Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Soffliggarfonden ses över: ”Kan sänka pensionerna”

Socialministern Annika Strandhäll är ordförande i pensionsgruppen.Foto: ANN JONASSSON
Foto: ANN JONASSSON

På torsdagen meddelade socialminister Annika Strandhäll överraskande att "soffliggarfonden" AP7 Såfa ska ses över eftersom "risken är väldigt hög". 

– Drar man ned risken sänker man pensionerna, så är det, säger Sjunde AP-fondens kommunikationschef Johan Florén.

På torsdagen lämnade finansdepartementet en remiss till Lagrådet om förändringar av premiepensionen. En del i arbetet med det nya systemet, som ska vara infört redan 2020, är att förvalsalternativet AP7Såfa ska ses över. 

– Förvalet har en väldigt hög risk. Det har under åren byggts upp en oro kring fonden. Problemet om man ger något raketbränsle är att det väldigt snabbt kan gå nedåt, sa socialminister Annika Strandhäll till Expressen. 

 

LÄS MER: Beskedet: Nytt PPM om bara två år 

Föregår utredningen

På Sjunde AP-fonden, som förvaltar soffliggarfonden AP7Såfa, menar kommunikationschef Johan Florén att ministern föregår den kommande utredningen kring omgörningen av förvalet, när hon uttalar sig om att fonden har en väldigt hög risk i dag.

– Jag hoppas att hon bara ger uttryck för den oro som ofta funnits i diskussionen, och att politikerna drar slutsatsen att de behöver ha ett bra faktaunderlag. Det är i så fall bra. 

Men enligt Johan Florén har Sjunde AP-fonden hittills inte bjudits in för att diskutera AP7 Såfas roll i den förändrade premiepensionen. Någon löpande dialog finns inte.

– Nu var det några år sedan vi fick chans att presentera hur vi arbetar för politikerna. Vi står på utsidan som alla andra, samtidigt som vi har känt att den allmänna debatten kring förvalet har dragit i väg, säger Johan Florén och fortsätter:

– Det hade varit fint att få presentera allmän fakta kring förvalet för pensionsgruppen, så att diskussionen där inte bygger på vad som skrivs i medier, säger Johan Florén. 

 

FRIDA BRATT: Man undrar – vem är premiepensionen till för? 

Lägre risk sänker pensionerna

Det "raketbränsle" som Annika Strandhäll refererar till är  den hävstång på 1,25 som finns inbyggd i AP7 Såfa. Hävstången ger en ökad exponering mot aktiemarknaden. Risken blir högre, men det blir också chansen till hög avkastning. AP7 Såfa har tack vare hävstången på en stigande börs de senaste åren presterat bättre än andra fonder i premiepensionen.

– Drar de ned risknivån mycket kommer det att sänka pensionerna. Vi vet att alla i premiepensionen också har en inkomstpension, vilket innebär att en mycket stor del av pengarna är placerade i motsvarande ett räntesparande. Att då inte använda premiepensionen för att ge spararna mer i pension – det var ju huvudpoängen med systemet, säger Johan Florén. 

LÄS MER: Grattis, sofffliggare – din PPM-fond ökade rejält

Annons: