Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fondexpert om Skandias uppgift: ”Det är inte sant”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
André L Havas: ”Försäkringsbolagen pressar fondbolagen som förvaltar distributörsfonder att höja fondavgiften.”

Skandia hävdar att de dyra och dåliga fonder som bolaget gömmer på ett dolt fondtorg är ”efterfrågade av kunderna”.

– Det är inte sant, säger finanskonsulten André L Havas. 

Han menar att det är Skandia och andra försäkringsjättar som bidrar till att pressa upp fondavgifterna. 

Expressen har tidigare avslöjat hur Skandia i februari gick ut med att man genomfört en kvalitetsgranskning och rensat ut fonder. Men i själva verket finns flera av de dåliga och dyra fonderna, så kallade distributörsfonder, kvar hos Skandia på ett dolt fondtorg. 

Skandias förklaring till att fonderna är kvar är att de är efterfrågade av förmedlarna "och deras kunder". 

En som inte köper den förklaringen är André L Havas. Han har arbetat många år i branschen hos flera försäkringsbolag, bland annat just Skandia. I dag är han konsult på Inscap, som inriktar sig på finansiella tjänster. Han avfärdar helt Skandias förklaring att fonderna efterfrågas av kunderna. 

– Det är inte sant, säger han.


LÄS MER: Ministern om hur Skandia döljer fonder: ”Upprörande”

Skyhöga fondavgifter

Distributörsfonderna har ofta skyhöga avgifter på upp emot 2,5 procent. I media har det främst varit fondbolagen eller stora förmedlare, som Söderberg & Partners eller Max Matthiessen, som fått stå till svars för de höga avgifterna. I själva verket är det dock försäkringsjättarna som har en central roll, enligt André L Havas. 

– Försäkringsbolagen pressar fondbolagen som förvaltar distributörsfonder att höja fondavgiften, säger han.

Han förklarar att försäkringsjättarna kräver att en stor del av distributörsfondens avgift går ned i försäkringsbolagens egna fickor. För att klara att det och ändå täcka sina egna kostnader höjer fondbolagen avgiften ut till kunden. 

– Fondutbudet hos försäkringsbolagen är i mångt och mycket uppbyggt kring hur stor rabatt fondbolaget kan ge till försäkringsbolaget. Ingen pratar någonsin kundnytta här, säger André L Havas. 


FRIDA BRATT: Så avslöjar du avgiftsmjölkningen

Tusenlappar försvinner

Resultatet av de skyhöga avgifterna är att tusenlappar av kundernas pensionspengar försvinner, vilket Expressen visat här.

Men Skandia förnekar att man skulle välja ut fonder baserat på vilka fondrabatter som tas emot. 

– Vi var först med att ta bort up front–provisioner. Vi redovisar distributörsfonder öppet på vår webbplats till skillnad mot många andra aktörer. Inget är därmed dolt, säger Per Lindgren, chef för Skandias fondutbud.

Inte heller håller Skandia med om att man pressar fondbolagen att höja fondavgifterna. 

– Det är helt felaktigt eftersom Skandia förhandlar ned avgifterna för distributörsfondsavgifterna. Skandia jobbar aktivt för att sänka fondavgifter för sina kunder, säger Per Lindgren. 


LÄS MER: Svarta listan – fonderna du ska se upp med 

Förmedlaren står för efterfrågan

Expressen har pratat med personer i branschen som menar att Skandia visserligen förhandlar ned avgifter på distributörsfonder – men utan att sänka sin egen intjäning från fondavgiften. Det innebär att det endast är för fondbolaget som kalkylen försämras av en sänkt avgift, och inte för Skandia. 

När Expressen frågar Skandia igen om fonderna verkligen är efterfrågade av kunderna svarar Per Lindgren:  

– Skandia utgår från att kunden som tar ett investeringsbeslut har gjort det av egen vilja. Vilka fonder som  kunden köper är en följd av rådgivningen och kundens preferenser och beslut.

Ni har alltså inte hört att fonderna verkligen har efterfrågats direkt från kunderna, är det rätt tolkat? 

– Det ska tolkas som att den externa förmedlaren står för rådgivningen och kundkontakten. Vad vi kan se är att många kunder väljer dessa fonder. Det är därför vi säger att det finns en efterfrågan.