Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskar i pensionärernas paradis riskerar utvisning

Phuket – populärt bland svenskar... Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP SCANPIX
...liksom Hua Hin.

Svenska pensionärer i Thailand riskerar att bli utvisade efter ett nytt regeringsförslag, enligt lokala nyheter.

Thailand vill ändra kraven på sjukförsäkring för utländska medborgare över 50 som planerar att stanna i landet upp till ett år utan att arbeta – ett så kallat O-A visum.

Thailands socialdepartement har lagt fram ett förslag om att ändra i kraven för O-A visum.

De vill att de som söker visumet ska ha en privat sjukförsäkring som täcker minst 400 000 baht i sjukhuskostnader - cirka 121 00 kronor - per år för att bli godkända. 

Visumet gäller personer över 50, som vill stanna i Thailand upp till ett år, men som inte ska jobba under tiden.

Nya visumregeln godkänd av socialdepartementet

Under nuvarande regler krävs det endast att den som söker visum har skriftligt intyg på att de inte lider av ”prohibitiva sjukdomar”, där de inkluderar spetälska, tuberkulos, syfilis, drogberoende eller elefantiasis.

Förslaget godkändes redan den 2 april, men socialdepartement har ännu inte fastställt alla detaljer, säger representant för departementets avdelning för internationell hälsa till nyhetssajten Coconuts.co.

Socialdepartementet och andra departement som påverkas av beslutet ska nu träffas nästa vecka för att diskutera förslaget.

Expressen har tidigare skrivit om att svenska pensionärer i Thailand lever i rädsla för att bli sjuka eller skadas då många saknar sjukförsäkring.

Svenskar som flyttar till Thailand lämnar det svenska socialförsäkringssystemet och måste därmed teckna privat sjukförsäkring i Thailand. 

Flera av de som Expressen talade med vittnade om att de inte har råd, och att de upplever att systemet är krångligt.

Kravet på sjukförsäkring finns redan för personer över 50 som söker visum för att bo i Thailand under en längre tid, ett såkallat O-X visum, som gäller i max tio år och måste förnyas efter fem år.

Annons: