Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart rullar 43 miljarder in på spararnas PPM-konton

Frida Bratt, Nordnet.Foto: NORDNET / nordnet
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

På måndag börjar 43 miljarder kronor rulla in på svenskarnas PPM-konton.

Det innebär i genomsnitt 7748 kronor per sparare.

– Ett bra tillfälle att se över fondvalen i PPM, säger Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

Men skynda dig om du vill hinna göra fondvalet.

Vill du genomföra ett fondbyte innan ska du göra beställningen senast den 8 december klockan 23.59. 

Fondbyten som beställs senare kommer att genomföras först efter att den årliga insättningen är avslutad och hanteras i turordning. Senast den 13 december är handeln i gång som vanligt igen, skriver Pensionsmyndigheten.

Vill du passa på och se över dina PPM-fonder finns det flera faktorer att tänka på.

Här ger Frida Bratt 6 viktiga råd:

1. Sätt premiepensionen i perspektiv

– Det som bör avgöra vilken risk du tar. Mer konkret: hur fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder bör se ut. Har du bara några år kvar till pension kan det vara läge att dra ned andelen aktiefonder och risksprida med räntefonder och företagsobligationsfonder. 

– Men det gäller att sätta in sparandet i premiepensionen i perspektiv. Den absoluta merparten av sparandet till inkomstpensionen är placerad motsvarande ett räntesparande. Premiepensionen utgör en mycket liten del av det totala sparandet, och du sparar på lång sikt.  Just denna del lämpar sig därför generellt för ett lite högre risktagande.

2. Grunda med globalfond

– För de allra flesta lämpar sig vanliga globala indexfonder, med låg årlig avgift, som en bra grund i sparandet i premiepensionen. Det går att hitta fonder till omkring 0,2 procent eller lägre, som ger spridning till alla världens aktiemarknader. SPP Aktiefond Global eller AMF Aktiefond Global är två exempel. I den här fondtypen kan man lägga omkring 60 procent av sparandet.

3. Toppa med tillväxtmarknad och Sverige

– Att komplettera med en Sverigefond är ingen dum idé, och även här lämpar sig indexfonder. Se till att välja en indexfond som följer utvecklingen i många bolag, minst 100 stycken, så får du också del av den avkastning småbolag kan ge samtidigt som du sprider riskerna. I smala indexfonder som endast följer Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag kan ett kursfall i en enskild aktie få stor inverkan.

– Det kan vara klokt att i premiepensionen också ha exponering mot tillväxtmarknader. En tillväxtmarknadsfond sprider riskerna och de finns till låg avgift. Länsförsäkringar Tillväxtmarknader Indexnära är bred och billig. Swedbank Robur Access Asien är en billig spararfavorit.

4. Krydda med aktivt

– Det fina med premiepensionen är att avgifterna är rabatterade. Vill man kan man passa på att krydda PPM-sparandet med en aktivt förvaltad fond som är lite dyrare utanför systemet. Det kan vara en branschfond, en landfond eller någon annan fond med en profil du tycker är spännande. Om du väljer aktiv förvaltning är det viktigt att kontrollera att förvaltningen är aktiv på riktigt. Nyckeltalen active share och tracking error, som finns i fondens årsberättelse, bör vara över 60 respektive 3. Kolla fondens avkastning gentemot andra fonder i samma fondkategori. 

5. Kom ihåg – du måste inte välja

– Du behöver inte känna att du måste välja fonder – tvärtom finns ett utmärkt icke-alternativ i AP7Såfa som förvaltas av Sjunde AP-fonden. Tack vare den hävstång som finns inbyggd i fonden har icke-väljarna faktiskt fått bättre avkastning på sina sparkronor än de som valt aktivt. Har du en gång valt fonder, men känner att du vill vara en passiv sparare framöver, går det att välja tillbaka till AP7Såfa.

6. Under omgörning

– Premiepensionen är på väg att göras om i ett andra steg. I början av november presenterades en utredning som föreslår att Sjunde AP-fonden ska få i uppdrag att upphandla fonder till ett framtida fondtorg, som då får betydligt färre fonder. Omgörningen berör inte dig här och nu, men fondurvalet påverkas rejält framöver om utredaren får som han vill. Om ”din” fond eventuellt inte är med på fondtorget framöver går dina pengar till AP7Såfa (som i sin tur också ska ses över).

LÄS MER: Oväntade succén – så blir de mångmiljonärer på Dollarstore (PREMIUM) 

LÄS MER: De tjänar bäst där du bor – sök på din kommun här (PREMIUM)

LÄS MER: Svenskarna under 30 som tjänar bäst – sök där du bor (PREMIUM)

LÄS MER: Lista: Utbildningarna som lättast ger jobb (PREMIUM)

LÄS MER: Så går det för Pinchos där du bor: ”Lyckligt lottade” (PREMIUM) 

TV: Bolagen som gynnas av nya PPM-pengar

Annons: