Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas din ekonomi – av nya räknereglerna

Drygt 50 000 nya besked om bostadstillägg har redan skickats ut, och resten av året ska ytterligare 90 000 skickas enligt Pensionsmyndighetens prognos.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
”Det här hjälper till att se så vi inte har några felutbetalningar åt något håll”, säger Liselott Keinprecht på Pensionsmyndigheten.
Foto: Privat

Från och med i år gäller nya regler för kapitalinkomst och bostadstillägg.

Tiotusentals pensionärer har nu fått nya besked.

– Vi räknar om alla kunders bostadstillägg, säger Liselott Keinprecht, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten.

Har du sålt en bostad eller fått stor utdelning på dina aktier? Eller har du tidigare sålt en bostad men glömt anmäla förändrad kapitalinkomst till Pensionsmyndigheten?

Då kan du få förändrat bostadstillägg i år.

Cirka 290 000 pensionärer får bostadstillägg varje månad. Fram till nu har de själva varit skyldiga att anmäla förändringar i sin kapitalinkomst – men sedan den 1 november gäller nya regler.

Nu får Pensionsmyndigheten i stället ut uppgifterna direkt från Skatteverket. Syftet är att förenkla för kunderna.

– Det finns annars en risk att man glömmer bort att anmäla ändringar i kapitalinkomsten. Vissa har i dag en för hög kapitalinkomst i sitt löpande bostadstillägg och en del har för låg och riskerar återkrav, säger Liselott Keinprecht vid Pensionsmyndigheten.

Det här är bostadstillägget

Är ett komplement till din allmänna pension, och är en del av grundskyddet.

Bostadstillägget är skattefritt och betalas ut med max 5 560 kronor per månad. Du måste själv ansöka.

Hur mycket du kan få beror på din bostadskostnad, dina inkomster och eventuellt tillgångar. Alla skattepliktiga inkomster räknas med.

Tillgångar över 100 000 kronor räknas med i form av ett förmögenhetstillägg. Men bostads värde räknas inte som en tillgång, den påverkar inte din rätt till bostadstillägg

Källa: Pensionsmyndigheten


LÄS MER: 100 000 äldre kan snabbt och enkelt höja pensionen


Tiotusentals kunder får brev från Pensionsmyndigheten

Om kundens kapitalinkomst har förändrats från föregående år räknas bostadstillägget om.

– Vi kan räkna om bostadstillägget månaden efter det att Skatteverket fattat ett beslut om slutlig skatt, säger Liselott Keinprecht.

50 000 pensionärer har nu fått nya beslut, efter slutskattebeskeden i juni.

– Vi räknar om alla kunder, men det är bara de som får en förändring av bostadstillägget som får ett beslut.

Det här är kapitalinkomster

Hur mycket du kan få i bostadstillägg beror på din bostadskostnad, dina inkomster och eventuellt tillgångar. Alla skattepliktiga inkomster räknas med, som till exempel kapitalinkomster.

Kapitalinkomster är till exempel bankräntor, reavinster, aktie- eller fondförsäljning. Kapitalinkomster framgår av årsbesked från bank och eventuellt försäkringsbolag.

Pensions- myndigheten kommer att hämta uppgifter om din kapitalinkomst från Skatteverket i samband med ditt slutliga beslut om skatt för inkomstår 2017.

Källa: Pensionsmyndigheten

Ytterligare cirka 90 000 pensionärer beräknas få nya beslut om bostadstillägget innan årsskiftet. Men hur mycket deras bostadstillägg förändras finns inga siffror på i nuläget.

– De kan få både mer och mindre, säger Liselott Keinprecht.

Hon fortsätter:

– Det kan röra sig om väldigt mycket. Till exempel om man har sålt en fastighet eller bostadsrätt kan man få ett mycket lägre bostadstillägg eller inget alls. Men vad vi har sett hittills är det små förändringar. Det kan vara några hundralappar.


LÄS MER: Annika Strandhäll öppnar för ändrat bostadstillägg

Alla pensionärer påverkas inte

Det kan också gå åt andra hållet – de som tidigare har sålt en bostad som har påverkat deras bostadstillägg och som sedan har glömt att anmäla förändrad kapitalinkomst kan nu få betydligt högre tillägg.

De som inte har någon kapitalinkomst alls eller som har oförändrad kapitalinkomst får inget nytt beslut. Och det är inte heller säkert att de som har kapitalinkomster ens påverkas.

– Det beror på hur stor inkomst man har överhuvudtaget, säger Liselott Keinprecht.

Kapitalinkomsten påverkar bostadstillägget fram till slutskattebeskedet nästa år, då en ny beräkning görs.

Räkneexempel – så kan du påverkas av nya reglerna

Om du bor ensam i en bostad på 75 kvadratmeter och betalar 6 000 kronor i månaden, har en pension på 12 000 kronor i månaden och har 0 kronor i kapitalinkomster kan du ha rätt till ett bostadstillägg på 3 200 kronor i månaden.

Har du nästa år kapitalinkomster på 70 000 kronor eller mer förlorar du bostadstillägget. Har du kapitalinkomster på exempelvis 30 000 kronor kan du ha rätt till ett bostadstillägg på 1 900 kronor i månaden. Kapitalinkomster på 10 000 kronor ger ett bostadstillägg på 2 800 kronor.

Höga kapitalinkomster kan alltså göra att du tappar tusenlappar i bostadstillägg, beroende på din inkomst.

Källa: Pensionsmyndigheten

Annons: