Stjärnadvokaten Thomas Olsson har tackat ja till att försvarara "Falconmannen" Emil Amir Ingmanson som numera heter Max Serwin. Foto: SUVAD MRKONJICStjärnadvokaten Thomas Olsson har tackat ja till att försvarara "Falconmannen" Emil Amir Ingmanson som numera heter Max Serwin. Foto: SUVAD MRKONJIC
Stjärnadvokaten Thomas Olsson har tackat ja till att försvarara "Falconmannen" Emil Amir Ingmanson som numera heter Max Serwin. Foto: SUVAD MRKONJIC
I ett brev till tingsrätten skriver Emir Amir Ingmanson att anklagelserna mot honom "avser synnerligen allvarlig brottslighet". Foto: TV4/Kalla faktaI ett brev till tingsrätten skriver Emir Amir Ingmanson att anklagelserna mot honom "avser synnerligen allvarlig brottslighet". Foto: TV4/Kalla fakta
I ett brev till tingsrätten skriver Emir Amir Ingmanson att anklagelserna mot honom "avser synnerligen allvarlig brottslighet". Foto: TV4/Kalla fakta
Mer än 800 miljoner kronor saknas fortfarande i Falcon Fundshärvan. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBLMer än 800 miljoner kronor saknas fortfarande i Falcon Fundshärvan. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Mer än 800 miljoner kronor saknas fortfarande i Falcon Fundshärvan. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Stjärnadvokat försvarar utpekad i pensionshärvan

Publicerad
Uppdaterad

Den efterlyste "Falconmannen" Max Serwin har dumpat sin försvarare Stefan Häge.

Affärsmannen - som är efterlyst och häktad i sin frånvaro - har fått stjärnadvokaten  Thomas Olsson som ny försvarare.

I ett livstecken till tingsrätten uttrycker Serwin fruktan för sin "sociala och ekonomiska" framtid.

Advokat Thomas Olsson bekräftar att han åtagit sig att försvara den misstänkte affärsmannen Max Serwin.

– Det är korrekt och jag har talat med min klient. Mer kan jag inte säga just nu, säger Thomas Olsson.

Normalt kan det vara svårt att få byta advokat när väl en försvarare är utsedd. 

LÄS OCKSÅ: Storrazzia mot Falcon Funds 

Men i ett brev till Stockholms tingsrätt har den 40-årige affärsmannen Max Emil Serwin - som tidigare hette Emir Amir Ingmanson - vädjat om att få byta försvarare, från advokat Stefan Häge till Thomas Olsson.

"Skälet till bytet är att jag var representerad i samma ärende av Thomas Olsson 2014 då utredningen också lades ner", skriver Max Serwin i brevet.

800 miljoner försvunna

Max Serwin misstänks ha haft en nyckelställning i härvan kring det maltabaserade fondbolaget Falcon Funds. Utredningen omfattar i dag 16 misstänkta personer och mer än 800 miljoner av pensionsspararnas pengar är fortfarande borta.

Affärsmannen Emil Amir Ingmanson är häktad i sin frånvaro.Foto: TV4/Kalla fakta

Serwin är bosatt i London misstänks för sju fall av grova bedrägerier i pensionshärvan kring de tre premiepensionsfonderna kopplade till Falcon Funds. Enligt kammaråklagaren Arne Fors riskerar Serwin maxstraffet sex års fängelse vid ett åtal med fällande dom. Serwin tycks i brevet inse att misstankarna är allvarliga.

"Eftersom anklagelserna som riktas mot mig avser synnerligen allvarlig brottslighet, får utgången av målet en mycket stor betydelse för min sociala och ekonomiska framtid".

Ingmanson hålls i elektronisk husarrest nattetid

Serwin, som förnekar brott, fruktar också ett svenskt gripande och har motsatt sig utlämning till Sverige. Han är i dag häktad in sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt, internationellt efterlyst och har daglig anmälningsplikt hos polisen i London. Nattetid omfattas han av en elektronisk husarrest och måste vara i bostaden mellan klockan 22 och 07.

Max Serwin avslutar sitt brev till tingsrätten med:

"Jag anser det därför angeläget att företrädas av Thomas Olsson som jag har stort förtroende för. Han är bäst lämpad att företräda mig i detta brottmål".

LÄS OCKSÅ: Ingmanson drar tillbaka sin stämning mot Expressen

Den 21 maj inleds utlämningsförhandlingen i domstol i London. Men Ingmanson har låtit meddela att han gärna låter sig förhöras av personal från Ekobrottsmyndigheten - i London. Det är dock oklart när det kan ske.

Kalla faktas reporter Sara Racabarren träffade Max Serwin i London våren 2016. Då hette han fortfarande Emil Amir Ingmanson.Foto: TV4/Kalla fakta

När TV4:s undersökande program "Kalla fakta" i maj 2016 träffade Max Emil Serwin i London förnekade han all koppling till Falcon.

– Jag representerar bara mig själv. Jag är en oberoende affärsman.

Du företräder Falcon, frågade TV4:s journalist Sara Racabarren.

– Nej jag gör affärer med många fondbolag och banker i Europa och jag representerar bara mig själv, jag är en oberoende affärsman.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen