Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor guide 2019: Så maxar du din tjänstepension

Cirka nio av tio anställda svenskar har tjänstepension, många ITP. 

Är du anställd på ett företag med ett kollektivavtal, så har du tjänstepension. Men även företag utan kollektivavtal erbjuder sina anställda den förmånen. I tjänstepensionen ingår både en utökad pension och försäkringar.

Du behöver inte lägga ner så mycket tid nu, för att det ska göra stor skillnad för dig och din familj sedan.

Pensionen brukar liknas vid en pyramid i tre delar. Basen, som alla har, är den allmänna pensionen, biten i mitten är tjänstepension och den oftast lilla toppen det egna sparandet. 

Enligt Pensionsmyndigheten har nio av tio anställda tjänstepension. Det finns fyra stora tjänstepensionsavtal i Sverige. Vilket avtal du tillhör beror på inom vilket område eller bransch du arbetar, skriver myndigheten.

För att få tjänstepension krävs att du har en arbetsgivare som betalar ut en del av din lön till pensionen, det är pengar som inte syns i ditt lönekuvert med är skapad av PTK, privattjänstemannakartellen och arbetsgivaren Svenskt näringsliv. Tillhör du LO-kollektivet och arbetar på ett privat företag med kollektivavtal heter din tjänstepension Avtals­pension SAF-LO.

Hur viktig är tjänstepensionen?

Den är mycket viktig. Med tjänstepension får du runt 60–75 procent av din slutlön i pension, beroende på hur länge du jobbat och hur gammal du är när du går i pension. 

Utan tjänstepension får du knappt hälften av din slutlön i pension, skriver Compricer. 

Men du kan skapa din egen tjänstepension och det är pengar du får dra av i deklarationen. Mer om det längre ner.

Hur vet jag om jag får tjänstepension?

Genom att knappa in på Collectums hemsida kan du se om du har ITP 1 eller ITP 2.

Vad är skillnaden mellan ITP 1 och ITP 2?

Den stora skillnaden mellan ITP 1 och 2 är att ITP 1 är för tjänstemän födda 1979 eller senare. ITP 2 för dem födda fram till och med 1978. Observera att det finns företag som har ITP 1 för samtliga anställda.

 

LÄS MER: 8 steg – så undviker du att få en för låg pension 

 

Vad är ITP 1?

Detta är en premiebestämd ålderspension där din arbetsgivare betalar in en på förhand bestämd summa. Sedan väljer du själv förvaltare och sparform för dina pengar. Premien är 4,5 procent av månadslönen upp till 39 063 kronor. På lönedelen som överstiger den summan är premien 30 procent. Att tjäna över 39 063 ger alltså ett bra tillskott till pensionen.

I ITP 1 ingår även sjukpension, en livförsäkring (TGL). Mot en avgift kan du få återbetalningsskydd och familjeskydd.

Vad är ITP 2?

Detta är för tjänstemän födda fram till 1978. Här är pensionen förmånsbestämd, det vill säga att pensionen är bestämd på förhand, inte premien. 

Till skillnad från ITP 1 förvaltas den största delen av pensionen av Alectra, endast 2 procent av din pensionsmedförande lön, ITPK, kan du själv placera.

För att få maximal utdelning ska du ha arbetat i 360 månader; 30 år, från det du är 28 år. För varje månad som saknas minskas pensionen med en 360-del, eller 0,28 procent.

Storleken på din ITPK avgörs hur bra du placerat de 2 procenten och hur länge du haft dem.

I ITP 2 ingår även sjukpension, en livförsäkring (TGL) och familjepension om du har en årslön över 468 750 kronor. Mot en avgift kan du få återbetalningsskydd och familjeskydd.

 

LÄS MER: FRIDA BRATT: Så får du full koll på din tjänstepension 

 

Vad gör jag om jag saknar tjänstepension?

Är du egen företagare eller arbetar för ett företag utan kollektivavtal eller bara saknar tjänstepension kan du kompensera den uteblivna tjänstepensionen med eget sparande. Riktlinjen för att spara 4,5 procent av månadslönen upp till 39 063 kronor. Tjänar du mer bör du avsätta 30 procent av den överskjutande lönen. 

Om du skaffar individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring får du rätt dra av upp till 35 procent av ditt privata pensionssparande i deklarationen.

Pengarna är bundna tills du är 55 år. När du sedan tar ut dem beskattas pengarna som inkomst av arbete. Mer om eget pensionssparande hos pensionsmyndigheten här. 

Men skjut inte upp din tjänstepension. Att spara 1 000 kronor i månaden i 40 år ger mer än om du skulle spara 2 000 i 20 år. Effekten av ränta på ränta är nämligen stor.

 

LÄS MER: Maxa pensionen: 5 tips som lyfter ditt sparande 

LÄS MER: Länderna där du lever bäst på din pension 

LÄS MER: 9 tips för alla som närmar sig pension 

Annons: