Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Portugals vändning om de svenska pensionerna

Magdalena Andersson.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lissabon.Foto: SHUTTERSTOCK

Nu öppnar även Portugal för att beskatta svenska pensionärer i landet hårdare.

Enligt Ekot är man på väg att införa skatt på svenska tjänstepensionen, en lagändring som finansminister Magdalena Andersson (S) tidigare drivit på egen hand.

Det lagliga skattekryphålet har varit en nagel i ögat på Magdalena Andersson under flera år.

De nuvarande reglerna möjliggör för alla som lyfter tjänstepension från privata företag att under kort tid (fem år eller mer) plocka ut pensionsdelen i Portugal utan att skatta för den.

Ekonomiskt eller intäktsmässigt är det ingen jättefråga, det bor några tusen svenska pensionärer i landet.

Men symbolvärdet har varit desto större för finansministern.

– När vanligt folk som jobbat ett helt liv har låga pensioner och betalar skatt blir det orimligt att personer med privata tjänstepensioner helt kan undgå att betala skatt. Det undergräver legitimiteten för hela skattesystemet och därmed välfärdsstaten, har Magdalena Andersson sagt till Dina Pengar. 

Högavlönade har valt Portugal

Statistik från SCB har visat också att Portugal-svenskar är mer benägna än andra utlandsgrupper att stå kvar med ett ben i moderlandet, bland annat genom att skaffa sig fritidshus i Sverige.

Andra siffror har visat att det i högre utsträckning är pensionerade höginkomsttagare som väljer Portugal framför exempelvis Spanien vid utlandsflytten:

Den genomsnittliga årsinkomsten för en svensk Spanien-pensionär är 298 235 kronor under de avslutande åren av arbetslivet (mellan 60–64 år).

För Portugal är genomsnittslönen för samma åldersgrupp mer än tre gånger högre: 999 275 kronor.

Avtalet klart – gäller från 2020

I maj förklarade Magdalena Andersson att nya avtalet med Portugal var klart och att nya regler börjar gälla redan från 2020.

Tidsplanen för nya skatten var då:

Från 1 januari 2020 kommer Sverige att kunna beskatta pensionärer i Portugal fullt ut, troligen via SINK-beskattningsnivån på 25 procent.

Om Portugal hinner bestämma sig för en skattenivå kommer denna att gälla.

Om Portugals beskattningsnivå är lägre än den svenska kommer Sverige ha möjlighet att toppa upp skatten till svensk nivå från januari 2023.

Avtalet var utformat så att skatteintäkter först kan komma att hamna i Sverige och senare i Portugal.

Enligt Ekots uppgifter är det regeringsbildningen som öppnar för egna initiativ kring beskattningen från Portugals sida, vilket i så fall kommer att innebär förhandlingar om hur beskattningen kommer att se ut rent praktiskt mellan länderna.