Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raseriet: 150 000 har fått sänkta pensioner

"Jag är pensionär och änka så de här pengarna gör jättemycket", säger Ulla Holmqvist om att han nu får nästan halverad tjänstepension på grund av att ett gammalt pensionsavtal nu får effekter.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ulla Holmqvists tjänstepension har varit relativt konstant i 20 år, berättar hon. Så när hon fick brev från KPA om att tjänstepensionen skulle kunna komma att minska trodde hon att det handlade om några kronor. Här är hon med sin Jack Russel-terrier Viktor.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ulla Holmqvist, 84, får sänkt tjänstepension med över 10 000 kronor under 2018.

Och hon är inte ensam.

Nu rasar flera pensionärer mot en förändring som drabbar uppemot 150 000 personer.

– Jag känner mig lurad, säger Ulla Holmqvist.

Från och med årsskiftet har Ulla Holmqvists tjänstepension från KPA nästan halverats. Från 1 829 kronor i månaden – till 957 kronor före skatt.

Efter skatt är summorna 1 281 respektive 670 kronor.

Beskedet kom i form av ett brev från KPA Pension i början av året. Och det kom som en chock för den pensionerade läraren.

– Det är nästan oförskämt att skicka ett sådant brev, säger hon.

Ulla Holmqvist tycker att det gamla ATP-systemet, som numera är omvandlat till tilläggspension, känns osäkert. Och hon har svårt att förstå varför tjänstepensionen – som tidigare satt ihop med ATP – nu sänks drastiskt. "Det är väldigt otydligt", säger hon.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Upprörda pensionärer ringer KPA

Ulla Holmqvist jobbade som lärare på högstadiet och gymnasiet i Haninge i 35 år. Som född före 1938 omfattas hon av den tidigare allmänna pensionen, ATP, som förut satt ihop med det gamla kommunala tjänstepensionsavtalet: PA-KL.

 

LÄS MER: Birgittas ilska mot oväntade pensionssmockan 

 

När ATP skrotades behövde också tjänstepensionsavtalet korrigeras. Det är den ändringen – som förhandlades fram mellan arbetsgivarorganisationen SKL och fackförbunden – som nu ger ringar på vattnet och medför att uppemot 150 000 pensionärer får sämre tjänstepension.

Hur mycket varierar.

– Vi har sett att det kan röra sig om uppemot 800 kronor i månaden men det kan säkert förekomma större sänkningar, säger pensionsexperten Thomas Månsson.

"Det som kan mildra effekten av sänkt tjänstepension är att den allmänna pensionen ökar något, att skatten sänks och att många kan ha rätt till högre bostadstillägg. Då kanske inte nettoförlusten blir lika stor", säger Thomas Månsson, pensionsexpert på KPA PensionFoto: Kate Gabor / KPA Pension

Han jobbar på KPA Pension som har i uppdrag att betala ut pensionspengarna. Där drunknar nu kundtjänst i samtal från förtvivlade pensionärer.

– De är ledsna och arga och har svårt att förstå varför deras tjänstepension sänks, säger Thomas Månsson.

"Har gynnat pensionärerna"

Varför tjänstepensionen sänks just i år är komplext och svårförklarat. Men kortfattat uppstår de negativa pensionseffekterna när inflationen blir högre än det så kallade följsamhetsindexet som styr den allmänna pensionen.

 

LÄS MER: Premiepensionen sänks – för en miljon svenskar 

 

Totalt sett har pensionärerna dock gynnats de senaste åren, enligt KPA Pension.

– Hade man inte gjort den här förändringen hade värdet av den kommunala tjänstepensionen bara blivit lägre och lägre, säger Thomas Månsson.

Bruttopensionsavtalet PA-KL

De som omfattas av den sänkta tjänstepensionen är de pensionärer som haft ett så kallat bruttopensionsavtal: PA-KL.

Detta berör främst personer födda 1937 eller tidigare, men även en del yngre sjukpensionärer.

PA-KL är ett kommunalt pensionsavtal som 1998 ersattes av PFA, och som 2006 övergick till KAP-KL.

KPA Pension betalar ut pensionspengar till cirka 120 000 personer som berörs, Skandia till ytterligare cirka 35 000.

Ett bruttopensionsavtal innebär att när någon gick i pension räknades den totala pensionen ut – både allmän och tjänstepension. Men när det allmänna pensionssystemet gjordes om och följsamhetsindex infördes 2003 behövde facken och arbetsgivarna inom den kommunala sektorn justera det gamla tjänstepensionsavtalet.

Syftet med det justerade avtalet var att PA-KL-pensionärerna skulle kunna följa köpkraften hos arbetstagarna.

Källor: KPA Pension, Kommunal 

Ändringen trädde i kraft 2003. Sedan dess har tjänstepensionen sänkts vid tre tillfällen: 2010, 2011 och 2014 – dock aldrig tidigare lika mycket som i år.

– Men alla andra år från 2003 och framåt har det här gynnat pensionärerna, säger Thomas Månsson.

Höga förväntningar efter regeringens löften

Han fortsätter:

– Det är så klart en klen tröst för en person som får en sänkning med flera hundra i år. Men syftet har varit att gynna pensionärerna.

En annan skillnad mot tidigare är pensionärernas förväntningar. 2010, 2011 och 2014 sänktes även den allmänna pensionen – och efter stor medial uppmärksamhet var de flesta pensionärer inställda på lägre pension.

 

LÄS MER: Magdalena Andersson: Pengarna räcker inte till 

 

– I år är det nästan tvärtom. I medierna har det skrivits om att pensionärerna kommer att få det bättre och det har funnits en allmän förväntan som inte stämmer överens med verkligheten, säger Thomas Månsson.

Så trots att regeringen har aviserat förändringar som ska göra det ekonomiskt bättre för pensionärerna kommer nu flera av de allra äldsta få det sämre. För att få till en förändring av den gamla tjänstepensionen krävs dock att SKL och facken når en ny överenskommelse.

"Känner mig otroligt lurad"

Ulla Holmqvist är en av dem som känner sig sviken.

– Jag känner mig lurad. Otroligt lurad. Vem har bestämt det här och varför ändras det så mycket just nu? Vad har hänt? säger hon.

Hennes allmänna pension ökar men höjningen äts upp av sänkningen av tjänstepensionen. Totalt kommer den pensionerade läraren få ut en pension på 15 889 kronor i månaden i år. 138 kronor mindre än i fjol.

 

LÄS MER: Smarta tricket för att höja din pension 

 

Det betyder 1 656 kronor mindre på ett år.

– Jag blir så upprörd av det här. Alla får mer pengar men vi pensionärer får mindre, säger Ulla Holmqvist.

Även nästa år ser inflationen ut att bli högre än följsamhetsindex, enligt Pensionsmyndighetens prognos. Det innebär dock inte att tjänstepensionerna sänks ännu mer.

 

ATP och tilläggspension

ATP-systemet är det gamla pensionssystemet, som infördes 1960. Det bestod av en folkpension som var lika för alla, och den inkomstgrundade tilläggspensionen ATP.

I slutet på 90-talet utsattes systemet för stora påfrestningar, då medellivslängden ökade kraftigt och den ekonomiska tillväxten saktade in.

1994 tog riksdagen beslut om ett nytt ålderspensionssystem, som var helt på plats 2003.

Tilläggspensionen i dag är en del av den allmänna pensionen. Den har ersatt ATP i det gamla pensionssystemet.

Personer som är födda 1937 eller tidigare får all sin allmänna pension i form av tilläggspension, och eventuellt garantipension.

Den som är född 1938-1953 får både tilläggspension och inkomst- och premiepension.

Tilläggspensionen är inkomstgrundad och baseras på pensionspoäng.

Källa: Pensionsmyndigheten