Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allras bolagsstämma körde över revisorerna

– Jag är förvånad över kritiken, säger Thomas Bodström om beskedet från Allras revisorer. Men i och med bolagsstämman har han och de övriga beviljats ansvarsfrihet.
Foto: TT
Revisorerna ansåg att både Allras tidigare ordförande Ebba Lindsö och styrelseledamoten Thomas Bodström inte skulle beviljas ansvarsfrihet.
Foto: / ALLRA
Allras grundare och tidigare vd Alexander Ernstberger uppger i ett sms till Svenska Dagbladet att bolagsstämman beviljat styrelsen ansvarsfrihet - alltså i praktiken kört över revisorerna.
Foto: ALLRA

Här är den nya smällen mot Thomas Bodström:

Allras revisorer vägrade  gå med på ansvarsfrihet för delar av styrelsen, enligt Dagens industri.

– Jag är förvånad, säger Thomas Bodström.

Förutom Bodström drabbas Alexander Ernstberger och Ebba Lindsö.

Men enligt Ernstberger själv har Allras bolagsstämma beviljat styrelsen ansvarsfrihet – åtta dagar efter revisorernas besked.

Allras nya revisionsbyrå är Mazars, som tog över efter Deloitte – som hoppade av och polisanmälde Allra i våras.

Dagens industri har tagit del av den nya revisionsberättelsen. Enligt de nya revisorerna har årsredovisningen upprättats i enlighet med lagen – och ger en rättvisande bild av moderbolagets finansiella ställning den sista december 2016.


LÄS MER: Bodström gick in i Allra trots kritiken mot bolaget 


Bodström: "Jag är förvånad"

Men revisorerna vägrade gå med på den ansvarsfrihet som bolagsstämman tidigare beviljat styrelsen.

Revisorerna avstyrkte i revisionsberättelsen, som är daterad den 13 december, ansvarsfrihet för bland andra tidigare styrelseledamoten Thomas Bodström, förra ordföranden Ebba Lindsö och ledamoten och före detta vd:n Alexander Ernstberger.

Ebba Lindsö.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

– Jag är förvånad över revisorernas besked, säger Thomas Bodström till Dina Pengar.

– Är det något i förundersökningen som visar sig att jag har gjort fel så är det okej för mig. Men jag är förvånad om det är bara vi tre som omfattas av revisorernas kritik.

Ångrar du att du gick med i Allras styrelse?

– Det går alltid att vara efterklok. Men utredningen får nu ha sin gilla gång.

Till Svenska Dagbladet säger Ebba Lindsö:

– Det viktigaste för mig är att jag vet att jag inte har gjort något fel.

Allras ägare körde över revisorerna

Alexander Ernstberger skriver i ett sms till Svenska Dagbladet att ”Stämman har beviljat styrelsen ansvarsfrihet”.

Revisionsberättelsen skrevs alltså under den 13 december. Den 21 december i år hölls en bolagsstämma i Allra, enligt  Alexander Ernstberger, och då togs beslutet att bevilja den gamla styrelsen ansvarsfrihet.

I klartext betyder det att den lilla ägargruppen körde över revisorerna.

Ernstberger  skriver i ett mejl till Svenska Dagbladet:

”Revisorerna har inte identifierat några fel eller brister i Allras fondverksamhet, det är viktigt säga eftersom det är den verksamheten som har varit föremål för kritik. Att årsredovisningen för ägarbolaget Allra Sverige inte har upprättas i tid finns det naturliga förklaringar till.”

Dock tillstyrkte revisorerna att ge styrelsens ledamöter Karin Moberg och Meg Tivéus ansvarsfrihet för räkenskapsåret, skriver Dagens industri.


LÄS MER: Bodström: ”Livet blir inte alltid som man tänkt” 


Revisorerna på Mazars förklarade sitt beslut att avstyrka ansvarsfrihet för att delar av styrelsen med att företrädare och anställda inom Allra delgivits misstankar om trolöshet mot huvudman.

Så förklarar revisorerna beslutet

"Mot bakgrund av detta och i kombination med den osäkerhet som föreligger om vad som skulle kunna komma fram i samband med pågående brottsutredningar kan vi inte tillstyrka att bolagsstämman beviljar ansvarsfrihet för flertalet av de ledamöter som suttit i styrelsen under 2016", skriver revisorerna enligt Dagens industri.

Samtidigt slog revisorerna ner på de efterutdelningar som har gjorts i Allra.


LÄS MER: Allras förre vd: "Inga pengar har försvunnit" 


Vid pensionsbolagets tidigare bolagsstämma i augusti fattades beslut om efterutdelningar på drygt 70 miljoner kronor. Men enligt de nya revisorerna följde inte utdelningen kraven i aktiebolagslagen – styrelsen har varken upprättat och undertecknat en redogörelse eller låtit revisorerna uttala sig om utdelningen.

Allra får anmärkning

"Mot bakgrund av den osäkerhet som föreligger om vad som skulle kunna komma fram i samband med pågående brottsutredningar, kan den beslutade efterutdelningen 2017 påverka vår rekommendation till bolagsstämman 2018 avseende ansvarsfrihet för de styrelseledamöter som upprättade förslaget 2017", skriver revisorerna enligt Di.


LÄS MER: Thomas Bodströms jättehyllning av Allra 


Allra får också en anmärkning. Enligt de nya revisorerna har inte årsredovisningen och koncernredovisningen upprättats inom föreskriven tid.


LÄS MER: Allra-härvan: Det här har hänt 

Annons: