Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ge pensionspengarna den kärlek de är värda”

_ Titta över vilket eller vilka val du gjort, manar sparekonomen Johanna Kull på Avanza. Foto: DAN COLEMAN / AVANZA
269 fonder i PPM-systemet köpstoppades på tisdagen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

630 000 PPM-sparare måste byta fonder när de gamla kastas ut ur premiepensionssystemet.

– Jag tycker absolut inte att man ska bli orolig, säger sparekonom Johanna Kull på nischbanken Avanza.

269 PPM-fonder köpstoppades på tisdagen vilken ingår i storstädningen när det nya fondtorget ska bildas - ett fondtorg ska göra de säkrare för pensionsspararna att placera sina premiepensionspengar. 

Alla berörda fondsparare kommer att få brev hem med posten från Pensionsmyndigheten där de informeras om vad som kommer att ske.

– Du behöver egentligen inte göra någonting  med anledning av den här förändringen. Du hamnar i AP7 Såfan vilket är ett bra alternativ, säger Johanna Kull, sparekonom på nischbanken Avanza.

Men du kan också gå in och göra ett aktivt val och välja  någon av de 553 fonder som troligen blir godkända.

Johanna Kulls råd är att nu passa på och kolla vad man har i sin PPM-portfölj. Alla har inte koll på vad de en gång valt för fond eller fonder.

" Vår framtida lön"

– Se det som ett bra tillfälle att se över sin fondportfölj och ge sina pensionspengar den kärlek de är värda. Det är vår framtida lön vi pratar om. 

Ta en halvtimme och gå igenom fondportföljen.

– Kika på vilka fonder du har. Man kanske har gjort ett val någon gång utan att  i dag veta vilka fonder man har, säger Johanna Kull.

Ointresserad placerar pengarna i AP7 Såfa

Kanske signalerar ett klent intresse att det är bäst att låta pengarna ligga  i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa, även kallad soffliggarfonden.

– Det kanske är bäst om du inte är intresserad av att göra egna val, råder Johanna Kull. Men gör man egna val bör man också följa upp dem med en viss regelbundenhet.

Hur ofta då?

- Kanske en gång per år. Men har man gjort väldigt spetsiga val inom en smal bransch måste man se över det oftare. 

 

Fakta AP7 Såfa

AP7 Såfa är en fondportfölj som anpassas efter din ålder och är uppbyggd för att passa ett långsiktigt sparande. Du behöver inte välja fonder om du inte vill. Här kan du byta tillbaka till förvalsalternativet om du har valt fonder i premiepensionen eller om du anlitat någon annan för att göra detta, och sedan har tappat intresset för att aktivt välja, så kan det vara klokt att byta tillbaka till det statliga alternativet AP7 Såfa. 

Du kan välja mellan AP7 Såfa (Statens årskullsförvaltningsalternativ), som är ett sparalternativ som anpassar risken efter din ålder, eller någon av de tre andra av statens sparalternativ, AP7 Offensiv, AP7 Balanserad eller AP7 Försiktig. De har samma risk under hela spartiden och de har låga avgifter. AP7 Såfa är en miljö/etisk fondportfölj. 

Fakta: Pensionsmyndigheten

 

https://datawrapper.dwcdn.net/dISx9/1/

 

.