Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar: Se upp för pensionssmällen

Foto: PENSIONSMYNDIGHETEN / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tjänstepensionen kan bli en obehaglig ekonomisk skattesmäll för den som fortsätter att jobba efter 65 år.

Den förvalda utbetalningsmånaden kan ”lura” folk att pensionera sig för tidigt.

De två varningarna kommer från statliga Pensionsmyndigheten.

– Var medveten och se över de automatiska utbetalningar som sker vid 65, manar Erik Ferm, analytiker hos Pensionsmyndigheten.

Tjänstepensionen kan bli en riktig ekonomisk fälla för den jobbar vidare när 65-årsdagen passerat och inte anpassar uttaget av tjänstepensionen efter övriga inkomster. Eller är medveten om vad som sker när pengarna ”flödar in” på lönekontot.

Utbetalningen av tjänstepensionen sätter i gång automatiskt om man inte larmar och säger till innan den första utbetalningen.

Till skillnad från den allmänna pensionen - inkomstpension och premiepension - går det inte att pausa tjänstepensionen. När tjänstepensionen väl börjar tas ut så går den inte att stoppa, till exempel om du börjar jobba lite och vill skjuta upp fortsatt uttag av tjänstepensionen. Eller jobbare vidare precis som vanligt efter 65-årsdagen.

Nästa år höjs den lägsta åldern för uttag av den allmänna pensionen.

Så måste du göra

Du måste helt enkelt aktivt meddela om du vill skjuta upp den första utbetalningen av tjänstepensionen.

– Utbetalningarna går inte att stoppa när de väl är i gång. Lagt kort ligger, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Varför är det så här?

– Dels har man sett det som en tjänst till pensionsspararna och pensionärerna och att de flesta går vid 65 år, dels är det administrativt enkelt för bolagen att ha det så här.

– Lagt kort ligger, säger Erik Ferm på Pensionsmyndigheten om när tjänstepensionen börjar tas ut. Det går inte att stoppa utbetalningarna, bara skjuta upp första uttaget.

Det finns i dag ingen statistik som visar hur många som ofrivilligt får tjänstepension efter 65 trots att de egentligen hade tänkt ta ut den senare på grund av att de arbetar.

– Var medveten och se över de automatiska utbetalningar som sker vid 65, och i vissa fall vid 67, manar Erik Ferm, analytiker hos Pensionsmyndigheten.

Pensionstabben som kan ge dig en skattesmäll

Men under de senaste åren har problemet uppmärksammats på flera håll utan att det skett någon förändring. Bland annat har Riksrevisionen manat regeringen att ändra på systemet så att samma uttagsregler bör gälla för den allmänna pensionen och tjänstepensionen. I klartext: att tjänstepensionen ska kunna tas ut, pausas, sedan ”släppas på” allt eftersom det passar den egna ekonomin precis som med den allmänna pensionen.

– När utbetalningarna väl kommer i gång får man leva med det. Det kan bli väldigt tokigt om man ligger väldigt nära brytpunkten för statlig skatt så är det det risk att man betalar 50 procent skatt på en jättestor del av pensionen som man inte hade behövt göra annars, säger Erik Ferm om dagens regler för tjänstepensionen.

Tjänstepension vid 65 - så gör du

    Pensionsbolaget, eller bolagen, kontaktar dig tre till sex månader innan du fyller 65 år.

    Fram tills pensionen börjar betalas ut kan du ändra på utbetalningen, och som regel också längden på utbetalningen. 

    Om du inte har fyllt i dina uppgifter får du en påminnelse från bolaget innan det är dags för utbetalning.

    Kring den 25:e i månaden när du fyller 65 år kommer den första tjänstepensionen. Nu är det också för sent att skjuta på starten för utbetalningen och ändra dess längd.

Pensionsmyndigheten har också krävt en ändring.

– Vi på Pensionsmyndigheten tycker inte att de automatiska pensionsutbetalningarna ska ske. Det är bättre att man ändrar så att man aktivt måste söka. Då minskar man risken att man får en pension som man inte vill ha just då, säger Erik Ferm.

– Planera, råder Anna Allerstrand, pensionsexpert PTK, alla som börjar närma sig pensionering.

Anna Allerstrand, pensionsexpert på PTK, uppmanar alla som har 65-årsdagen inom räckhåll att sätta sig ner och börja planera.

– Jag tycker att man ska tänka till lite när det börjar närma sig. Många får kanske tjänstepension från olika håll. Vilken ska jag ta ut först? Ska jag vänta eller jobba vidare? Det är många frågor som man bör ställa sig, säger hon.

Det enklaste sättet att få grepp och en överblick över din framtida pension med alla dess delar är att gå in på minpension.se. Där får du en bra koll och kan laborera med olika uttagstider, göra prognoser och se hur det slår på skatten, till exempel om brytpunkten för statlig skatt passeras.

Tar ut pension av misstag

Pensionsmyndigheten misstänker också att vissa tror att de måste gå i pension när den förtryckte blanketten kommer om tjänstepensionen från 65 år.

 – Min bild är nog att många uppfattar det att det är dags och att man då börjar ta ut pensionen, säger Erik Ferm på Pensionsmyndigheten.

Det skulle betyda att vissa som går i pension vid 65 kanske skulle ha jobbat vidare om de på allvar förstått att de kan göra det.

När Riksrevisionen 2014 studerade informationen om valen inom allmän pension och tjänstepension slog man fast att något måste göras för att få mer enhetliga uttagsregler mellan tjänstepensionen och den allmänna pensionen. Uppmaningen var riktad till regeringen. Ännu finns det dock inget resultat av denna uppmaning.

Allmänna pensionen - så tar du ut den

Du kan som tidigast börja ta ut din allmänna pension från det att du fyllt 61 år. Ansök helst tre månader innan du vill ha din första utbetalning. Du ansöker enklast om pension när du loggar in på minasidor.se

För att börja göra din ansökan om allmän pension behöver du ha fyllt 60 år och vara folkbokförd i Sverige. 

Du kan välja att ta ut hela eller endast en del av din pension från att du har fyllt 61 år. Om du bara tar ut en del av pensionen kan du välja mellan att ta ut 25, 50 eller 75 procent.

År 2020 höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension till 62 år. Är du född 1959 eller 1960 kan du tidigast ta ut din allmänna pension vid 62 års ålder.

År 2023 höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension till 63 år. Är du född 1961 eller 1962 kan du tidigast ta ut din allmänna pension vid 63 års ålder.

År 2026 ändras den lägsta åldern för att ta ut allmän pension till att gälla tre år före den riktålder som införs. Den kommer troligen att vara 67 år vid införandet 2026 vilket skulle ge en ålder på 64 år för tidigaste tidpunkten att ta ut allmän pension. Det skulle innebära att du som är född 1963 eller senare tidigast kan ta ut din allmänna pension vid 64 års ålder.

FAKTA: PENSIONSMYNDIGHETEN