Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan reglerna för tjänstepension ändras

Lärarkrisen kan lösas av att fler pensionerade lärare återgår till arbetslivet.Foto: SHUTTERSTOCK
Det röda kuvertet – tjänstepensionen.Foto: TT NYHETSBYRÅN / COLLECTUM

Nu tas nytt kliv mot ändrade regler för tjänstepensionen.

Politiska krafter driver på för att göra den möjligt att kunna pausa uttaget – precis som med den allmänna pensionen.

– Det är helt orimligt att man av skatteskäl avstår från att gå tillbaka till arbetslivet, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L.

Frågan om uttagstakten för tjänstepensionen har varit föremål för missnöje bland pensionärer, inte minst för de stelbenta reglerna enligt principen ”lagt kort ligger”.

Har man börjat ta ut sin tjänstepension finns ingen möjlighet att pausa den. Inte heller kan man ändra uttagstiden om man exempelvis ångrar en för snabb utbetalningstakt.

Röster har höjts inifrån branschen för att ändra de statiska reglerna, men få politiska initiativ har tagits.

Nu plockar Liberalerna upp bollen och tar mig sig frågan om pausad tjänstepension till landsdagarna, som startar på onsdag.

– Om man går i pension vid 65 års ålder och vill återvända till arbetslivet vid 67 måste man många gånger betala statlig inkomstskatt. Det gör att de flesta drar sig för att detta, säger Mats Persson (L), partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Mats Persson: Det lönar sig inte

Det är just återvändarna som Mats Persson vill göra den gynnsammare för.

– Välfärden skriker efter kompetent personal. Det är brist på lärare, läkare och poliser. Vi vill att en pensionerad lärare ska kunna gå tillbaka till sitt gamla yrke. I dag gör man inte det eftersom det inte lönar sig, säger han.

Orsaken är att många hamnar över nivån för statlig beskattning när tjänstepensionen slås ihop med lönen.

Mats Persson (L).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Främst gäller det gruppen pensionärer med relativt hög tjänstepension efter hyggliga löner under arbetslivet.

Men även om man inte återgår till arbetslivet ska det vara möjligt att förlänga uttagstiden – beslutet som fattades första veckan som pensionär kanske inte känns rätt några år senare.

”Obegripligt att regeringen inte agerat”

För fyra år sedan konstaterades i den statliga tjänstepensionsutredningen att nya regler var att önska:

”När det gäller de så kallade kvalitativa reglerna för pensionsförsäkringar föreslår utredningen i syfte att underlätta en mer flexibel pensionering att det ska vara möjligt att göra ett uppehåll i pensionsutbetalningar eller förlänga utbetalningstiden.”

– Jag förstår inte varför regeringen inte agerat i frågan, det är obegripligt för mig, säger Mats Persson.

Vilket inte är helt sant. Dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) lyfte frågan om pausad tjänstepension som en av fyra prioriterade punkter hos pensionsgruppen i mars tidigare i år. 

Möjligheten att kunna återgå till arbetslivet utan att behöva skatta bort tjänstepensionen kan vara ett sätt för pensionärer att hämta upp en pensions som upplevs för låg.

– Ställer sig landsmötet bakom detta kommer vi att driva detta i riksdagen och pensionsgruppen. Jag förutsätter att fler partier vill göra det mer fördelaktigt att jobba, säger Mats Persson.

”Måste finnas ekonomiska drivkrafter”

Att fler arbetar högre upp i åldrarna innebär fördelar både för den enskilde och för samhället.

– Brist på lärare, läkare och poliser kan delvis lösas genom att fler med lång erfarenhet i dessa yrken kan arbeta längre eller återgå till yrket efter pension. Men då måste det finnas ekonomiska drivkrafter att göra det.

Nio av tio svenskar har tjänstepension via sina kollektivavtal.

Liberalerna föreslår att utbetalning av pension efter ett uppehåll ska ske med lägst samma belopp som före uppehållet eller med stigande belopp under den tid som återstår.

Sedan tidigare är det bestämt att LAS-åldern höjs i syfte att uppmuntra fler att arbeta längre. Från och med 2020 har man rätt att vara kvar på jobbet till 68 från 2023 höjs ålder till 69.

Detta är tjänstepension

Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren.

Tjänstepensionen bestäms i ett kollektivavtal mellan arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och fackförbund. Eller direkt med dig som anställd.

Om du inte har tjänstepension kommer du bara att få allmän pension från staten. Det kan innebära en låg pension. Därför är det viktigt att du har tjänstepension. Dessutom innehåller tjänstepensionen viktiga skydd i form av sjukförsäkring och efterlevandeskydd 

Källa: Pensionsmyndigheten

TV: Många tar ut tjänstepensionen för snabbt