Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åldern när du kan ta ut din tjänstepension väntas höjas

Teresa Carvalho (S), ingår i Pensionsgruppen och bekräftar att det kan bli höjd ålder för uttag av tjänstepensionen.Foto: GÖRAN JOHANSSON / FRILANSFOTOGRAFERNA / GJ FRILANSFOTOGRAFERNA.SE
Höjd åldern för uttag av tjänstepensionen kan bli verklighet. I dag kan du som regel ta ut den redan från 55 års ålder.Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Pensionsgruppen är beredd att slå ner på tjänstepensionerna.

Åldern för tidigaste uttag kommer sannolikt att höjas.

– Det handlar om till exempel när man kan ta ut tjänstepensionen, bekräftar  Teresa Carvalho (S), som ingår i Pensionsgruppen.

Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension. Tjänstepensionen är den del av pensionen som kommer via arbetet och som betalas av arbetsgivaren.

I dag är lägsta åldersgräns för uttag av tjänstepension inom de flesta avtalsområden 55 år. Få tar dock ut den så tidigt, de flesta efter att de fyllt 60 och de allra flesta när de går i pension kring 65 år. Det går också att bestämma hur länge som tjänstepensionen ska plockas ut. Fem år är ofta ett minimum, det finns undantag där allt också plockas ut på två år.

Många pensionerar sig i förtid

I ett delbetänkande som Pensionsåldersutredningen kom med 2012 slog man fast att det faktum att det går att ta ut tjänstepension vid 55 års ålder gjorde att många lämnade arbetsmarknaden i förtid. Gruppen menade det det fanns risk att antalet blev så många att det skulle kunna påverka den allmänna pensionen.

LÄS OCKSÅ: Lägsta åldern för den allmänna pensionen höjs till 64

Vill förhindra att folk pensionerar sig för tidigt

Och nu vill pensionsgruppen ta upp tråden och gå vidare, sannolikt för att försöka skärpa reglerna och därmed förhindra att folk tar ut sina tjänstepensioner tidigare än vad politikerna räknat med i det ekonomiska pensionspusslet. I klartext: höja åldern från när tjänstepensionen ska kunna tas ut.

Kryptiska formuleringar

Men skrivningen i den 12 sidor gemensamma överenskommelsen från Pensionsgruppen, som presenterades på torsdagsmorgonen, är kryptisk när det kommer till punkten om tjänstepensionerna.

Gruppen skriver:

"Flera studier, inklusive Pensionsåldersutredningen, har visat på egenskaper i vissa tjänstepensionssystem som motiverar en översyn av reglerna för rätt till avdrag för pensionsavsättningar i Inkomstskattelagen för att på ett bättre sätt göra så att det allmänna pensionssystemet tillsammans med de avtalade pensionerna bidrar till långsiktigt hållbara och trygga pensioner".

LÄS OCKSÅ: K-G Bergström: Arbetsgivarna vill slippa äldre som kostar mer

Vidare i texten:

"Pensionsgruppen är överens om att tillsätta en översyn av villkoren för rätt till avdrag för pensionsavsättningar. Den bör, förutom lägsta uttagsålder, se över avdragsrättens storlek, utbetalningstidens längd, möjligheten att göra uppehåll i pensionsutbetalningarna och förlänga utbetalningstiden efter att pension börjat betalas ut och möjligheten att tjäna in pensionsrätt efter 65 år".

Bekräftar utredning

Teresa Carvalho (S), som ingår i Pensionsgruppen, bekräftar för Dina Pengar att höjd åldergräns för uttag ligger på bordet för diskussion.

.– Pensionssystemet består av olika delar. Vi ser att de behöver harmonisera bättre med varandra. Alla ska kunna få en god pension, inte bara om man har förmånliga tjänstepensionsavtal. Då har vi sett anledning att se över de delarna. Det handlar om till exempel när man kan ta ut tjänstepensionen, säger Teresa Carvalho. 

LÄS OCKSÅ: Det händer med din tjänstepension när du dör

Alliansregeringen var redan 2012 inne på samma tankar om att skärpa reglerna - endera genom att arbetsmarknadernas parter  själva kom överens eller hårdhänt lagstiftning.