Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att en del pensionärer får det sämre gör mig upprörd”

Annika Strandhäll (S): ”Hela avsikten är att Sveriges pensionärer ska få det bättre.”Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är socialminister Annika Strandhälls uppmaning – efter pensionsraseriet:

– SKL, KPA Pension och facken behöver fundera över vad de kan göra, säger hon.

Nu kräver flera fackförbund förhandling för att få till en förändring i det gamla tjänstepensionsavtalet.

Majoriteten av pensionärerna skulle få det bättre under 2018. I stället gör ett gammalt kommunalt tjänstepensionsavtal, PA-KL, att tiotusentals pensionärer får det sämre.

Tjänstepensionen sänks för totalt drygt 150 000 pensionärer.

De flesta födda 1937 eller tidigare.

Annika Strandhäll: "Ont i magen"

Någon som retar upp socialminister Annika Strandhäll, S. Under torsdagen mötte hon flera ledsna pensionärer.

– Från regeringens sida satsar vi tre miljarder för att plocka bort pensionärsskatten och höja bostadstillägget. Hela avsikten är att Sveriges pensionärer ska få det bättre, säger hon.

 

LÄS MER: Ursäkten till de äldre efter pensionsraseri 

 

Strandhäll fortsätter:

– Att ett gammalt tjänstepensionsavtal då gör att en del av pensionärerna de facto får det sämre gör mig väldigt upprörd. Det gör riktigt ont i magen.

"Det är en mindre grupp som drabbas men det spelar ingen roll, för dem blir det som ett slag i ansiktet", säger Annika Strandhäll om de sänkta tjänstepensionerna.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har pratat med flera pensionärer. Bland annat den pensionerade läraren Ulla Holmqvist, 84, som får 872 kronor mindre i månaden i tjänstepension i år. Räknar man in den allmänna pensionen går hon back med 138 kronor i månaden.

Även den pensionerade sjuksköterskan Birgitta Nyman, 82, är upprörd.

– De stjäl den lilla pension jag har i stället för att höja den, sa hon i helgen.

Kommunal och Vårdförbundet vill förhandla

Nu vill flera fackförbund ta upp frågan till förhandling.

Kommunal sa redan i december att det är "rent ut sagt för jäkligt" att deras medlemmar får mindre pengar.

"Vi kommer att ta upp den här frågan på nytt med vår motpart SKL och kräva en förändring", skrev fackets ordförande Tobias Baudin i en kommentar till TT.

 

LÄS MER: Raseriet: 150 000 har fått sänkta pensioner 

 

På Vårdförbundet förhandlar man via OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, som ska träffa arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att "ordna upp den här frågan ganska snart".

– Vi ser allvarligt på att så många av våra medlemmar får sänkta pensioner, säger Jan Dahlström, pensionsexpert på Vårdförbundet.

Vision: ”Måste hitta hållbar lösning”

Även Vision vill "verkligen få till en lösning med SKL". Där har man blivit nedringda av olyckliga pensionärer.

– Det här var ett olyckligt utfall av något som var tänkt skulle bli bra, säger fackförbundets pensionsombudsman Sari Wansell.

"Många av de som berörs har redan en låg pension och då är det väldigt påfrestande när det uppstår sänkningar", säger Sari Wansell på fackförbundet Vision.Foto: Vision

Hon syftar på den justering SKL och berörda fack gjorde av PA-KL 2002, i samband med att det allmänna pensionssystemet gjordes om.

– Nu måste man hitta en lösning som är hållbar, säger Sari Wansell.

Hur då?

– På vilket sätt måste vi titta närmare på, det krävs en fördjupning. I och med att det gick lite tokigt senast måste man självklart undvika det i framtiden, för det här avtalet kommer leva kvar i pensionsutbetalningarna för lång framtid.

 

LÄS MER: Birgittas ilska mot oväntade pensionssmockan  

 

Vad är det ni vill förändra?

– Vi vill inte att pensionen ska kunna falla på det här viset. Vi vill att pensionärerna får ett uppsving när det går bra för Sverige och när det faller vill vi kunna lindra effekten.

SKL: Totalt sett positivt för pensionärerna

Samtidigt säger Sari Wansell att det är viktigt att väga samman den totala pensionen, och inte bara titta på tjänstepensionen. 

På SKL säger förhandlingschefen Niclas Lindahl att när det i det gamla pensionsavtalet rör sig om komplexa system som inte har "någon snabb och enkel lösning".

 

LÄS MER: Premiepensionen sänks – för en miljon svenskar 

 

– Det har varit sänkningar tre gånger tidigare men att det blir en så stor skillnad i år är en olycklig effekt som beror på att det precis har varit tre goda år. Då blir effekten större.

Niclas Lindahl menar ändå att överenskommelsen mellan facken och SKL från 2002 – totalt sett – har varit positiv för pensionärerna.

– De har fått mer i tjänstepension än de skulle ha fått utan den här överenskommelsen. Den innehåller mestadels positiva delar för pensionärerna men det är väldigt svårt att se det just i år.

Det här är PA-KL

• De som omfattas av den sänkta tjänstepensionen är de pensionärer som haft ett så kallat bruttopensionsavtal: PA-KL.

• Detta berör främst personer födda 1937 eller tidigare, men även en del yngre sjukpensionärer.

• PA-KL är ett kommunalt pensionsavtal som 1998 ersattes av PFA, och som 2006 övergick till KAP-KL.

• KPA Pension betalar ut pensionspengar till cirka 120 000 personer som berörs, Skandia till ytterligare cirka 35 000.

• Ett bruttopensionsavtal innebär att när någon gick i pension räknades den totala pensionen ut – både allmän och tjänstepension. Men när det allmänna pensionssystemet gjordes om och följsamhetsindex infördes 2003 behövde facken och arbetsgivarna inom den kommunala sektorn justera det gamla tjänstepensionsavtalet.

• Syftet med det justerade avtalet var att PA-KL-pensionärerna skulle kunna följa köpkraften hos arbetstagarna.

Källor: KPA Pension, Kommunal