVT-profilens hemlighet som tittarna missade 

Gick i pension före 65

Nu när Helen Tronstad har varit pensionär ett tag tycker hon att det fungerar "jättebra".

– Jag har gjort upp en budget och följer varje månad upp vad olika saker kostar så att jag kan känna mig trygg. Och det gör jag nu.

Varför valde du att gå i pension i förtid?

– Jag var ganska mätt på jobbet. När jag var 55 tänkte jag att jag skulle gå ännu tidigare, kanske vid 62, men när jag närmade mig 62 trivdes jag och tyckte det var kul så då fanns ingen anledning att sluta, säger Helen Tronstad.

Helen Tronstads tips till blivande pensionärer

Gör en budget

En budget är bra för att få en överblick över inkomster och utgifter. Se över vad du kan dra ner på, vilka vanor du eventuellt behöver förändra.

Låt inte pengarna vara allt

"Man får inte vara dum och gå i pension i förtid för att sedan upptäcka att man är en fattigpensionär, men jag tror inte att man ska stirra sig blind på att få 300, 500 eller tusen kronor mer i månaden".

Engagera dig

Har du inte särskilt många intressen? Då finns det gott om föreningar och pensionärsorganisationer att gå med i där det bland annat går att följa med på utflykter eller gå kurser.

"Där kan man få ett sammanhang och en roll som liknar arbetslivet".

Men när hon närmade sig 64 år och den sista jobbsommaren innan 65-årsfirandet kände hon sig mätt på jobbet igen.

– Det fanns mycket annat jag ville ha tid för. Fyra veckor sommarsemester är för lite och jag ville ha en lång sommar på landet.

Hur ser du på ditt beslut i dag?

– Det var rätt.

 

LÄS MER: Tv-meteorologen om flygvanor: Jag blir illamående 

Föreläser om väder

Nu lever Helen Tronstad en lugn och avslappnad tillvaro, där hon ändå har fullt upp och den ena dagen aldrig är den andra lik.

Hon jobbar en del fortfarande. Och det är på samma tema som tidigare: meteorologi. Via sin enskilda firma "Helen väder och klimat" håller hon föredrag och kurser om klimat och klimatförändringar.

En fråga hon brinner för.

Helen Tronstad kliver också upp tidigt och går på gymmet tre morgnar i veckan. Sedan promenerar hon hem till sin bostad på Gärdet i Stockholm, äter frukost och tar det lugnt.

– Därefter kan mina dagar se helt olika ut. Jag slipper den tidigare tidspressen, har lagom mycket saker att göra.

Helen Tronstad om framtiden

Förutom att hålla klimatföredrag någon gång i veckan och tillbringa tid på sitt lantställe – ett rött torp i Sörmland – tycker Helen Tronstad om att engagera sig i styrelsen i sin bostadsrättsförening och dansa squaredance. Där är hon "caller", ledaren som ger instruktionerna, något som kräver en hel del tid och planering.

– Annars kan jag gå promenader, vara ute i naturen och läsa om saker jag är intresserad av.

"Innan var jag inte så strukturerad. Man kanske borde ha räknat efter lite mer", säger Helen Tronstad, som numera följer upp sina utgifter varje månad. Foto: MARTINA HUBER

Framtiden är långt ifrån utstakad för Helen Tronstad. Hon har inga planer som sträcker sig flera år framöver. Det som just nu är mest avlägset på tidshorisonten är höstens långresa, då den pensionerade meteorologen ska ta transsibiriska järnvägen till Peking för att sedan resa runt i Sydostasien i några månader. Dessförinnan, i sommar, ska hon lära sig spela golf.

– Så nästa år är jag kanske golffantast.

Dessutom ska Helen Tronstad bli farmor i vår, då hon får sitt första barnbarn. Och hon har planer på att engagera sig i läxläsning för barn.

 

LÄS MER: SVT-profilen lämnade landet – så lever han i dag 

"Känner mig kapabel till vad som helst"

SVT-profilen tycker att det finns oändliga möjligheter som pensionär. Hon har fullt upp.

Vad har du för råd till andra, som funderar på att eventuellt gå i pension i förtid?

– Pengar är inte allt. Man får inte vara dum och gå i pension i förtid för att sedan upptäcka att man är en fattigpensionär eller att man inte har råd att göra det man har tänkt göra, men jag tror inte att man ska stirra sig blind på att få 300, 500 eller tusen kronor mer i månaden.

Helen Tronstad fortsätter:

– Den här tiden som frisk och relativt ung pensionär är värdefull. Man vet inte när en sjukdom kan slå till och det blir ett helt annat pensionärsliv. Jag känner mig kapabel att göra precis vad som helst, jag har tid och behöver inte tänka över min inkomst. Det är ganska fantastiskt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!