Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skatten på pension kan sänkas igen vid årsskiftet

Se senaste avsnittet av Dina Pengar
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Finansminister Magdalena Andersson (S) öppnar för sänkt skatt för pensionärer från årsskiftet för att uppväga det sjätte jobbskatteavdraget.

– Det ökar den orättvisa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare, säger Magdalena Andersson.

– Det stämmer inte. Klyftan är mindre än förra året, svarar Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

Frågan om att skatt på pension och arbeta ska vara den samma har diskuterats intensivt sedan den tidigare regeringen genomförde fem riktade jobbskatteavdrag under åren 2006–2014.

Sänkningarna innebar att löntagare och pensionärer hamnade på olika skattenivåer, vilket gjorde att ”pensionärsskatt” blev ett begrepp trots Alliansens skattesänkningar för pensionärer 2009.

Från 2016 sänktes sedan skatten på pension i olika omgångar.

När M/KD-budgeten röstades igenom innebar det att ett sjätte jobbskatteavdrag blev verklighet vid årsskiftet.

Samtidigt sänktes skatten för alla pensionärer – och mer än vid regeringens övergångsbudget. Det innebar någon hundralapp mer per månad för den med pension under 17 000 kronor, och mer för pensionärer med högre pensioner.

Att S tillsammans med samarbetspartierna från januariavtalet skulle ta bort det sjätte jobbskatteavdraget i höstbudgeten är knappast troligt då både L och C gick till val på att införa det.

I riksdagsdebatten om de ekonomiska riktlinjerna gick Magdalena Andersson till hårt angrepp mot M/kD-budgetens effekter.

”Kämpat för att minska klyftan”

I en tv-intervju med Dina Pengar öppnar hon för att jobba in en sänkning av pensionärsskatten redan i höstbudgeten.

Från senaste avsnittet av Dina Pengar

– M/-budgeten har ökat den orättvisa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. Det är helt obegripligt att det är så angeläget för M, KD och SD. Vi kommer att återkomma till hur vi kommer att göra med pensionärsskatten i höstens budget, säger Magdalena Andersson (S), finansminister.

– Hade vi fått lägga fram en budgetmotion så hade vi i stället valt att försöka minska den här klyftan. Vi har kämpat år för år för att minska den här klyftan, fortsätter finansministern.

Eftersom jobbskatteavdraget antas bli kvar återstår skattesänkningar för pensionärer om nivåerna ska utjämnas.

Exakt hur dessa ska finansieras och hur stora dessa kan bli vet vi först efter förhandlingar mellan regeringen och stödpartierna.

Enligt finansministern har kostnaden för att helt ta bort skillnaden i beskattning ökat med tre miljarder kronor, som en följd av nuvarande budget.

En stor skattereform är utlovad. Vilka skatter vill du se över med den reformen?

– Det är samtal vi just börjat föra och är inga besked som kommer att lämnas i närtid. Men jag kommer inte förhandla via medier, säger Magdalena Andersson.

Uträkningar som Finansdepartementet gjort, och som Dina Pengar tagit del av, visar hur sjätte jobbskatteavdraget ökade klyftan mellan löntagare och pensionärer.

En pensionär med 20 833 kronor i inkomst betalar 152 kronor i högre skatt.

En pensionär med 25 000 kronor i inkomst betalar 175 kronor i högre skatt.

En pensionär med 29 167 kronor i inkomst betalar 198 kronor i högre skatt.

Du ser stora resursbehov för att klara välfärden inte minst vården framåt. Vilka skatter måste höjas?

– Det går inte att säga i dagsläget. Det handlar om hur vi prioriterar och för oss är det tydligt att vi prioriterar välfärden.

Moderaterna: Klyftorna har minskat

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, delar inte finansministerns beskrivning om att skatteklyftorna mellan pension och arbete ökat efter M/KD-budgeten.

– Från första januari sänkte vi skatten för alla pensionärer.  Klyftan är mindre i år än förra året, säger Elisabeth Svantesson till Dina Pengar.

Elisabeth Svantesson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon välkomnar skattesänkningar för pensionärer.

– Jag tycker det är bra att finansministern tävlar om att sänka skatten för pensionärer. Vi menar att vi måste fortsätta sänka skatten. Vår ambition är att täppa till gapet helt, säger Elisabeth Svantesson.

Under tisdagens riksdagsdebatt kallade Magdalena Andersson M/KD-budgeten för ”en servettskiss” vid flera tillfällen.

– Budgeten är val underbyggd, godkänd av Finanspolitiska rådet. Jag upplever Magdalena Andersson som en dålig förlorare, säger Elisabeth Svantesson som delar finansministern uttalande om var prioriteringar ska ligga framöver.

– Vi kommer att prioritera välfärden de kommande åren. Och det syns också i budgeten Stefan Löfven styr Sverige på, säger Svantesson.

SPF: Brister i hela systeet

Eva Eriksson, ordförande SPF Seniorerna:

– Det är utmärkt att pensionärernas ekonomiska situation ligger högt på agendan. Detta öppnar också för att man går vidare och tar tag i bristerna i pensionssystemet. Vi kommer inte att ge oss förrän pensionssystemet renoveras och ger högre allmänna pensioner än i dag.

Annons: