150 000 får tillbaka sänkta pensionerna

Ulf Olsson och Joakim Larsson från SKL på pressträffen på fredagen.
Ulla Holmqvist var en av alla pensionärer som fick det otrevliga beskedet om sänkt tjänstepension. ”Underbart”, säger hon efter det nya beskedet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

De 150 000 pensionärer som har fått en uppmärksammad sänkning av tjänstepensionen för 2018 får tillbaka sina pengar.

– De ska få en tillfällig kompensation, säger Ulf Olsson på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

Nu jublar pensionärerna.

– Rättvisan har segrat, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.

Det är Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, som meddelar glädjebeskedet till de 150 000 pensionärer som har fått sänkt tjänstepension 2018:

Sänkningen dras tillbaka.

Under en pressträff på fredagsförmiddagen säger han och delegationens vice ordförande, Joakim Larsson, att man vill åtgärda problemet så snart som möjligt – och därför inte kan invänta förhandlingar.


LÄS MER: Efter KPA-raseriet: Krav på att avtalen skrivs om 

SKL och fackförbunden till förhandling

– De pensionärer som har fått en sänkning av sin tjänstepension under 2018, enligt den gamla pensionsöverenskommelsen, ska få en tillfällig kompensation som motsvarar nivån på tjänstepensionen 2017, säger Ulf Olsson.

Han fortsätter:

– När det här avtalet om tjänstepension slöts var övertygelsen om att det skulle vara bra för alla parter. Men nu kan vi konstatera att det har fått olyckliga effekter ingen kunde förutse. 

KPA pension och Skandia, som har i uppdrag att betala ut tjänstepensionerna, samt fackförbunden har överösts av samtal från upprörda pensionärer. Många har haft svårt att förstår hur tjänstepensionen kan sänkas drastiskt från ett år till ett annat.


LÄS MER: Raseriet: 150 000 har fått sänkta pensioner 

Pensionärer får tillbaka tjänstepension

Enligt Ulf Olsson är SKL:s ambition nu att få till ett pensionssystem som ger den trygghet pensionärerna efterfrågar. Därför går man till förhandling med motparterna Kommunal, OFR och Akademikeralliansen – för att få till ett bättre avtal från 2019 och framåt.

Så länge får pensionärerna en tillfällig kompensation – som gäller retroaktivt för hela 2018.

– Vi kan inte dra ut på tiden genom att sitta i långa förhandlingar utan nu vill vi ge det här beskedet som arbetsgivare, säger Joakim Larsson på SKL.

Detta innebär i klartext att pensionärerna får tillbaka den minskning av tjänstepensionen de fått besked om för 2018. De kommer alltså få behålla de nivåer på tjänstepensionen de hade 2017.

Ett besked som får pensionärerna att jubla.

En av dem som Dina Pengar tidigare har pratat med, 84-åriga Ulla Holmqvist, fick en sänkning med 957 kronor i månaden före skatt. När hon nu får veta att pengar blir kvar säger hon:

Den pensionerade läraren Ulla Holmqvist, 84, berättade om sin pensionssänkning för veckan. Nu är hon glad att all uppståndelse har lett till förändring.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Drabbade Ulla, 84: "Underbart"

– Oj! Vad bra! Det känns underbart.

Vad innebär detta för dig?

– Det är underbart för det behöver jag. En sänkning på 900 kronor blir mycket på ett år. Det är fantastiskt att det nu blir en förändring.

Bakgrunden till beskedet är att 150 000 pensionärer tidigare fått besked om sänkt tjänstepension för 2018, på grund av ett gammalt kommunalt tjänstepensionsavtal: PA-KL. Många pensionärer skulle få en sänkning med flera hundra kronor – något som kan slå hårt ekonomiskt.


LÄS MER: Strandhäll om sänkta pensionerna: "Upprörd"   


Detta har orsakat något av ett ramaskri bland pensionärer, fackförbund och pensionärsorganisationer. Även socialminister Annika Strandhäll har reagerat.

– Jag får riktigt ont i magen, sa hon till Dina Pengar förra veckan.

SPF seniorerna: "Rättvisan har segrat"

Att SKL nu går pensionärerna till mötes möts av glädje inte bara bland pensionärerna utan också bland pensionärsorganisationerna som har krävt förändring.

Anna Eriksson, pressekreterare och pensionssakkunnig på SPF Seniorerna, kommenterar:

– Vi tycker att rättvisan har segrat. Det har varit otydliga och konstiga besked, avtal som ändrats efter att många gått i pension och där man sedan drabbats av kraftiga sänkningar.

Hon fortsätter:

– Många ledsna och upprörda pensionärer har hört av sig. Det är bra att SKL gett det här beskedet och nu hoppas vi att de kommande förhandlingarna gör att avtalen skrivs om så man kan ha stabila pensioner i fortsättningen.

PRO och Lärarförbundet hyllar beskedet

På PRO (Pensionärernas riksorganisation) hyllar man beskedet.

– Det är positivt – och överraskande. Vi har jobbat med de här frågorna senaste veckan och fått mängder av samtal. Det här tog ju bort glädjen som funnits för andra pensionärer, som fått sänkt skatt och andra höjningar, säger Jan Andersson som är ansvarig för frågor om pensionärers ekonomi på på PRO.

– Det är glädjande att parterna faktiskt lyssnar och låter 2017 års nivå ligga fast. Det viktiga nu är att man hittar en långsiktig lösning.

Lärarförbundet har många drabbade medlemmar och före detta medlemmar, och har varit ett av de drivande fackbunden som förhandlat via OFR.

– Väldigt positivt att SKL kom med det här beskedet. Det är en viktig symbolhandling eftersom det också handlar om hur arbetsgivaren framstår, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.


Det här är avtalet PA-KL

De pensionärer som omfattas av den sänkta tjänstepensionen är de pensionärer som haft ett så kallat bruttopensionsavtal: PA-KL.

Detta berör främst personer födda 1937 eller tidigare, men även en del yngre sjukpensionärer.

PA-KL är ett kommunalt pensionsavtal som 1998 ersattes av PFA, och som 2006 övergick till KAP-KL.

KPA Pension betalar ut pensionspengar till cirka 120 000 personer som berörs, Skandia till ytterligare cirka 35 000.

Ett bruttopensionsavtal innebär att när någon gick i pension räknades den totala pensionen ut – både allmän och tjänstepension. Men när det allmänna pensionssystemet gjordes om och följsamhetsindex infördes 2003 justerade facken och arbetsgivarna inom den kommunala sektorn det gamla tjänstepensionsavtalet.

Syftet med det justerade avtalet var att PA-KL-pensionärerna skulle kunna följa köpkraften hos arbetstagarna. Enligt SKL har avtalet i stort sett gynnat pensionärerna de senaste 15 åren – men i år skulle de i stället få en sänkning av tjänstepensionen. 


Källor: KPA Pension, Kommunal, SKL