Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter KPA-raseriet: Krav på att avtalen skrivs om

"Vi vill se att det här inte händer igen och att man får tillbaka sina pengar", säger Eva Eriksson på SPF seniorerna. Foto: SPF seniorerna
Trots att den allmänna pensionen höjs 2018 får flera pensionärer det sämre på grund av effekter från ett gammalt tjänstepensionsavtal.Foto: Izabelle Nordfjell / TT NYHETSBYRÅN

Fackförbunden kräver att drygt 150 000 pensionärer får tillbaka sina tjänstepensioner.

Nu har de skickat in en gemensam förhandlingsframställan till Sveriges kommuner och lansting (SKL).

– Minuset pensionärerna har fått ska bort, säger Eva Fagerberg, kanslichef för förhandlingsparten OFR.

Att över 150 000 pensionärer i år får sänkt tjänstepension, på grund av det gamla kommunala avtalet PA-KL, har orsakat ett ramaskri.

Både bland upprörda pensionärer – och hos fackförbunden.

Även socialminister Annika Strandhäll har uttryckt sitt missnöje och sagt att det "gör riktigt ont i magen".

 

LÄS MER: Strandhäll om sänkta pensionerna: "Upprörd"  

 

Fackförbundens krav på SKL

Nu kräver fackförbunden förhandling. Klockan 09 på fredagsmorgonen skickade Kommunal, OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd som förhandlar åt bland andra Vision, Lärarförbundet och Vårdförbundet) samt Akademikeralliansen in en gemensam förhandlingsframställan till de motsatta förhandlingsparterna: arbetsgivarorganisationen SKL och Pacta.

– Vi har lämnat in var sin, likalydande framställan, säger Eva Fagerberg på OFR.

Vad sker nu?

– Vi går in i ett förhandlingsläge. Det traditionella är att vi ganska omedelbart får en kontakt och gör upp om när vi kan påbörja förhandlingarna.

 

LÄS MER: Raseriet: 150 000 har fått sänkta pensioner 

 

Vad vill ni få ut?

– Förhandlingsframställan är i två delar. Dels vill vi reparera 2018, alltså det besked pensionärerna har fått nu. Det är del ett. Del två är att hitta en långsiktig lösning så att det här inte kan uppstå igen.

I klartext innebär fackens krav att pensionärerna får tillbaka den sänkning de har fått besked om för 2018. Tjänstepensionerna ska inte vara lägre än de var 2017.

– Det minuset pensionärerna har fått vidkännas ska inte vara kvar. Det ska bort, säger Eva Fagerberg.

Sänkta tjänstepensioner kan vara olagliga

För två dagar sedan skrev TT att de sänkta tjänstepensionerna kan vara olagliga. På 90-talet kom två uppmärksammade domar i Arbetsdomstolen, som menade att de kommunala arbetsgivarna inte får försämra en pensionsöverenskommelse i efterhand för personer som redan har gått i pension.

 

LÄS MER: Birgittas ilska mot oväntade pensionssmockan  

 

Det var 2002 som arbetsgivarna och fackförbunden tillsammans justerade det gamla tjänstepensionsavtalet PA-KL. Det är den justeringen som nu får negativa effekter. Men enligt uppgifter till TT ändrade SKL avtalet ytterligare en gång 2009 – utan fackens medgivande.

SKL har varken erkänt eller förnekat uppgifterna.

Så säger SPF seniorerna

Även pensionärsorganisationerna SPF seniorerna och SKPF har reagerat på årets sänkning av den kommunala tjänstepensionen. Så sent som på torsdagseftermiddagen gick de ut och hotade med juridiska åtgärder om inte SKL och facken når en ny överenskommelse.

 

LÄS MER: Efter pensionsraseriet – SPF kräver förhandlingar

 

– Vi uppmanar parterna att diskutera och lösa problemet. Får vi inget besked inom de närmaste veckorna får vi hjälpa våra medlemmar att väcka talan, säger SPF seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Hon fortsätter:

– Vi menar att man inte kan göra så här. De flesta medlemmar vi har pratat med som har drabbats har väldigt låga pensioner och då är en sänkning på upp till tusen kronor väldigt mycket pengar.

Det här är PA-KL

De pensionärer som omfattas av den sänkta tjänstepensionen är de pensionärer som haft ett så kallat bruttopensionsavtal: PA-KL.

Detta berör främst personer födda 1937 eller tidigare, men även en del yngre sjukpensionärer.

PA-KL är ett kommunalt pensionsavtal som 1998 ersattes av PFA, och som 2006 övergick till KAP-KL.

KPA Pension betalar ut pensionspengar till cirka 120 000 personer som berörs, Skandia till ytterligare cirka 35 000.

Ett bruttopensionsavtal innebär att när någon gick i pension räknades den totala pensionen ut – både allmän och tjänstepension. Men när det allmänna pensionssystemet gjordes om och följsamhetsindex infördes 2003 justerade facken och arbetsgivarna inom den kommunala sektorn det gamla tjänstepensionsavtalet.

Syftet med det justerade avtalet var att PA-KL-pensionärerna skulle kunna följa köpkraften hos arbetstagarna. Enligt SKL har avtalet i stort sett gynnat pensionärerna de senaste 15 åren – men i år får de i stället en sänkning av tjänstepensionen. 

Källor: KPA Pension, Kommunal, SKL