Sylvia Hild, 78 år, Stockholm: ”Jag slutade jobba vid 55 år. Pensionen räcker inte till. Jag har klarat mig tack vare att jag belånat min lägenhet. Jag är numera försiktigare med inköp av mat. Jag tycker att det borde finnas kollektivt boende för pensionärer. Det är väldigt dyrt att bo själv. Det vore bättre att dela kostnaderna med andra.” Foto: MARTINA HUBERSylvia Hild, 78 år, Stockholm: ”Jag slutade jobba vid 55 år. Pensionen räcker inte till. Jag har klarat mig tack vare att jag belånat min lägenhet. Jag är numera försiktigare med inköp av mat. Jag tycker att det borde finnas kollektivt boende för pensionärer. Det är väldigt dyrt att bo själv. Det vore bättre att dela kostnaderna med andra.” Foto: MARTINA HUBER
Sylvia Hild, 78 år, Stockholm: ”Jag slutade jobba vid 55 år. Pensionen räcker inte till. Jag har klarat mig tack vare att jag belånat min lägenhet. Jag är numera försiktigare med inköp av mat. Jag tycker att det borde finnas kollektivt boende för pensionärer. Det är väldigt dyrt att bo själv. Det vore bättre att dela kostnaderna med andra.” Foto: MARTINA HUBER
Göran Jakobsson, 87, Stockholm: ”Jag gick i pension när jag var 60 år och jobbade som byggnadsingenjör. Mitt tips är att äta hyfsat billigt och vara väldigt försiktig och kolla priser. Det blir inte mycket nöjen numera.” Foto: MARTINA HUBERGöran Jakobsson, 87, Stockholm: ”Jag gick i pension när jag var 60 år och jobbade som byggnadsingenjör. Mitt tips är att äta hyfsat billigt och vara väldigt försiktig och kolla priser. Det blir inte mycket nöjen numera.” Foto: MARTINA HUBER
Göran Jakobsson, 87, Stockholm: ”Jag gick i pension när jag var 60 år och jobbade som byggnadsingenjör. Mitt tips är att äta hyfsat billigt och vara väldigt försiktig och kolla priser. Det blir inte mycket nöjen numera.” Foto: MARTINA HUBER
Eva Lindén, 69 år, Nyköping: ”Jag blev pensionär vid 65 efter att ha jobbat som folkhögskolelärare. Mitt tips är att börja tidigt att planera för sin pension. Som att pensionsspara. Tänk på att livet är långt. Jag skulle inte klara mig på min pension om jag inte hade en man som har tjänat bra.” Foto: MARTINA HUBEREva Lindén, 69 år, Nyköping: ”Jag blev pensionär vid 65 efter att ha jobbat som folkhögskolelärare. Mitt tips är att börja tidigt att planera för sin pension. Som att pensionsspara. Tänk på att livet är långt. Jag skulle inte klara mig på min pension om jag inte hade en man som har tjänat bra.” Foto: MARTINA HUBER
Eva Lindén, 69 år, Nyköping: ”Jag blev pensionär vid 65 efter att ha jobbat som folkhögskolelärare. Mitt tips är att börja tidigt att planera för sin pension. Som att pensionsspara. Tänk på att livet är långt. Jag skulle inte klara mig på min pension om jag inte hade en man som har tjänat bra.” Foto: MARTINA HUBER
Paul Aagaard, 78 år, Stockholm: ”Mitt tips är att man ska planera sin pension i god tid och pensionsspara. Mina pengar räcker, men skulle om de inte göra det skulle jag börja skriva upp alla utgifter för att se vilka man kan skära ned på.” Foto: MARTINA HUBERPaul Aagaard, 78 år, Stockholm: ”Mitt tips är att man ska planera sin pension i god tid och pensionsspara. Mina pengar räcker, men skulle om de inte göra det skulle jag börja skriva upp alla utgifter för att se vilka man kan skära ned på.” Foto: MARTINA HUBER
Paul Aagaard, 78 år, Stockholm: ”Mitt tips är att man ska planera sin pension i god tid och pensionsspara. Mina pengar räcker, men skulle om de inte göra det skulle jag börja skriva upp alla utgifter för att se vilka man kan skära ned på.” Foto: MARTINA HUBER

Ska det inte löna sig att jobba i ett helt yrkesliv?

Publicerad

Pensionsgruppens förslag på höjningar ger ett lyft åt den mest ekonomiskt utsatta gruppen av äldre: garantipensionärerna.

Uträkningar visar till och med att gruppen lyfts över den genomsnittliga kvinnliga pensionären och många frågar sig: Ska det inte löna sig att jobba i 40 år?

– Det sänder ut konstiga signaler när de som jobbat i 40 år får lika mycket eller mindre än gruppen med grundskydd, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.

Pensionsgruppens nästa förslag riktar sig mot garantipensionärerna, den grupp som fallit under gränsen för EU:s fattigdomsnorm.

Förslagen, som avslöjades av Dagens Nyheter på måndagen, går ut på att garantipensionen höjs liksom taket för bostadstillägget samtidigt som det ska bli lönsammare för äldre att jobba vidare eller ta ett seniorjobb efter man gått i pension.

– Det är bra att alla med lägst pensioner som får det bättre. Nackdelen är att 100 000-tals pensionärer som jobbat i 40 år och kanske har tusen kronor mer i månaden än garantipensionärer med fullt bostadstillägg inte innefattas här, säger Anna Eriksson, sakkunnig på SPF Seniorerna.

Uträkningar som gjorts av SPF Seniorerna visar hur inkomstsituationen kommer att bli – om förslagen från Pensionsgruppen blir verklighet.

Siffran som sticker ut är att garantipensionären lyfter mer än snittpensionären och betydligt mer än den kvinnliga snittpensionären 2019.

Så kan garantipensionärer få mer i pension än snittpensionärer

Typfall 1: Garantipensionär

Pension efter skatt 2018: 7 140 kronor.

Bostadstillägg 2018: 5 560 kronor.

Total inkomst netto 2018: 12 700 kronor

Pension efter skatt 2019: 7 930 kronor.

Bostadstillägg 2019: 6 200 kronor.

Total inkomst netto 2019: 14 130 kronor.

 

Typfall 2: Kvinnlig snittpensionär utan bostadstillägg

Pension efter skatt 2018: 11 880 kronor.

Pension efter skatt 2019: 12 060 kronor.

 

Typfall 3: Kvinnlig snittpensionär med bostadstillägg

Pension efter satt 2018: 11 880 kronor.

Bostadstillägg: 2 260 kronor.

Total inkomst netto 2018: 14 140 kronor.

Pension efter skatt 2019: 12 060 kronor.

Bostadstillägg: 2 880 kronor.

Total inkomst netto 2019: 14 140 14 940 kronor.

 

Typfall 4: Snittpensionär

Pension efter skatt 2018: 13 750 kronor.

Pension efter skatt 2019: 13 970 kronor.

 

Förklaringar till siffrorna:

• Snittpensionären hamnar oftast på fel sida gränsen för bostadstillägg inkomstmässigt.

• Alla typfallen ovan är födda 1942, jobbat heltid i 40 år och gått i pension vid 65. 

• Beräkningarna gäller allmän pension och tjänstepension.

Uträkningarna har gjorts av SPF Seniorerna och är preliminära eftersom utredningen ännu inte presenterats och bygger förslagen blir verklighet och införs fullt ut 2019.

 

LÄS OCKSÅ: Pensionen höjs kraftigt för en stor grupp äldre 

Här är det tre åtgärderna

Förslagen som väntas komma från Pensionsgruppen inom kort går ut på främst tre åtgärder:

1. Garantipensionstillägg: Garantipensionen höjs från 8 076 kronor med ett tillägg på som mest 1 000 kronor i månaden före skatt. En svensk snittpensionär har 13 500 kronor att röra sig med efter skatt. Garantipensionären har med bostadstillägg runt 12 000 kronor.

2. Höjt tak för bostadstillägget: Högsta bostadstillägget höjs från 5 560 kronor till runt 6.200 kronor, enligt DN. Sen höjs taket för högsta hyran som tillägget beräknas på via en trappa upp till 7 000 i månaden. Tillägget läggs på mellan 70–100 procent beroende boendekostnaden. Den som har en hyra på 7 000 kronor i månaden ska som mest kunna få ungefär 6 200 kronor i skattefritt bostadstillägg

3. Garantipensionärer kan tjäna in högre pension: I dag lönar det sig sällan för en garantipensionär att ta ett jobb, eftersom lönen som tillkommer suddas ut av att garantipensionen ryker enligt ”krona mot krona”-principen. Med det nya förslaget ska det bli möjligt att höja pensionsinkomsten utan att garantipensionen sänks.

 

LÄS OCKSÅ: Pensionsbrevet görs om – alla sparare påverkas 

”Respektavståndet försvinner”

Anna Eriksson på SPF Seniorerna applåderar förslagen men ser brister i helheten.

– Vi brukar prata om att det ska finnas ett respektavstånd mellan de som jobbat och de som inte gjort det. Med de här höjningarna riskerar det avståndet att försvinna, säger Anna Eriksson.

Att bostadstillägget höjs välkomnas också, men man vänder sig mot att man ”straffas” för att man varit sparsam eller för att man har ett torp på landet.

– Man måste göra om den nuvarande förmögenhetsgränsen så att de som sparat pengar på banken eller som har en liten sommarstuga också kan få bostadstillägg, säger Anna Eriksson.

I dag är 15 procent av pensionärerna berättigade till bostadstillägg, men miljoner svenskar som jobbat i 40 års tid ligger farligt nära fattigdomsgränsen.

– Det visar att det finns stora fel i systemet och det borde politikerna åtgärda. Förtroendet för systemet urholkas när man märker att det inte lönar sig att jobba, säger Anna Eriksson.

 

Fotnot: SPF Seniorerna uttalar sig artikeln med reservation för att man inte har sett hela grundskyddsutredningen än.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen