Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandia gömmer dyra fonder på dolt fondtorg

I februari gjorde pensionsbolaget Skandia ett stort nummer av att man rensar ut fonder som inte höll måttet.Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Skandia sade sig i februari ha rensat ut flera hundra dåliga fonder som man ansåg inte höll måttet. 

Men det stämmer inte. 

En del av fonderna har man behållit på ett dolt fondtorg, för att de ska kunna fortsätta säljas av försäljare. 

I februari gjorde pensionsbolaget Skandia ett stort nummer av att man rensar ut fonder som inte höll måttet. 800 fonder skulle bli 250, efter en "kvalitetsgranskning" som Skandia gjort av fonderna.

De fonder som finns kvar i Skandias utbud skulle hädanefter vara "kvalitetsgranskade och utvalda" samt ”prisvärda” och samtidigt ”ha potential att avkasta över genomsnittet av jämförbara fonder”, enligt pensionsbolagets pressmeddelande.

 

LÄS MER: Svarta listan – fonderna du bör se upp med 

Monyx-fonder finns kvar

Fondbolaget Monyx är ett exempel på ett av de bolag vars fonder drabbades av "utrensningen". Monyx ingår i samma danska koncern som numera nedlagda skandalrådgivaren Izave (tidigare Cerberus), och äger fondbolaget Alphacore tillsammans med Solidar, vars fonder köpstoppats i premiepensionen. 

Enligt Skandia är fonderna Monyx Strategi Världen, Monyx Strategi Sverige/Världen, Strategi Balanserad och Strategi Trygghet utrensade. Det skriver Skandias presschef Pontus Haag i ett mejl till Expressen. De årliga avgifterna för fonderna ligger på mellan höga 1,50-2,37 procent, enligt Morningstar. 

Men det stämmer inte att fonderna tagits bort från Skandia. 

De finns fortfarande kvar, på ett annat fondtorg hos pensionsbolaget. Ett fondtorg kallat ”distributörsfonder” som bara är till för rådgivare och förmedlare – det vill säga försäljare.

 

FRIDA BRATT: Så avslöjar du avgiftsmjölkarna  

Två olika fondtorg

När Expressen påpekar att Monyx fonder finns kvar medger Pontus Haag att han delvis hade fel, att de finns kvar på "distributörstorget" men har tagits bort från det egna utbudet

Varför?

– Vi har valt att ha kvar dem där. Det är en sammanhållen bedömning vi gjort att de är distributörsfonder, men att de inte ska finnas på vårt öppna fondtorg, säger Pontus Haag, presschef på Skandia. 

Så fonderna finns alltså visst kvar så länge kunden vänder sig till en rådgivare?

– Ja. Det handlar om en fondförvaltningstjänst som kunden kan välja hos externa rådgivare.  

Skandia har alltså två fondtorg, ett som är till för Skandias egna direktkunder, och ett annat som är till för kunder till försäljare och rådgivare. På Skandias öppna fondtorg kan de egna kunderna välja billiga fonder, som exempelvis Skandia Europa Exponering, som kostar 0,25 procent. 

Men på det fondtorg som finns till för den sparare som anlitar en rådgivare för att få hjälp med exempelvis sin pension ser det annorlunda ut. 

Den billigaste fonden kostar här 1,24 procent, och den dyraste hela 2,71 procent (årlig avgift samt transaktionskostnader). Skandia vill inte uppge hur stor del av fondens årliga avgift man får del av. En källa med insyn i branschen säger till Expressen att branschstandard är att banken eller försäkringsbolaget tar ungefär hälften. 

Exempel på fonder som Skandia efter sin "utrensning" anser att kunder till de anknutna rådgivarna ska kunna välja mellan är bland annat IKC Taktisk Allokering, med en total avgift 2,63 procent. På tre år har fonden avkastat 8,71 procent, medan världsindex gett strax över 20 procent. 

Avgift på 2,5 procent

Andra avgiftsmjölkare är IKC Tre Euro (total avgift 2,58 procent) och Navigera Tillväxt 2 (total avgift 2,45 procent). Den sistnämnda har varje år de senaste fyra åren gått sämre än index och har lägsta betyg – en stjärna – hos fondanalystjänsten Morningstar. 

I samband med er utrensning så skrev ni att fonder hos Skandia hädanefter ska vara prisvärda. Tycker ni att en fond med en avgift på omkring 2,5 procent är prisvärd?

– Det kan man diskutera, men vi för alltid en diskussion med de fondbolag vi har en relation till, säger Pontus Haag. 

Men eftersom ni säger er ha gjort en kvalitetsgranskning måste ni då ha gjort bedömningen att den är prisvärd?

– I nuläget har vi bedömt att den får finnas kvar som distributörsfond, men det är möjligt att det kan komma förändringar i det.

Varför har ni ett utbud för era egna kunder och ett annat för rådgivares kunder?

– Det är ingen skillnad i grundutbud utan handlar om ytterligare en fondkategori som är tillgänglig för kunder via externa rådgivare, skriver Pontus Haag en stund senare skriftligen i mejl, då han bett att få återkomma med att svara på Expressens fråga. 

 

Annons: