Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ursäkten till de äldre efter pensionsraseri

Thomas Månsson på KPA Pension uttalar sig i ett brev som pensionsbolaget har publicerat på sin hemsida.Foto: Kate Gabor / KPA Pension

Tiotusentals pensionärer rasar mot sänkt tjänstepension.

KPA Pension har överösts av upprörda samtal – och publicerar nu ett ursäktande brev.

– Den totala pensionen efter skatt kan bli högre jämfört med 2017, säger pensionsexperten Thomas Månsson i brevet.

Politiker och myndigheter har pratat om sänkt pensionärsskatt och höjda pensioner. I medierna har det samtidigt målats upp en bild av att majoriteten av de svenska pensionärerna kommer att få det bättre under 2018.

Men nu kommer smällen:

Tiotusentals pensionärer får sänkt tjänstepension under 2018. En del med flera hundra kronor i månaden – och det slår främst mot de allra äldsta.

KPA Pensions ursäktande brev

Orsaken är ett gammalt kommunalt tjänstepensionsavtal, PA-KL, som nu får effekter.

Efter att allt fler pensionärer har börjat förstå att 2018 kan bli ett sämre år än 2017 har KPA Pension, som har i uppdrag att betala ut pengarna, överösts av samtal.

 

LÄS MER: Raseriet: 150 000 har fått sänkta pensioner 

 

Nu publicerar pensionsbolaget ett ursäktande brev på sin hemsida. Där skriver man:

"Sänkningen beror på anpassningar av ett äldre tjänstepensionsavtal, och cirka 120 000 pensionärer påverkas i varierande grad. I huvudsak gäller det dig som är född 1937 eller tidigare".

Över 150 000 pensionärer berörs

KPA betalar ut pensionspengar till runt 120 000 berörda, Skandia till ytterligare 35 000.

KPA Pension fortsätter brevet med att förklara bakgrunden till PA-KL, och hur avtalet justerades i början på 00-talet. En justering som förhandlades fram mellan arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting och fackförbunden.

Så här börjar brevet som KPA Pension har publicerat för att förklara varför tiotusentals pensionärer får lägre tjänstepension i år.

"Anpassningen har under de flesta år varit gynnsam för pensionärer, men nu får den alltså motsatt effekt genom speciella omständigheter som råder just i år", skriver KPA Pension – och fortsätter med ett citat från pensionsexperten Thomas Månsson:

– Samtidigt sänks inkomstskatten för många pensionärer och den allmänna pensionen höjs. Det kan mildra effekten av minskningen, eller till och med innebära att den totala pensionen efter skatt blir högre jämfört med 2017.

 

LÄS MER: Birgittas ilska mot oväntade pensionssmockan  

 

Pensionär: "Jag går minus"

Thomas Månsson fortsätter:

– Den enskilde pensionären kan dessutom ha rätt till höjt bostadstillägg, vilket ytterligare minskar effekten av sänkt tjänstepension.

En av de drabbade som Dina Pengar har pratat med, 84-åriga Ulla Holmqvist, får dock sämre pension totalt sett. Hon tycker inte heller att hon har fått någon bra förklaring på varför – och tycker att det gamla pensionssystemet hon omfattas av känns osäkert.

– Jag går minus med totalt 138 kronor. Jag känner mig lurad, säger hon.