Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Portugal nära införa skatt på svenska pensionerna

Lissabon.
Foto: SHUTTERSTOCK
Magdalena Andersson (S).
Foto: KARIN WESSLEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

De goda tiderna ser ut att vara över för svenska pensionärer i skatteparadiset Portugal.

Redan om sex veckor kan Portugal inför statlig skatt på utländska pensioner, skriver Dagens industri.

Uppgifterna kommer flera portugisiska medier där man nu benämner nuvarande skatteregler som ”Eldorado-skatten”.

Det är snart två år sedan den svenska regeringen skickade ett officiellt brev till Lissabon med krav på att förhandla om pensionsavtalet mellan länderna.

Tålamodet med Portugal var slut och i brevet konstaterade Magdalena Andersson att ”eftersom det dragit ut på tiden vill vi omförhandla avtalet mellan Sverige och Portugal.”

Kryphålet gjorde det möjligt för alla som lyfter tjänstepension från privata företag att under kort tid (fem år eller mer) maxa skattefria utbetalningar genom att placera om pengarna för att kanske därefter flytta hem till den svenska välfärden.

Antalet svenska pensionärer som flyttat till Portugal har mångdubblats senaste åren.

Ekonomiskt eller intäktsmässigt är Portugalskatten ingen jättefråga, men situationen har irriterat finansministern och vuxit till något av en profilfråga – inte minst för att möjligheten till att slippa skatt främst kan utnyttjas av svenska höginkomsttagare med rejäla privata tjänstepensioner.

– Det undergräver legitimiteten för hela skattesystemet, har Magdalena Andersson tidigare sagt till Dina Pengar. 

Parlamentsvalet ändrade allt

I maj i fjol undertecknades ett nytt skatteavtal mellan länderna, vilket gick gick ut på att Sverige får rätt att ta ut en sinkskatt på 25 procent när avtalet ratificerats av Portugal – vilket man ännu inte gjort.

I höstas kom indikationer om att Portugal var på gång med en lagändring som skulle Sverige till mötes och möjliggöra beskattning av de privata svenska tjänstepensionerna.

Frågan om pensionerna fick ny fart efter parlamentsvalet i höstas och i dagarna skriver flera portugisiska medier att beskattningen diskuteras i samband med nya budgeten, vilket Dagens industri redovisar i dag.

Uppgifter i bland annat Correio da Manhã – under rubriken ”Regeringen förbereder att avsluta Eldorado-skatten – gör gällande att en skatt på tio procent på utlandspensioner kan klubbas i parlamentet i nästa månad och börja gälla redan från 1 mars 2020.

Tidningen Correio da Manhã.

Beslutet kan landa i att det införs in årlig minimiskatt på 7 500 euro (runt 80 000 kronor) för nämnda pensioner.

Däremot ska skatten inte gälla retroaktivt och endast tas ut av de som flyttar till Portugal efter 1 mars 2020.

För personer med mindre inkomster ska det gå att välja regional beskattning, enligt uppgifter som Dagens industri inhämtat. Vilket skulle vara mer fördelaktigt jämfört med minimiskatten.

4 000 svenska pensionärer

Det bor runt 4 000 svenska pensionärer i Portugal, många med så kallad NHR-status vilken ger noll skatt på privat tjänstepension.

Totalt bor cirka 30 000 utländska pensionärer med NHR-status i landet.

Flera svenska välkända näringslivsprofiler har valt Portugal som hemland efter pensionen – bland annat Handelsbankens tidigare vd Anders Bouvin som hade 220 miljoner kronor i pensionsavsättningar när han som 60-åring valde att lämna arbetslivet hösten 2018.

TV: Så mycket tjänar du på att flytta din pension