Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt du behöver veta för att gå i en tidig pension

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.
Kristina Kamp, pensionsekonom på Min pension.Foto: Minpension.se / Pressbild / Minpension.se

Drömmen om en tidig pension kan bli verklighet.

Med god planering och järnkoll på avdrag och kostnader finns det stora möjligheter att lämna yrkeslivet i förtid.

– Om du vill gå i tidig pension är det bra att planera för det i god tid och ha koll på hur pensionen kommer utfalla, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

När solen strålar och dagarna blir längre och varmare är det många som drömmer om att vara lediga och avsluta arbetslivet i förtid.

Och med långsiktigt tänkande och god planering är det inte ett ouppnåeligt mål.

Det första man bör göra är att ta reda på hur mycket pengar man faktiskt kommer få i pension vid en viss ålder och därefter avgöra om den summar är tillräcklig att leva på. Samtidigt är det en god idé att ha ett privat sparande som drygar ut kassan.

– Först och främst ska man se hur pensionen kommer bli och hur du ska ta ut den. Vill man gå i tidig pension så behöver man kanske också ha ett sparande på annat håll, säger Sharon Lavie.

Tidig pension kan bli dyrt

Hon avråder från att ta ut tjänstepensionen på fem år, vilket innebär att inkomsten de första fem kommer fortsätta ligga på ungefär samma nivå som under arbetslivet – men därefter sjunker kraftigt.

– Det blir en bra nivå de fem åren, men sen kan det bli väldigt torftigt, säger hon.

Kristina Kamp, pensionsrådgivare på Minpension.se, varnar samtidigt för att en tidig pension kan vara ett dyrt val.

– Mellan tummen och pekfingret kan man säga att om du riskerar att tappa en tusenlapp i månaden för varje år du går tidigt i pension om din tidigare inkomst varit omkring 30 000 kronor i månaden, har du haft högre inkomst så pratar vi tvåtusen i månaden för varje år du går tidigare i pension, säger hon.

Lägsta pensionsålder höjs

Och fortsätter:

– Man måste förstå att när man går tidigt i pension så blir det kännbart mindre pengar.

I år är sista året då det går att pensionera sig vid 61 års ålder, nästa år höjs den lägsta pensionsåldern till 62 år, för att successivt trappas upp till 64 år 2026. 

Tänk på detta om du planerar att gå i tidig pension

Ha koll

Gå in på minpension.se och titta över din pension. Vilka pensionsformer har

du och vad händer med prognosen om du väljer att gå tidigare eller senare än 65?

Välj rätt

Att välja en arbetsgivare som har ett tjänstepensionsavtal kan betyda otroligt mycket för din pension. I vissa avtal är det lönen varje månad som bestämmer hur stor inbetalningen blir och i andra avtal är det årslönen som räknas.

Syna

Oavsett om du har tjänstepension eller sparar själv är det vitkigt att du synar avgifter och kostnader för förvaltning av dina sparpengar. Stora summor och långa spartider kan betyda stora skillnader beroende på hur mycket avgifter du betalar.

Se upp med deltidsarbete innan pension

Din tjänstepension kan påverkas mycket vid deltidsarbete beronde på vilket avtal du har.

Löneväxla 

Att löneväxla till pension innebär att du avstår lön som i stället betalas in till en pensionsförsäkring. Eftersom arbetsgivaren betalar en lägre skatt på pensionspremier än på lön finns det utrymme för arbetsgivaren – att utan en ökad kostnad – skjuta till extra pengar när du växlar lön till pension. Detta kan ge dig en bättre pension även om du väljer att sluta lite tidigare.

Flexpensionera dig

Istället för att sluta tvärt är det bättre att trappa ner, oavsett om du vill gå i pension tidigare eller kan tänka dig jobba några år till fast på deltid.

Pensionera dig på deltid

Tycker du lönen är skral från din flexpension kan du ta ut delar av din allmänna pension från 61 års ålder. Genom att bara ta ut delar av pensionen – tex 25, 50 eller 75 procent av månadsbeloppet – så blir summan högre när du väljer att pensionera dig fullt ut än om du hade tagit ut 100 procent.

Börja spara

Ett enkelt och prismedvetet sparande till pension är att öppna ett ISK-konto och välja en global aktieindexfond som kostar max 0,40 procent i förvaltningsavgift. Ju närmare du är din pensionsålder desto mindre risk vill du ha i dina fonder och ska då överväga att byta en del av aktierna till tex obligationer eller räntebärande papper.

Bränn inte allt krut på en gång

Kan du vänta med att ta ut en del av pensionen så har du mer i potten de resterande åren. Samma gäller för tjänstepension som betalas ut på fem år om man inte meddelar något annat.

Skippa skyddet

Det finns valbara delar i tjänstepensionen som återbetalningsskydd och familjeskydd. Fundera på om du behöver det. Har din make/maka en stabil pension, har du skilt dig eller inte har barn som bor hemma behövs inte det skydden. Då är det läge att säga upp dessa och få mer pension till dig själv.

Planera för billigt boende

Det blir inte automatiskt billigare att sälja bostaden och flytta till mindre, på grund av amorteringskraven. Att ställa sig i bostadskö med några års marginal kan vara en utmärkt idé.

Pruta

Har du väl bestämt dig för att bli pensionär ska du utnyttja pensionär/senior

rabatter. I samma veva är det läge att se över avtal och abonnemang som elavtal, telefoniavtal, hem- och bilförsäkringar. Det finns många aktörer på marknaden och det går att spela ut dom mot varandra för att få ett lägre pris.

Rollspela

Gör en budget för ditt liv som pensionär och testa att leva på den under

några månader. Hur går det? Misslyckas du att få pengarna att räcka till så har du fortfarande chans att göra förändringar innan det är skarpt läge.

 

Källa: Sharon Lavie, Ikano Bank