Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sensationell start vid Falcon-rättegången

Max Serwin, eller Emil Amir Ingmanson som han tidigare hette, är en av huvudpersonerna i Falcon Funds-härvan.

Den amerikanske affärsmannen Mark Bishop, 63, hade inget att förlora på rättegången i hovrätten.

Men domstolsprocessen mot de inblandande i Falcon Fundshärvan fick en sensationell start.

– Min klient återkallar överklagandet, sa Bishops försvarare, advokat Henrik Ohlsson Lilja nästan viskande i rättssalen.

Under några sekunder rådde en närmast total tystnad i sal åtta i Svea hovrätts högborg i Stockholm – Wrangelska palatset med anor från 1600-talet. Hade de hört rätt? 

Mark Bishop – som vid sidan av svensken Max Serwin (tidigare Emil Amir Ingmanson) – är utpekad som den ledande profilen i Falcon Funds–härvan och dömd till fängelse i sju år och sex månader och utvisning i 15 år, orkade inte vara med längre.  Han ville bara därifrån.

Knäckt i häktet

Den amerikanske affärsmannen Mark Bishop – som hela tiden hävdat att han är oskyldig – har suttit häktad i ett år och tre månader och uppges ha mer eller mindre brutits ned under den långa häktestiden.

– Jag hade en överläggning med min klient nu på morgonen. En stor faktor till beslutet är den långa häktestiden. Hade han varit ute i frihet hade det varit en annan sak. I USA hade han kunnat processa utan att vara frihetsberövad. Men långa häktestider är knäckande och det är svårare att försvara sig. Det är ett resultat av det svenska häktessystemet, säger advokat Henrik Olsson Lilja till Expressen.

Så din klient vill till fängelset trots att han anser sig oskyldig?

– Jag vill inte spetsa till det så. Min klient förnekar fortfarande brott. Men ibland är det vissa överväganden som görs mellan klient och försvarare.

Hur har du märkt att han brutits ner?

– Han är en stark person. Men alla som är frihetsberövade och fram för allt så länge under sådana här omständigheter, blir påverkade. 

Med de rådande Covid-19-restriktionerna har Kriminalvården satt stopp för alla besök på fängelser och häkten. Detta har gjort att Bishop inte fått träffa någon anhörig utan bara personal på häktet.

Affärsmannen Mark Bishop anlände till Svea hovrätt i handbojor och midjebälte. En halv timme senare lämnade han domstolen och ska nu
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Straffet för Mark Bishop var exakt den längd kammaråklagare Jerker Asplund krävt när första delen av pensionshärvan kring Falcon Funds prövades i Stockholms tingsrätt under våren.

Mark Bishop hade därmed inget att förlora på att hans del i den första omgången i Falcon Funds–härvan prövades igen. Straffet kunde inte bli längre utan möjligtvis samma som i tingsrätten eller kortare.

Mark Bishop anlände till hovrätten i vitskjorta, bättre märkesjeans och skinande vita fritidsskor. Omgiven av två häktesvakter, iförd handbojor, midjebälte och vakterna med ett stadigt tag i midjebältet med var sitt litet minikoppel, fördes han in via häktets intag i domstolen. En stund tidigare hade den andra huvudpersonen anlänt, Max Serwin som greps efter en flykt genom Europa.

När domarna avkunnades i tingsrätten sa rättens ordförande, rådman Jonas Härkönen:

– Tingsrätten anser att brottsligheten varit mycket välplanerad, systematisk och avsett stora värden. Den har även riktats mot ett viktigt samhällssystem som pensionssystemet och har därmed ett högt straffvärde.

Mark Bishop ville köpa SAAB

Processen i hovrätten är överklagandet av tingsrättsdomarna och gäller förspelet till det som kom att kallas Falcon Funds–härvan och gäller de värdepapperstransaktioner som huvudpersonerna genomförde under åren 2012–2013 och värderades till drygt 300 miljoner kronor. Men rättegången kommer nu att fortsätta utan att huvudpersonen Mark Bishop är med i rättssalen.

Mark Bishop kommer ursprungligen från Kalifornien och skapade rubriker år 2009 när han försökte köpa Saab. Han är dömd för grovt bedrägeri, grov trolöshet mot huvudman och grovt givande av muta samt och näringsförbud. Han ska även utvisas ur Sverige och betala 235 miljoner kronor till staten.

Max Serwin från polisens efterlysningsbild när han jagades under sin flykt genom Europa.
Foto: POLISEN

Max Serwin fick fängelse i 6 år och 9 månader för sin centrala roll i pensionshärvan med  PPM–bolaget Falcon Funds. Han krävs också på 72 miljoner kronor. Serwin har genom hela processen förnekat brott.

Mark Bishops och Max Serwins vänskap går tillbaka till 2011 då de träffades på en investeringsmässa i Dubai.  På fredagen blev mötet kort mellan de två inne i rättssalen innan häktesvakterna genomförde den vanliga proceduren med en häktad. Midjebälte och handbojor och sedan lämnade Bishop rättssalen. Mark Bishop hann dock få en glimt av Riddarfjärden och doften från vatten innan han fördes iväg i en av Kriminalvårdens fordon. Nu väntar fängelse för honom.

Annons: