Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spotify ett miljardklipp – för pensionsjättarna

Spotifys börsnotering kan innebära en miljard extra för pensionsjättarna AMF och Alecta.
Foto: Fanni Olin Dahl / TT NYHETSBYRÅN
AMF säger till DN att investeringen i Spotify utan tvekan ökat i värde.
Foto: / FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN

Pensionsjättarna Alecta och AMF kan ha gjort varsitt miljardklipp i Spotify.

Snart väntas musiktjänsten börsnoteras.

Och då gör pensionsförvaltarna en rejäl vinst, enligt Dagens Nyheters beräkningar.

Det var sommaren 2016 som pensionsförvaltarna Alecta och AMF köpte in sig i den populära musikströmningstjänsten Spotify.

Nu kan dessa affärer innebära miljarder extra för bolagen.

I onsdags kom uppgifter om att Spotify i hemlighet ansökt om börsnotering i New York – något det länge ryktats om. En direktnotering väntas till våren.

Spotify värt 20 miljarder dollar

Wall Street Journal skriver att bolaget nu värderas till 20 miljarder dollar, 163 miljarder kronor. Enligt Dagens Nyheters beräkningar innebär det att Alectas innehav i Spotify i så fall har ökat med runt en miljard kronor på cirka ett och ett halvt år. Företagets aktiechef Bo Selling vill dock inte kommentera siffrorna.

– Spotify har överträffat våra förväntningar och vi är väldigt nöjda, säger han till DN.


LÄS MER: Spotify stäms på miljarder – ska sakna rätt till låtar 


Selling fortsätter:

– Vi är positiva till en notering, men den får komma när den kommer. När vi gick in i företaget hade vi inte krav på någon omedelbar notering. Det är upp till grundarna och bolaget att avgöra när den är lämplig.

Han säger också att Alecta fokuserar på kassaflödet i Spotify, som annars går med förlust. 2016 gick bolaget back med 536 miljoner euro före skatt, motsvarande 5,26 miljarder kronor.

AMF och Alecta räds inte förluster

På AMF säger aktiechefen Anders Oscarsson att man har investerat närmare en miljard kronor i Spotify. Men inte heller där är man rädda för strömningstjänstens miljardförluster.

– Visst vill vi att företag ska gå med vinst i stället för förlust. Men alla tillväxtföretag har modellen att marknadsföra och ta kostnader för att ta in nya kunder. Det vet vi att Spotify också har och vi är inte oroliga, säger han till DN.

Enligt tidningen beräkningar har även AMF:s innehav i Spotify ökat med cirka en miljard kronor. Siffror Anders Oscarsson inte vill kommentera.

Annons: