Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tidigare toppolitiker dras in i Allra-härvan

Gunnar Axén var tidigare ett tungt namn inom Moderaterna. Han är sedan i februari 2017 styrelseordförande för Allra Sverige.Foto: TOMMY PEDERSEN
Gunnar Axén, styrelseordförande för Allra Sverige, säger att förseningen av årsredovisningen beror på att det företag som reviderat dotterbolaget i Luxemburg varit sena.Foto: SARA STRANDLUND
– På grund av allt som har hänt har det tagit extra lång tid att få alla revisioner i fram för allt dotterbolagen klara, säger Alexander Ernstberger , vd för Allra Sverige.Foto: ALLRA
Allras pensionsverksamhet är i dag nedlagd.Foto: TT NYHETSBYRÅN

En tidigare toppolitiker dras nu in i Allrahärvan.

Det är Gunnar Axén, före detta moderatmärkt ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.

Allra Sverige, där Axén är ordförande, misstänks för bokföringsbrott.

– Förundersökningen är inledd, bekräftar kammaråklagare Markus Hellsten, på Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Allra Sverige och dotterbolaget Allra Pension skulle ha lämnat in sina årsredovisningar för 2017 senast sista juli. Men först efter två påminnelser med "straffavgifter" och hot om en tredje avgift lämnade bolagen in sina årsredovisningar till Bolagsverket den 30 november - alltså fyra månader för sent.

Alexander Ernstberger står som registrerad vd för Allra Sverige och hans kollega David Persson Rothman  är styrelsemedlem.

Gunnar Axén tog över efter Ebba Lindsö

Ordförande är Gunnar Axén, som tog över ordförandeklubban när Ebba Lindsö hoppade av från styrelsen när företaget började knaka i fogarna i februari 2017.

– Vi fick en sen leverens från revisorerna i ett av dotterbolagen. Det är inget konstigt med den saken, säger Gunnar Axén.

Vilka har levererat sent menar du?

– Det är de som har reviderat dotterbolaget i Luxemburg som har varit sena.

Vilka är det?

– Jag har inga ytterligare kommentarer.

Anledningen till att jag frågar är att förundersökning har inletts angående misstanke om bokföringsbrott.

– Ja, jag har inga ytterligare kommentarer. Det är bra så. Jag har  inga ytterligare kommentarer. Tack så mycket.

 

Den tidigare styrelseordföranden i Allra Sverige, Ebba Lindsö, flankerad av Marcus Tobiasson och Thomas Bodström. Allra tre hoppade av från bolaget när verksamheten började ifrågasättas i början av 2017.Foto: ALLRA

 

Gunnar Axén var tidigare tung moderat politiker i riksdagen där han bland annat  varit ordförande i socialförsäkringsutskottet  och ledamot av finansutskottet.

Gunnar Axén är styrelseordförande i Allra Sverige. Han var tidigare tung moderatpolitiker i riksdagen.Foto: TOMMY PEDERSEN

I Allra Pensions styrelse finns bara Alexander Ernstberger och David Persson Rothman.  Allra Pension, som är ett dotterföretag till Allra Sverige, bedriver sedan i oktober förra året ingen verksamhet och har ingen ordförande.

De två årsredovisningarna för 2017 inkom till Bolagsverket i Sundsvall den 30 november i år.

– Jag har inlett förundersökning eftersom årsredovisningarna är försenade, säger kammaråklagare Markus Hellsten.

Vad är brottsmisstanken?

– Bokföringsbrott.

Ingen person är ännu delgiven misstanke om brott. Men fokus ligger på de båda bolagens styrelser.

Markus Hellsten vill inte uppge vilka man nu misstänker.

– För alla försenade årsredovisningar är det normalt sett styrelsen som är ansvarig för bokföringen. Sedan har man möjlighet att inom styrelsen delegera till vissa styrelseledamöter bokföringen. Men det vet vi inget om. Sedan kan man under vissa omständigheter delegera ner, men det känner vi inte till, säger han.

Maxstraffet vid åtal med fällande dom är två års fängelse.

Gunnar Axéns namnteckning på den försenade årsredovisningen för Allra Sverige AB.

Ekobrottsmyndighetens utredare ska nu börja fingranska de inlämnade årsredovisningarna för att se om det finns några spår av förklaringar. Sedan kommer sannolikt styrelseledamöterna Alexander Ernstberger och David Persson–Rothman  samt  ordförande Gunnar Axén att kallas till polisförhör i brottsutredningen.

Ernstberger överraskad

Alexander Ernstberger kände inte till den nya polisutredningen. Men ger sin förklaring till de försenade årsredovisningarna.

– På grund av allt som har hänt har det tagit extra lång tid att få alla revisioner i fram för allt dotterbolagen klara. I det här fallet gällde det dotterbolaget som är under likvidering i Dubai som tog lång tid att få klar. Den är nu avslutad och årsredovisningen för Allra Sverige är som du sett inlämnad, säger han.

Alexander Ernstbergers namnteckning på årsredovisningen för dotterbolaget Allra Pension som i dagarna inkommit till Bolagsverket i Sundsvall.

Det är efter en dom i Högsta domstolen som en delvis hårdare attityd har intagits från polis och åklagare när det gäller den här typen av brott. Men att det bedöms från fall till fall.

– Det beror alldeles på omständigheterna, säger kammaråklagare Markus Hellsten.

Hur dök den här misstanken om brott upp?

– Det här är sånt vi fått reda på själva genom att det bedrivs andra förundersökningar mot Allra.

Gunnar Axén - tidigare tung riksdagsledamot

– Vi fick en sen leverens från revisorerna i ett av dotterbolagen. Det är inget konstigt med den saken, säger Gunnar Axén som en förklaring till förseningen med årsredovisningen för Allra Sverige.Foto: SARA STRANDLUND

När Allras vd Alexander Ernstberger presenterade Gunnar Axén som ny ordförande efter avhoppade Ebba Lindsö, signalerade han hoppfullhet kring valet av ny ordförande:

– Gunnar  har 16 år bakom sig i riksdagen, ett förflutet som modrat politiker, ordförande för socialförsäkringsutskottet, ledamot av finansutskottet, Riksrevisions styrelse, även suttit i Finansutskottets  styrelse, sa Ernstberger på presskonferensen.

Gunnar Axén stod intill Alexander Ernstberger och tog sedan vid med orden:

– Min uppgift är nu att återupprätta spararnas och Pensionsmyndighetens förtroende för bolaget och vara en garant för att vi håller fokus på kundnyttan, sa Gunnar Axén.

Allra har i dag avvecklat all sin pensionsverksamhet.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Tidigare har åtals väckts mot fyra av de inblandande i Allrahärvan. Ytterligare två personer förekommer i den utredningen.

Åtalet handlar om en misstänkt muta på 100 miljoner kronor, samt grovt tagande av muta, trolöshet mot huvudman och penninghäleri och avser en del av de händelser som utspelade sig främst under våren 2012.

 

Åtalade i Allra-härvans del från 2012

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta våren 2012.  Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 38, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta, brott samt  grovt penningtvättsbrott.

• Olle Marcusson, 42, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg. Åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta  och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra. Åtalad  för grov trolöshet mot huvudman. Satt häktad i två veckor. Var förvaltare hos Svensk Fondservice 2012.

Han förnekar brott.

 

På flykt - de har inte åtalats i Allra-härvan

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Utpekas som något av arkitekten. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol. Misstänks uppehålla sig i Turkiet.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Gripen i Dubai och är begärd utlämnad. Befinner sig på fri fot i avvaktan på beslut om utlämning.  Han är också häktad i sin frånvaro i Stockholms tingsrätt misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

 

Annons: