Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals pensionssparare inlåsta i utkastade fonden

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Spararna i åtta av utkastade Solidars nio PPM-fonder har fått sina pengar tillbaka.

Men i inlösen av den nionde fonden har det tagit tvärtstopp.

– Spararna där är fortfarande inlåsta, säger Rasmus Bjälkeson, enhetschef för fondhandel hos Pensionsmyndigheten. 

I april meddelade Pensionsmyndigheten att fondbolaget Solidar kastas ut ur PPM, efter anklagelser om olämpliga affärer som missgynnat spararna. Formellt innebar det att Pensionsmyndigheten inledde en försäljning av alla PPM-sparares andelar i de nio fonderna. För att klara av att tillmötesgå försäljningen måste Solidar-fonderna sälja av innehav. 

I åtta av fonderna har allt gått som planerat och spararna har fått tillbaka sina pengar. Men i en fond, Solidar SICAV Global Fokus, har det tagit tvärtstopp.

– Vi har inte fått några pengar därifrån. Sparare som äger den fonden är fortfarande inlåsta, säger Rasmus Bjälkeson, enhetschef för fondhandel hos Pensionsmyndigheten. 

Det innebär att spararna sitter kvar med fonden på sitt fondkonto i PPM, utan att kunna välja någon annan fond. Därmed kan de inte ta del av den kursutveckling som de förmodligen skulle fått om de blivit av med Solidar SICAV Global Fokus och i stället kunnat välja någon annan fond. Totalt handlar det om 6 500 sparare och cirka 400 miljoner kronor. 

 

LÄS MER: PPM-sparare kan tvingas vänta på pengarna 

Förvaltas i Luxemburg

På Pensionsmyndigheten vet man inte varför inlösen av fonden dragit ut på tiden. 

– Det är någon vi också håller på och kollar på och ser om vi kan reda ut. Vi vet inte riktigt vad det är som tar sådan tid, säger Rasmus Bjälkeson. 

Det hela kompliceras av det faktum att fonden, som de övriga åtta, inte förvaltas av Solidar Fonder. I stället förvaltas den av Lemanik Asset Management, med bas i Luxemburg. I Luxemburg är en likvidator utsedd, som ska sälja av värdepapper och sammanställa skulder i fonden, som i juridisk mening är ett bolag. Likvidator är Jean-Nicolas Legisle, BJNP Audit.

 

– Här någonstans har det tagit stopp. Vi har en viss kommunikation, men har inte riktigt fått full klarhet i frågan, säger Rasmus Bjälkeson. 

Han kan inte ge något lugnande besked till de sparare som nu sitter fast i Solidar SICAV Global Fokus. 

– Vi arbetar för att försöka se till att det här blir löst, men tyvärr ligger det inte hos oss. Vi kan bara ligga på likvidatorn. Det är väldigt olyckligt, säger Rasmus Bjälkeson.

 

LÄS MER: Svensk finansman pekas ut som experten bakom PPM-blåsning 

Kastades ut i april

Likvidatorn Jean-Nicolas Legisle avböjer att kommentera. Solidarkoncernens vd Roland Johansson skriver i ett mejl att "Solidar har intet med detta att göra" och att det är Lemanik som sköter likvidationen. 

– Vi har inget inflytande över detta. Solidars avtal om förvaltning upphörde när fonderna fick order om avregistrering av fonden. 

Den var den 24 april i år som Pensionsmyndigheten meddelade att samtliga Solidars nio fonder som fanns på fondtorget i premiepensionen skulle kastas ut. Motiveringen var att Solidar inte har följt myndighetens samarbetsavtal. 

– Bolaget är inte lämpligt för premiepensionens fondtorg, sa Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondavdelning.

Inlösen av fonderna påbörjades direkt. Totalt handlade det om 16 miljarder kronor som ska betalas tillbaka till 67 000 PPM-sparare. 

LÄS MER: Pengar kan ha läckt ur ännu en PPM-fond 

 

Detta har hänt

I december 2017 köpstoppade Pensionsmyndigheten fondbolaget Solidars fonder från premiepensionen. Enligt myndigheten var det oklart om fondbolaget följt Pensionsmyndighetens samarbetsavtal.

 

Då hade Solidar redan varit under utredning av Finansinspektionen i två år, sedan våren 2016. Utredningen har gällt Solidars omfattande transaktioner med det derivatinstrument Solidar satt upp tillsammans med DS Platforms. 

 

DS Platforms grundades 2014 av ett holdingbolag som i sin tur ägs av tre Maltabaserade holdingbolag, varav ett – Sustainable Holing – ägs av Solidars vd Roland Johansson. Ett annat, Supero Holding, ägs av Allras grundare Alexander Ernstberger och David Persson Rothman. 

 

Den 24 april kom Pensionsmyndighetens besked att Solidars fonder avregistreras från fondtorget i premiepensionen. 

 

Annons: