Tricken som kan ge dig extra pengar i pension

Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se .
Foto: MINPENSION.SE
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Många blir besvikna när de upptäcker hur taskig pension de kommer att få. 

Har man långt kvar till pensionen är möjligheterna att höja den större – men även när man är i 60-årsåldern finns knep som kan ge betydande tillskott till kassan. 

Här ger pensionsekonomen Kristina Kamp sina bästa tips. 

Det finns flera knep som i bästa fall kan ge tusenlappar extra varje månad. 

Ett grundtips till den som vet att pensionen kommer att bli mycket låg är att undersöka om man kan få bostadstillägg. Som mest kan man få 5 560 kronor i månaden. 

– Har man mindre än 15 000 kronor i månaden när man fyller 65 och man bor ensam och inte har jättemycket pengar på banken kan man förmodligen ha rätt till bostadstillägg. Då ska man undersöka den möjligheten, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.  

Det enklaste sättet att skaffa koll är att kontakta Pensionsmyndigheten, som kan hjälpa dig att räkna på saken och skicka in ansökan. 


Ta bort extra skyddet 

Ett annat tips som kan dryga ut en låg pension handlar om återbetalningsskyddet i tjänstepensionen – som många, men inte alla har. Tanken med återbetalningsskyddet är att dina tjänstepensionspengar går till din familj om du dör innan allt är utbetalt.  

– Det kan ju vara så att dina vuxna barn tjänar mycket mer än vad du gör och din gubbe också kanske reder sig – samtidigt som du skulle kunna höja din pension genom att avstå det här skyddet. Exakt hur mycket det här blir kan variera väldigt mycket, men det kan handla om ett par hundralappar i månaden, säger Kristina Kamp. 

– Det enklaste är fråga på jobbet vart du ska höra av dig med frågor om återbetalningsskyddet.

Ett tips som med säkerhet fungerar – men som förmodligen inte är särskilt lockande – är att jobba längre. Det får effekt även om du inte jobbar heltid.  

– När man har fyllt 66 får man extra jobbskatteavdrag, så att jobba efter 65-årsdagen är jättebra, säger Kristina Kamp. 


”Vänj dig vid att leva som pensionär”

Hon tipsar också om att börja leva på sin pensionsnivå tidigt. Pengarna du ”tjänar” sparar du tills det verkligen blir dags. 

– Det vill säga: Vänj dig vid att leva som pensionär. Har du fem år kvar och lyckas lägga undan i alla fall en 2 000 kronor mer i månaden hinner det bli en del pengar. 

Att leva på sparpengar en tid och samtidigt vänta med att ta ut full pension är en annan bra idé. 

– När du tar ut pensionen på lite kortare tid får du mer varje månad. Kan man ha lite is i magen och har sparpengar att leva på så får det effekter, säger Kristina Kamp. 

Fler tips som ger högre pension

Håll koll på avgifterna: Inom samtliga delar av din pension gäller att du inte ska betala mer än 0,4 procent i avgift för en aktieindexfond – i stället är 0,2 procent bra. Har du individuell tjänstepension (utan kollektivavtal) behöver du hålla stenkoll på avgifterna, som kan bli väldigt höga. Prata med din arbetsgivare om hur din pension ligger placerad. Se också till att du inte betalar mer än nödvändigt för dina fonder i premiepensionen. Återigen: inte mer än 0,4 procent.


Hyr ut: Bara för att du slutat jobba behöver du inte sluta tänka på ”intäkter”. Fundera på om du kan hyra ut huset, lägenheten, eller sommarstugan under delar av året. I de flesta fall får du dessutom hyra ut helt skattefritt. 


Rata PPM-skojarna: Har du anlitat ett så kallat PPM-förvaltningsbolag som ”hjälper” dig att placera pengarna i form av en dyr fond-i-fond försvinner viktiga pensionskronor i avgifter i onödan. Lägg i stället pengarna i statens förvaltningsalternativ AP7 Såfa, om du inte själv vill välja fonder. 


För över premiepension: Har du arbetat mycket deltid under ditt arbetsliv för att kunna ta hand om barnen? Prata med din partner. Kanske kommer ni fram till att det vore rättvist om han eller hon nu förde över sin premiepension till dig under de sista åren innan pensionen.


Källa: Expressen / Kristina Kamp