"Jag jobbar fortfarande, annars skulle det inte gå", säger Eva Lenngerd – som har fortsatt att arbeta även efter 65 år. Och hon tänker fortsätta så länge hon orkar och tycker att det är roligt. Foto: ANNA SVANBERG / EXP"Jag jobbar fortfarande, annars skulle det inte gå", säger Eva Lenngerd – som har fortsatt att arbeta även efter 65 år. Och hon tänker fortsätta så länge hon orkar och tycker att det är roligt. Foto: ANNA SVANBERG / EXP
"Jag jobbar fortfarande, annars skulle det inte gå", säger Eva Lenngerd – som har fortsatt att arbeta även efter 65 år. Och hon tänker fortsätta så länge hon orkar och tycker att det är roligt.  Foto: ANNA SVANBERG / EXP
Genom att fortsätta jobba efter 65 höjer man sin pension med sju-åtta procent per år, enligt Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅNGenom att fortsätta jobba efter 65 höjer man sin pension med sju-åtta procent per år, enligt Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Genom att fortsätta jobba efter 65 höjer man sin pension med sju-åtta procent per år, enligt Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Smarta tricket – för att höja din pension

Publicerad

Eva Lenngerd, 67, förstår inte hur hon ska klara sig på pensionen.

Därför fortsätter hon jobba.

För den som vill dryga ut pensionen är fortsatt arbete det smartaste tricket.

– Det är förmånligt både ur ett pensionshänseende och utifrån arbetsinkomst, säger pensionsexperten Monica Zettervall.

Det finns flera sätt att maxa sin pension. Men det absolut bästa är att fortsätta jobba även efter 65 års ålder.

Det gäller även efter att pensionsgruppen nu föreslagit att pensionsåldern höjs.

En av dem som redan har valt att fortsätta jobba är Eva Lenngerd i Kungsbacka. Med bara pensionen får hon i dag ut runt 11 000 kronor i månaden.

– Om man skulle vara ensamstående, vem kan leva på det? Och då har jag jobbat hela mitt liv. Det är jättedåligt, säger hon.

Så mycket längre måste du jobba

Så mycket längre – än 65 år – måste olika årskuller jobba för att få lika stor andel pension av lönen som de som är födda 1930 och gick i pension 1995. Andelen pension av lönen var då 70 procent.

1960 (65 år 2025): 2 år och 6 månader. Pensionsålder: 67,5 år.

1965 (65 år 2030): 2 år och 11 månader. Pensionsålder: 67,9 år.

1970 (65 år 2035): 3 år och 1 månad. Pensionsålder: 68,1 år.

1975 (65 år 2040): 3 år och 5 månader. Pensionsålder: 68,4.

1980 (65 år 2045): 3 år och 10 månader. Pensionsålder: 68,8.

1985 (65 år 2050): 4 år. Pensionsålder: 69,0 år.

1990 (65 år 2055): 4 år och 4 månader. Pensionsålder: 69,3 år.

1995 (65 år 2060): 4 år och 8 månader. Pensionsålder: 69,7.

Källa: Pensionsmyndigheten 

 

LÄS MER: Så höjer du pensionen efter att du fyllt 55 år 

 

”Jag kommer fortsätta jobba”

Eva Lenngerd drygar därför ut pensionen genom att arbeta extra några dagar i veckan. Hon är timvikarie som sjuksköterska på en vårdcentral.

– Jag kan ställa villkoren själv och jobbar när jag vill. Så länge jag är frisk och orkar och de vill ha kvar mig kommer jag att fortsätta, säger Eva Lenngerd och tillägger:

– Det är inte klokt att man inte kan leva på sin pension.

Jobba längre – och få högre pension

Här är ett räkneexempel från Pensionsmyndigheten. I exemplet är individen född 1955, har arbetat heltid sedan 23 års ålder och har en månadslön på 30 000 kronor. Individen omfattas också av tjänstepensionen "avtalspension SAF-LO".

Jämförelserna är med om personen går i pension vid 63 års ålder.

64 år: 640 kronor mer i disponibel pensionsinkomst per månad, jämfört med pension vid 63 år.

65 år: 2 330 kronor mer i månaden.

66 år: 3 450 kronor mer i månaden.

67 år: 3 980 kronor mer i månaden.

68 år: 4 820 kronor mer i månaden.

Källa: Pensionsmyndighetens rapport "Hur mycket mer får du i pension när du jobbar några år längre?" från 2016.

Genom att jobba extra runt 15 timmar i veckan dubblar Eva Lenngerd sin inkomst, berättar hon. På så sätt kan hon fortsätta göra det hon tycker om – bland annat resa.

– Det hade jag aldrig kunnat annars.

 

LÄS MER: Elisabeth, 67, fortsätter jobba: ”Man blir skickligare” 

 

Så mycket ökar allmänna pensionen

Den allmänna pensionen ökar i snitt med sju–åtta procent per år man fortsätter arbeta, enligt Pensionsmyndigheten.

Myndighetens pensionsexpert Monica Zettervall förklarar varför det är fördelaktigt att jobba vidare.

– Pengarna du har i allmän pension ska fördelas på färre år vilket gör att det månatliga beloppet ökar. Samtidigt fortsätter du tjäna in nya pensionsrätter för den extra tiden du jobbar, säger hon.

Detta beräknas på att du fortsätter jobba heltid, men störst effekt får du om du också väntar med att ta ut din pension.

 

LÄS MER: Här är den dolda avgiften – som drar ner din pension 

 

Dessutom blir skatten lägre från det år du fyller 66. Både på pensionen och lönen.

– Det är väldigt förmånligt både ur ett pensionshänseende men även utifrån arbetsinkomst. Du får lön under en längre period och lönen är oftast högre än pensionen, säger Monica Zettervall.

Monica Zettervall: ”Största effekten får du av att vänta med uttaget.”Foto: / DANIEL ROOS/PRESSBILD

Arbetar du det år du fyller 66 år eller åren därpå får du ett förhöjt jobbskatteavdrag. Du får också ett förhöjt grundavdrag på din lön.

Även skatteavdraget på pensionen ser annorlunda ut.

– Tar du ut din pension det år du fyller 66 år, blir din skatt lägre för samma pensionsbelopp än om du tar ut din pension före ditt 66:e levnadsår, säger Zettervall.

De individuella skillnaderna är dock stora. Det bästa är därför att logga in på minpension.se för att räkna på hur ett par års extra arbete påverkar pensionen.

Fler tips för en bättre pension

De tre viktigaste faktorerna för din pension är att 1/ arbeta, 2/ betala skatt och 3/ har tjänstepension via arbetsgivaren.

Andra sätt att påverka pensionen:

I tjänstepensionen kan du välja återbetalningsskydd som innebär att din familj får hela eller delar av din tjänstepension om du dör. Om du har barn under 18 år eller en partner som har lägre inkomst än du kan det vara särskilt viktigt att ha detta skydd. Om du inte har närstående som är beroende av din inkomst så kan det vara klokt att välja bort återbetalningsskyddet eftersom det minskar din pension.

Betala inte för höga fondavgifter i ett långsiktigt sparande till pension. Om du väljer mellan några fonder i samma kategori kan det därför vara bra att välja den med lägst avgift eftersom avgifterna urholkar ditt sparande på lång sikt.

Spara själv om du kan/vill, ett prismedvetet alternativ kan vara att spara via ett investeringssparkonto och välja en global aktiefond som kostar max 0,4 procent i fondavgift.

Logga in på minpension.se för att se hur pensionen påverkas av vid vilken ålder du börjar ta ut den. 

Källa: PENSIONSMYNDIGHETEN

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen