Tusenlapparna som pensionärer missar

Publicerad

Är du en av de runt 100 000 ålderspensionärer som har rätt till bostadstillägg men inte ansökt om det?

I så fall kan du gå miste om tusenlappar varje månad.

– Man ska absolut undersöka om man har rätt till bostadstillägg, säger Linda Nygren, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

I dag finns det drygt 290 000 pensionärer som har bostadstillägg. Men Pensionsmyndigheten uppskattar att det mycket väl kan vara ytterligare 100 000 som är kvalificerade för det.

Linda Nygren menar att många känner till bostadstillägget men är osäkra på om de verkligen har rätt till det själva.

– Många pensionärer tycker även att det kan vara svårt att söka på egen hand och behöver hjälp, säger hon.

Bortfallet av sökande innebär att staten slipper undan en stor utgift men det är å andra sidan ett tillägg till den allmänna pensionen som kan göra livet litet ljusare för många pensionärer med en klen kassa.

LÄS MER: Varannan pensionär är beredd att byta byta parti

70 procent är kvinnor

Enligt den uppskattning som Pensionsmyndigheten gjort är 90 procent av dessa runt 100 000 pensionärer ensamstående och 70 procent är kvinnor.

Varför är det så många kvinnor?

– De äldre kvinnorna arbetade i mycket mindre utsträckning förr än vad männen gjorde. Därför har de lägre pension och är alltså berättigade till bostadstillägget. 

Den andra orsaken är givetvis att kvinnorna lever längre än männen. 

 

Så stort var mörkertalet

Uppskattat bostadstilläggsbelopp och uppskattat mörkertal, antal pensionärer:

0–500 kronor: 39 000

501–1 000 kronor: 34 000

1 001–1 500 kronor: 22 000

1 501–2 000 kronor: 10 000

2 001–2 500 kronor: 2 000

2 501–3 000 kronor: 5 000

3 001 eller mer: 4 000

Totalt: 115 000

Källa: Pensionsmyndigheten 

Siffrorna baserar på undersökning 2012.

Linda Nygren tycker att man bör börja med att se efter om man har en månadsinkomst som är lägre än 14 000 kronor efter skatteavdrag.  

– På Pensionsmyndighetens hemsida har vi en beräkningshjälp där man kan du fylla i sina uppgifter för att se om man kan vara berättigad till bostadstillägg.

LÄS MER: Siffrorna avslöjar – så äts pensionshöjningen upp

Kolla om du har rätt till pengarna

Om man inte har tillgång till en dator eller uppkoppling kanske ett barn, barnbarn eller en god man kan hjälpa till.

– Det går även bra att ringa myndigheten och fråga vår kundservice så hjälper vi till. 

Blanketter och broschyrer kan du beställa hos myndigheten.

Så många hade bostadstillägg 2016

Då fanns det 291 364 pensionärer som hade bostadstillägg. 221 266 var kvinnor och 70 098 var män. 

I den äldsta kategorin – pensionärer som är 100 år eller äldre – var 1 058 kvinnor mot bara 83 män.

Personer som har rätt till bostadstillägg på grund av sjuk- och aktivitetsersättning ingår inte i Pensionsmyndighetens statistik utan redovisas i stället av Försäkringskassan.

2016 kom det in 53 585 nya ansökningar om bostadstillägg som inte redan var beviljade. 17 520 ansökningar fick avslag under samma år. 

Alla kan söka från det år man fyller 65 år och tar ut hela den allmänna pensionen och premiepensionen om man nu har en sådan. 

Maxbeloppet är för närvarande 5 090 kronor per måna. Medan det genomsnittliga beloppet är cirka 2 400 kronor. Tillägget är skattefritt. 

Efter nyår kommer det att ske en uppjustering av beloppet med upp till 470 kronor i månaden, vilket gör det ännu mer angeläget att söka om man inte gjort det.

LÄS MER: Så många äldre riskerar fattigdom

Det avgör bostadstillägget

Pensionsmyndigheten tar fasta på den sökandes bostadskostnader, inkomster, tillgångar och familjesituationen.

Därefter avgörs det om man är berättigad till bostadstillägg och hur mycket man ska få.

I samband med din ansökan om bostadstillägg prövar myndigheten även om du har rätt till äldreförsörjningsstöd.

Är det också så att många drar sig för av någon sorts gammalmodig stolthet att söka för att det skulle uppfattas som allmosor?

– Jo, det är alldeles riktigt. Nu försöker vi trycka lite extra på det är ett tillägg till pensionen i vårt nya informationsmaterial. Det är samma slags pengar som garantipensionen. Och kan man ta emot den som bör man ju kunna ta emot bostadstillägget. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen